Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ"— Transkript prezentace:

1 CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ
PŘÍRODOPIS 9. ROČNÍK CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 Chemické vlastnosti nerostů
Chemické složení nerostů je základem jejich třídění do soustavy nerostů. Jsou to skupiny prvků (kovy, nekovy) a sloučenin (sulfidy, halogenidy, oxidy, uhličitany, křemičitany, sírany).

3 Rozpustnost ve vodě Z předložených nerostů (sůl kamenná, křemen, zlato, pyrit) vyberte rozpustné ve vodě. Rozpustné – sůl kamenná Nerozpustné – křemen, zlato, pyrit (časem se na povrchu mění na hnědel)

4 2. Reakce s kyselinami a roztoky hydroxidů
většina nerostů se rozkládá křemen, zlato, platina – odolné

5 Úkol: Pozorujte reakci nerostů s kyselinou chlorovodíkovou
Pomůcky: stojan, kahan, zkumavky, držák Chemikálie: kyselina chlorovodíková, vápenná voda Přírodniny: kalcit, křemen, siderit Postup: 1. Do zkumavek se zředěnou kyselinou chlorovodíkovou vložte úlomky nerostů. 2. Pozorujte, zda s ní reagují za studena nebo po mírném zahřátí. 3. Unikající CO2 dokažte vápennou vodou. Namočte tyčinku do vápenné vody a pak ji přiložte k ústí zkumavky (vzniká bílá sraženina).

6 Závěr: Odpovězte na následující otázky:
Který nerost reagoval s kyselinou za studena? kalcit 2. Který nerost potřeboval k reakci s kyselinou zahřát? siderit 3. Který nereagoval vůbec? křemen 4. Průběh chemické reakce zapište pomocí rovnice: Kalcit – uhličitan vápenatý CaCO3 + 2HCl CO2 + H2O + CaCl2 Siderit – uhličitan železnatý FeCO3 + 2HCl CO2 + H2O + FeCl2

7 3. Rozklad při vyšších teplotách
Úkol: Pozorujte změny nerostů při zahřívání Pomůcky: zkumavky, držák, kahan Přírodniny: sádrovec, křemen, kalcit Postup: Žíhejte ve zkumavkách postupně nerosty. 2. Pozorujte změny. Závěr: Ze sádrovce se uvolňuje voda. Kalcit se rozkládá na oxid vápenatý a oxid uhličitý. Křemen se nemění.

8 Zdroj: VALIŠ, J.; ĎUROVIČ, V.; FEDIUOKVÁ, E.; KOČÁREK, E.; Přírodopis pro 8. ročník ZŠ. 6. vyd. Praha: SPN, ISBN 80 – 04 – – 9. s. 30 – s. 31; s. 33.


Stáhnout ppt "CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google