Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma"— Transkript prezentace:

1 Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma Svátky jara Název materiálu VY_32_INOVACE_8A_20_PRV1_SVÁTKY JARA Předmět Prvouka – Člověk a jeho svět Ročník 1. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum Klíčová slova Velikonoce, jaro, prvouka.

2 Anotace Prezentace je určena žákům 1. třídy základní školy v předmětu Prvouka. Hlavním cílem je seznámit děti se svátky jara, obohatit jejich znalosti o tradice a zvyklosti velikonočního období. Samozřejmostí je práce s počítačovou technikou.

3 Velikonoce Jsou nejvýznamnější křesťanský svátek
připadají na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy na měsíc březen či duben Svátky jara

4 Velikonoční symboly Beránek Vajíčko Kříž Kočičky Zajíček
Pomlázka a koledy

5 Svatý týden Den v týdnu pojmenování středa Škaredá čtvrtek Zelený
pátek Velký sobota Bílá neděle Hod Boží velikonoční Velikonoční pondělí Červené Zvyklosti Nebo také sazometná středa – v tento den se vymetaly komíny, kdo se škaredí, bude se škaredit každou středu v roce Dle tradice se má jíst zelená tráva (špenát, zelí), zvony odlétají do Říma a nastupují řehtačky a klapačky Nehýbat se zemí, neprat prádlo, otvírají se hory, které vydávají své poklady, nic nepůjčovat, aby to nikdo neočaroval Den ticha, zdobí se vajíčka, pečou se mazance a beránci Každá návštěva dostala kousek posvěceného jídla, kousek se dalo na pole , do studny a na zahradu – aby byla úroda, voda a ovoce Mrskut, mrskání, šupání děvčat

6 Velikonoční koledy Velikonoční pro kluky Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku, všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám, než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko. Velikonoční pro holky Kropenatá slepička snesla bílá vajíčka, obarvím je, vymaluji, všechny chlapce podaruji, pentličky si nastříhám, na pomlázku jim je dám.

7 Zdroje, obrázky Obrázky galerie MS PowerPoint
DANIHELKOVÁ, Hana a kol. Prvouka pro 1. ročník základního školství. Olomouc: Prodos, 1997, ISBN


Stáhnout ppt "Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma"

Podobné prezentace


Reklamy Google