Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU A POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY – DISPENZAČNÍ POPLATEK ZA VÝDEJ LÉKU V LÉKÁRNÁCH Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva Grémium.
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Úřad práce České republiky
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Název vzdělávacího materiálu
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Název vzdělávacího materiálu
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Pracovnělékařské služby
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Praha bezpečně on-line Internetová (Kybernetická) bezpečnost
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Zákon o spotřebitelském úvěru –
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Komise LRV a LRV 20. prosince 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
EVRPOPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Právní základy ochrany osobnosti fyzické osoby v občanském právu
Konkrétní návrh ochránce práv dítěte
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Život bez střeva , Praha.
Neziskové organizace po
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Neziskové organizace po
Transkript prezentace:

Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu Výzvy prevence špatného zacházení Tomáš Hudeček Olomouc, 30. listopadu 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015

Legislativní ukotvení NPM Opční protokol k Úmluvě proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (OPCAT; č. 78/2006 Sb. m. s.) přijat 18. prosince 2002, A/RES/57/199; ČR podepsala 13. září 2004; vstoupil v platnost 22. června 2006; ČR uložila ratifikační listinu 10. července 2006; Pro ČR vstoupil v platnost 9. srpna 2006.

Legislativní ukotvení NPM Zákon č. 349/1999 Sb. ze dne 8. prosince 1999, o veřejném ochránci práv; Poslanecký tisk č. 751, IV. volební období, 2002-2006; novela č. 381/2005 Sb. účinnost od 1. ledna 2006. Projednávání v Parlamentu trvalo od 30. července 2004 do 19. srpna 2005.

Mandát NPM prevence mučení a jiného špatného zacházení; výkon systematických návštěv v místech, kde se nacházejí osoby omezené na svobodě; poskytování zpětné vazby odpovědným orgánům ve formě zpráv a doporučení ke zlepšení zjištěného stavu; zvyšování povědomí o problematice špatného zacházení.

Požadavky na NPM přístup do zařízení bez omezení; čl. 20 (c) OPCAT; přístup k informacím a dokumentaci; čl. 20 (a) a (b); možnost soukromých rozhovorů; č. 20 (e); zpracovat zprávy s doporučeními, jak zlepšit zacházení s osobami omezenými na svobodě, a tyto komunikovat odpovědným orgánům; čl. 19 (b); Odpovědné orgány mají povinnost se těmito zprávami zabývat a komunikovat s NPM o způsobech plnění; čl. 22 OPCAT.

Nároky na NPM mít důvěru osob omezených na svobodě; spolupracovat s občanskou společností; vést (konstruktivní) dialog se státními orgány. Národní preventivní mechanismus tak musí udržovat dobré vztahy s občanskou společností a současně si udržovat odstup, aby ze strany státních orgánů nebyl považován za součást nevládního sektoru.

Nezávislost NPM OPCAT čl. 18 definuje nezávislost jako povinnost zajistit funkční nezávislost, jakož i nezávislost pracovníků (odst. 1); odbornost personálu a jeho vyváženost (odst.2); potřebné prostředky pro fungování (odst. 3).

Funkční nezávislost NPM Podvýbor pro prevenci mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání Výboru proti mučení (SPT) stanovil tři požadavky funkční nezávislosti zřízení zákonem, případně ústavním předpisem; operativní nezávislost; finanční nezávislost. (Zásady pro národní preventivní mechanismy; CAT/OP/12/5)

Mlčenlivost NPM Povinnost mlčenlivosti národního preventivního mechanismu vychází ze základní zásady mezinárodního humanitárního práva „nečiň škodu“ § 7 zákona o veřejném ochránci práv; čl. 21 OPCAT Povinnost mlčenlivosti chrání před postihem za poskytnutí jakékoli informace, pravdivé či nepravdivé.

Děkuji za pozornost. http://www.ochrance.cz/ ochrana-osob-omezenych-na-svobode/ hudecek@ochrance.cz