Pracovní výchova na základní škole speciální

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Plánování ve školní tělesné výchově
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vznik pracovního poměru
UČENÍ.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Název projektu: Moderní škola
Český ráj poznávání přírodního bohatství země
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_13
Směrování černobílých obrázků VY_32_INOVACE_4C_08
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
5. Metody práce s dětmi Klasifikace metod Efektivita učení
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
PRSTOVÉ POČÍTÁNÍ.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní druhy zeleniny VY_52_INOVACE_34
VYPRÁVĚNÍ PODLE OBRÁZKŮ
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Barevné korálky vnímání.
NAŠE DOVEDNOSTI CO UŽ UMÍM.
Vztah k životnímu prostředí
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Řemeslo má zlaté dno Autorky: J…,A….
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Hudební nástroje vnímání.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Pracovní výchova na základní škole speciální Alena Michálková Svatava Buráňová Tereza Čejková

Úvod pracovní výchova spadá do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce cílené zaměření na rozvoj motorických schopností a dovedností, základních hygienických návyků a činností v oblasti sebeobsluhy pracovní činnosti, které vedou žáky k získání základních pracovních dovedností a návyků stěžejní vzdělávací oblast rozvíjení komunikativních dovedností při verbalizaci prováděných činností pracovní výchova je realizovaná v průběhu celého základního vzdělávání od prvního do desátého ročníku

Tematické okruhy pracovní výchovy 1.stupeň Sebeobsluha Práce s drobným materiálem Pěstitelské práce 2.stupeň Práce montážní a demontážní Práce v domácnosti Práce s technickými materiály

Sebeobsluha neboli seboobslužná činnost, při které by měl žák: zvládnout základní hygienické návyky a sebeobslužné činnosti (oblékání, obouvání) dodržovat klid a čistotu při stravování umět používat příbor udržovat pořádek ve svých věcech a ve svém okolí   náplň učiva: svlékání a oblékání oděvu, oblékání jednotlivých částí oděvu, skládání a ukládání; obouvání, zouvání a šněrování bot; hygienické návyky; osobní hygiena, spolupráce při hygieně, funkce a používání hygienických pomůcek stolování a stravování, nácvik samostatného stolování, používání příboru, čistota při stravování

Práce s drobným materiálem žák by měl : zvládat základní manuální dovednosti při práci s jednoduchými materiály a pomůckami vytvářet jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů pracovat podle slovního návodu udržovat pracovní místo v čistotě Učivo: vlastnosti materiálu a jeho užití (přírodniny, modelovací hmota, papír a karton, textil, drát, fólie aj.); jednoduché pracovní postupy a techniky pracovní pomůcky, funkce a používání jednoduchých pracovních pomůcek lidové zvyky, tradice, řemesla; užití některých jednoduchých technik zpracování vybraných materiálů

Pěstitelské práce žák by měl : provádět pozorování přírody v jednotlivých ročních obdobích pěstovat, ošetřovat a pečovat o nenáročné pokojové i užitkové rostliny používat podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky a náčiní dodržovat zásady hygieny a bezpečnosti práce při práci na zahradě Učivo: základní podmínky pro pěstování rostlin pěstování rostlin v bytě i na zahradě, nenáročné rostliny, rostliny v bytě, na zahradě, pěstování ve skleníku pomůcky a náčiní pro práci na zahradě

Práce montážní a demontážní žák by měl : zvládat elementární dovednosti a činnosti při práci s jednoduchými stavebnicemi a konstruktivními hrami Učivo: konstruktivní hry (skládačky, puzzle, kostky) stavebnice, různé typy stavebnic plošných, prostorových, konstrukčních montáž a demontáž; manipulace s jednoduchými předměty

