Velikonoce u nás a v jiných zemích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vajíčko Kdo ho rozbil? Ten má rád. Kdo ho dostal, ten je rád. Za vajíčko malované z velké lásky darované. Vajíčka pletu pletu pomlázku bez nití a provázku.
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Název Velikonoce, pašijový týden
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Tradice Velikonoc.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
HAPPY EASTER.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Jaro KLIKEJ! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Prezentaci by měl proběhnout řízený rozhovor (beseda) s dětmi
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DOBBLE LOGOPEDIE Hláska K
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
HRY – hláska „Ž“ V prezentaci naleznete tři hry. Loto, které se hraje s dvěma hracími kartami, hra start–cíl, ke které budete potřebovat dvě figurky a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA… 1. Kartičky k rozstříháme, zalisujeme a rozházíme po třídě. 2. Žáky rozdělíme do čtyř skupin. Každá skupina si vylosuje jedno.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
HRY – hláska „Š“ V prezentaci naleznete tři hry. Loto, které se hraje s dvěma hracími kartami, hra start–cíl, ke které budete potřebovat dvě figurky a.
PEXESO Ostré sykavky – C
pedagogických pracovníků (NÚV).
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Zvyky a tradice Čechů.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozvíjíme zrakovou paměť
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jaro ‒ Velikonoce Přišlo jaro, slunce svítí, v zahradách je plno kvítí. Velikonoce jsou nejkrásnější svátky jara. Velikonoce jsou svátek z doby předkřesťanské. Nemají v kalendáři stálé datum. Slaví se po jarní rovnodennosti (21. března) a v neděli po prvním úplňku.

Symboly Velikonoc ‒ vajíčko Jedním ze symbolů Velikonoc je vajíčko. Vajíčko obsahuje zárodek života – je symbolem plodnosti. Lidovou tradicí je malovat vejce. Vajíčka můžeme zdobit voskem, barvami přírodními a umělými. Krásné zdobené vajíčko se nazývá kraslice.

Pletená pomlázka Druhým symbolem Velikonoc je pomlázka. Pomlázka se plete z proutků vrby a břízy. Pomlázku pleteme nejčastěji z osmi proutků. Proutky jsou znakem zdraví a mládí. Chlapci chodí s pomlázkou vyplatit dívky a dostávají koledu.

Beránek Symbol beránka je znám už v předkřesťanských tradicích. Podle křesťanské víry Ježíš Kristus je beránek obětovaný za spásu světa. V dnešní době známe především beránka pečeného z piškotového těsta, na kterého se těší všechny děti. V obchodech můžeme vidět také beránky a ovečky čokoládové.

Slepička a zajíček Velikonoce jsou spojeny také s obrazem slepičky, která nám dává vajíčka. Na jaře se rodí mnoho kuřátek, které jsou také znakem Velikonoc. V obchodech můžeme také vidět čokoládové zajíčky. S postavou zajíčka je spojeno mnoho velikonočních říkanek.

Velikonoční říkanka Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.

Svatý týden Po Modrém pondělí, Žlutém úterý přichází Škaredá středa. Podle lidového obyčeje se na středu nesmíte mračit nebo se budete mračit všechny středy v roce. Zelený čtvrtek – v dřívějších dnech se měla jíst jen zelená zelenina. Velký pátek – je vzpomínka na ukřižování Krista.

Svatý týden Bílá sobota – na Bílou sobotu se uklízelo, pekly se mazance a beránci. Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) – provádělo se svěcení pokrmů, nyní první svátek velikonoční. Velikonoční pondělí – tento den je pomlázka, velikonoční koledování.

Velikonoce v Anglii a Austrálii Velikonoce jsou slaveny na celém světě. V mnoha zemích jsou ve spojitosti s barevnými vajíčky. V Anglii se děti ráno účastní hry, kdo najde nejvíce vajíček na zahradě, které schoval zajíček, když spaly. Také v Austrálii děti hledají vajíčka v zahradách.

Velikonoce ve Francii Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty přestanou bít zvony v kostele. Říká se, že odletěly do Říma, aby se vrátily s vajíčky a sladkostmi. Děti jdou odpoledne do zahrad, kde vajíčka a sladkosti hledají.

Velikonoce v Německu V předvečer Velikonoc děti vyrábějí slaměná hnízda. Do těchto hnízd jim zajíček dá různě barevná vajíčka. Ráno na Velikonoční pondělí jdou hnízda s vajíčky hledat.

Zdroje [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-spring-3.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-186483.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-184320.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-eggs-2.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-easter.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-easter-rabbit.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-chicken-and-chicks.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-easter-chick.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-flower-frame.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-butterfly-and-flowers.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-15392.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-184316.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-purpletulips3.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-chick-1.html > [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-easter-bunny-egg.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-easter-egg-blue.html>

[cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-150935.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-13162.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-15876.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-pink-candy-1.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-4116.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-4110.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-frowing-red-head-girl.html> Lotus Head. [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Easter-Eggs-1.jpg> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velikono%C4%8Dn%C3%AD_ber%C3%A1nek.jpg> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Twelve-rod_pomlazka.jpg> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-9041.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-6262.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-9112.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-9167.html> [cit. 2012-03-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-14866.html>