Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Chemie.
Funkce chemického pokusu ve výuce chemie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
Reakce anorganické Chemie I
Neutralizace.
Typy chemických reakcí
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Neutralizace.
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE.
Zásady Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakce anorganické chemie II.
Elektrochemická řada napětí kovů
Chemická reakce a její rovnice
Neutralizace Vznik solí
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Anorganické sloučeniny - úvod
Jak vznikají soli.
Jméno : Ing. Renata Šandová
Neutralizace – efektní experiment Barevná pěna
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU peníze středním školám
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
Redoxní reakce.
Soli a jejich chemické vlastnosti
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
10. Test z anorganické chemie Obecná a anorganická chemie
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Rozdělení chemických dějů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie Vladimír Sirotek Katedra chemie FPE Západočeské univerzity v Plzni sirotek@kch.zcu.cz

Souhrn Příspěvek je zaměřen na problematiku chemických reakcí ve výuce praktické chemie na základní škole. Jsou uvedeny modelové průběhy chemických reakcí týkající se základních způsobů přípravy anorganických látek. Jsou uvedeny možnosti zařazení do výuky a diskutovány otázky různých forem.

Chemické reakce významná součást výuky chemie na všech stupních základní prostředek dorozumění v chemii patří mezi obtížné učivo, nebývá žáky dobře zvládnuto (postřehy učitelů ZŠ, SŠ i VŠ) nízká oblíbenost u žáků naplňování cílů - pomocí praktické výuky

Chemické reakce – praktická výuka rozvoj aktivních forem získávání kompetencí a osvojování znalostí, vědomostí a dovedností žáků zpřístupnění učiva experimentální a badatelskou cestou – komplexní chápání podstaty chemických dějů zvýšení motivace žáků ke studiu přírodních věd vytvoření a realizace vzdělávacích programů (workshopy) podporující praktické formy výuky chemie

Projekt - Praktická výuka BFCH CZ.107/1.1.30/02.0024 Tvorba vzdělávacích programů a realizace workshopů: Příprava solí (5) Redoxní reakce (5) Srážecí reakce (5) Acidobazické reakce (2) http://fpe.zcu.cz/kch/BFCh.html

Příprava solí – praktická výuka Cíle: žák je schopen podle pracovních návodů a pokynů učitele realizovat praktické úlohy žák si vyzkouší přípravu solí různými způsoby žák dodržuje pravidla o bezpečném zacházení s chemickými látkami

Příprava solí reakce kovů s kyselinou reakce oxidu s kyselinou (hydroxidem) neutralizace srážecí reakce U každé přípravy žáci pozorují průběh reakce, zaznamenávají si průběh reakce a odpovídají na otázky a úkoly do pracovních listů.

Reakce kovů s kyselinou Úkol: Vyzkoušejte reakce některých kovů (Zn, Cu, Sn, Mg a Fe) se zředěným roztokem HCl Pokud nedochází k reakci, zkumavku zahřejte Po ukončení vývinu plynu vzniklý roztok odpařte v porcelánové misce nad kahanem Otázky: Napište rovnice proběhlých reakcí. Jaký plyn při reakci unikal? Pojmenujte vzniklé soli. Porovnejte rychlost reakce jednotlivých kovů.

Reakce oxidu s kyselinou, hydroxidem Úkol: Vyzkoušejte reakce některých oxidů (NiO, CuO, CaO, MgO a CO2) se zředěným roztokem kyseliny sírové a hydroxidu vápenatého Pokud nedochází k reakci, zkumavku zahřejte Vzniklý roztok odpařte v porcelánové misce nad kahanem Otázky: Napište rovnice proběhlých reakcí. Pojmenujte vzniklé soli a uveďte jejich zabarvení a rozpustnost ve vodě. Porovnejte rychlost reakce jednotlivých oxidů.

Neutralizace Úkol: K roztokům hydroxidu sodného a vápenatého přikapávejte k jedné dvojici různých hydroxidů roztoky kyseliny sírové a ke druhé dvojici roztok kyseliny chlorovodíkové do odbarvení indikátoru Pozorujte a zaznamenávejte si změny v průběhu reakce Otázky: Napište rovnice proběhlých reakcí. Pojmenujte vzniklé soli. Vysvětlete rozdíl při pozorování reakce hydroxidu sodného a vápenatého s kyselinou sírovou.

Srážecí reakce Úkol: Vyzkoušejte si některé srážecí reakce. U jednotlivých reakcí pozorujte změny, které probíhají ve zkumavce. Otázky: Napište rovnice proběhlých reakcí. Pojmenujte vzniklé produkty a uveďte, která látka vzniká ve formě sraženiny a jaká látka se vyskytuje v roztoku. Uveďte barvu sraženiny. Každou reakci zapište také v iontovém tvaru.

Oborové workshopy z chemie

Oborové workshopy z chemie

Oborové workshopy z chemie

Závěr Pro správné zvládnutí problematiky chemických reakcí je nutné postupně získávat znalosti obecných principů a zákonů, nejdůležitějších typů chemických reakcí, modelových situací a podle nich řešit další příklady. K uvedeným činnostem přispívá i praktická výuka chemie (laboratorní cvičení), která ukazuje praktickou realizaci chemických dějů a pomáhá ke komplexnímu chápání podstaty probíhajících dějů. http://fpe.zcu.cz/kch/BFCh.html

Děkuji za pozornost.