Práce v domácnosti Žák by měl: provádět drobné domácí práce – základní úklid, mytí nádobí, mytí podlahy prostřít stůl pro běžné stolování zvládnout nákup a uložení základních potravin připravit jednoduchý pokrm podle pokynů dodržovat zásady hygieny a bezpečnosti při práci v domácnosti Učivo : drobné domácí práce; základní úklid, mytí podlahy, mytí nádobí, praní drobného prádla stolování, prostírání stolu, úklid stolu, chování při stolování nákup a skladování základních potravin příprava pokrmů, příprava studených a teplých nápojů, příprava jednoduchých pokrmů zásady hygieny a bezpečnosti při práci v domácnosti  

Práce s technickými materiály žák by měl: rozlišovat různé druhy materiálů získat základní vědomosti o materiálech, nástrojích a pracovních postupech zvolit vhodný pracovní postup v souladu s druhem zpracovávaného materiálu orientovat se v jednoduchých pracovních postupech a návodech vybrat a správně používat vhodné pracovní nástroje a pomůcky dodržovat obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti a ochrany při práci s nástroji a nářadím

Časová dotace Celková povinná časová dotace je stanovena pro vzdělávání žáků s těžkým mentálním postižením a souběžným postižením více vadami v 1. až 10. ročníku ZŠS na 210 hodin. Týdenní časová dotace je 2O hodin a může být upravena podle individuálních potřeb a zdravotního stavu žáků

Kompetence rozvoj kompetencí žáka: - kompetence k řešení problémů- řeší známé a opakující se situace na základě nápodoby a vlastních zkušeností, vnímá problémové situace a řeší je s pomocí naučených stereotypů i získaných zkušeností, nenechá se při řešení problému odradit nezdarem - kompetence komunikativní- komunikuje s druhými lidmi přiměřeně svým schopnostem, rozumí sdělení a reaguje na ně podle svých možností, chápe jednoduché, běžně užívané texty, záznamy a obrazové materiály - kompetence sociální a personální- podílí se na jednoduchých sociálních aktivitách, navazuje a udržuje vztahy s vrstevníky, respektuje druhé lidi - kompetence pracovní- soustředí se na pracovní výkon a je schopen vytrvat při jeho plnění, pracuje podle naučeného pracovního postupu, podle instrukcí plní zadané jednoduché úkoly, respektuje pravidla práce v týmu a svými pracovními činnostmi ovlivňuje kvalitu společné práce

Ukázková hodina práce v domácnosti 1. Správné určení a pojmenování potravin 2. Zařazení potraviny do příslušné kategorie : ovoce, zelenina, masa , mléčný výrobek, pečivo..... 3. Určit správné místo k uskladnění potravin v domácnosti: lednička, mrazák, chlebník, spiš.... 4. Zopakování si všech potravin, které si pamatují

Příprava pokrmu Tato činnost je vhodná pro: žáky s lehkou mentální retardací či téměř žádným omezením; žáky, kteří jsou vzdělávání podle 1. i 2. dílu RVP.   Očekávaný výstup: Žák by měl připravit pokrm podle daných postupů se zásadami zdravé výživy Učivo: potraviny, skupiny potravin, konzervace potravin, příprava pokrmů

Mrkvový salát Suroviny: mrkev, jablka, citron, moučkový cukr   Pomůcky a potřeby: miska, vařečka, škrabka, struhadlo, nůž, lis na šťávu z citronu Pracovní postup:  Mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme najemno na struhadle. Jablka umyjeme, rozkrojíme na půl a vykrojíme z nich jádřinec. Jablka oloupeme škrabkou, nastrouháme najemno na struhadle. Nastrouhaná jablka smícháme s nastrouhanou mrkví a promícháme. Omyjeme citron, na lisu na ovoce vymačkáme šťávu asi z ½ citrónu. Šťávu přidáme k mrkví s jablkem. Vzniklý salát dochutíme trochou cukru dle potřeby. Salát necháme vychladit nejlépe v lednici a potom podáváme jako lehkou svačinku či večeři.

Děkujeme za pozornost

Zdroje RVP- Vzdělávací oblast člověk a svět práce odkaz:http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolskareforma/ramcove-vzdelavaci-programy MÜLLEROVÁ, Štěpánka. Pracovní a výtvarná výchova: Metodika pro učitele