Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

PRESENT PERFECT (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
PRESENT PERFECT SIMPLE
PAST TENSES (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Výrazy s present perfect VY_22_INOVACE_24 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Present Perfect Continuous Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přítomný čas prostý (5.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197.
Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý. Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
PERFECT SIMPLE – ÚVOD (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmář. Střední škola hotelnictví.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present perfect cvičení VY_22_INOVACE_32 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Past simple / present simple / present perfect
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo PL: 0115 – 9BPresent perfect revision Autor:Jiří Vondráček Cílová skupina:žáci 9.roč. Klíčové kompetence: výklad a pochopení gramatického jevu Očekávané.
Present Perfect Simple Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Předpřítomný čas prostý 8-9.ročník (k učebnici Projekt 3) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
Minulý čas průběhový (8.ročník) Učebnice Project 3 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
I´ve known her since she was a child. Have you ever been to Spain? I haven´t seen her this week. David can´t come, he´s broken his leg. Znám ji od dětství.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Matematika - 7. ročník Sčítání celých čísel
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Předpřítomný čas - 8. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_47.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_47.
Minulý čas prostý – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
VY_32_INOVACE_Sei_III_11 Present perfect Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present perfect - negative Název sady: Project 3 Číslo projektu:
Present perfect Předpřítomný čas vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
PRESENT PERFECT SIMPLE - questions Předpřítomný čas prostý - otázky.
Present perfect nebo past simple
Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum :
Present perfect.
VY_32_Inovace_ Present perfect Project 3
Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov
I haven´t seen your ID card.
PRESENT PERFECT NEGATIVE_11
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
PRESENT PERFECT TENSE Předpřítomný čas
Předpřítomný čas Present perfect tense
Transkript prezentace:

Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník

Název. Present Perfect- 9. ročník Anotace: Název Present Perfect- 9. ročník Anotace: Tvoření a používání předpřítomného času prostého Vypracovala: Bc. Hedvika Valová Vzdělávací oblast: Předpřítomný čas prostý, Anglický jazyk Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, lze využít i k opakování Využití k samostatné i skupinové práci Druh učebního materiálu: Prezentace PowerPoint – pracovní list, test Ročník: 9. ročník Datum vytvoření: 10. ledna 2013

Použití Děj, který se odehrál v minulosti v blíže neurčené době a má dopad na přítomnost. Děj, který začal v minulosti a dosud trvá. Musíme vyjádřit, jak dlouho trvá pomocí for, since. Zkušenost nebo zážitek, který je pro nás důležitý.

Použití V otázkách chceme zjistit, jak dlouho (how long) určitá činnost trvá, zda se něco někdy (ever) nebo už (yet) stalo či nestalo. V záporných větách se dozvídáme, že se něco nikdy (never) nebo ještě (yet) nestalo.

minulé příčestí pravidelných / nepravidelných sloves Slovesa Pomocné sloveso Významové sloveso HAVE / HAS minulé příčestí pravidelných / nepravidelných sloves

Pomocné sloveso Doplň have nebo has: The tennis match _______ started. Mum ______ bought the apples. I _______ written my homework. They _______ been to Africa. She _______ sung that song. We ________ known them for years. He ________ been married three times. has has have have has have has

Pravidelná slovesa watch walk look cook ask study stop travel prefer watched walked looked cooked asked studied stopped travelled preferred

Nepravidelná slovesa see have lose feel break hit sing think speak seen had lost felt broken hit sung thought spoken

Kladná věta oznamovací Podmět Pomocné sloveso Významové sloveso Zbytek věty You have been there. Ty jsi tam už byl. He has done it. On už to udělal.

Kladná věta - procvičování Lukáš si zlomil nohu. Luke has broken his leg. Oni už mají nové auto. They have had a new car. Ona už se vrátila z Řecka. She has returned from Greece. Už jsem umyla ta okna. I have cleaned the windows.

Záporná věta oznamovací Podmět Pomocné sloveso Záporka Významové sloveso Zbytek věty I have not visited Germany yet. haven´t Ještě jsem nenavštívil Německo. She has travelled by plane yet. hasn´t Ještě necestovala letadlem.

Záporná věta - procvičování Tento vtip jsem nikdy neslyšel. I have never heard this joke. Ještě tu knihu nečetla. She hasn´t read the book yet. Nikdy nebyli v Londýně. They have never been to London.

Otázka a krátká odpověď Pomocné sloveso Podmět Významové sloveso Zbytek věty Have you ever been to Prague? Byl jsi někdy v Praze? Yes, I have. Ano, byl. No, I haven´t. Ne, nebyl. Has he helped his mum yet? Pomohl už své mámě? Yes, he has. Ano, pomohl. No, he hasn´t. Ne, nepomohl.

Otázka a krátká odpověď- procvičování Přestalo už pršet? Ne, nepřestalo. Has it stopped raining yet? No, it hasn´t. Bydlíš tu dlouho? Ano, bydlím. Have you lived here for a long time? Yes, I have. Byl někdy na Floridě? Ne, nebyl. Has he ever been to Florida? No, he hasn´t.

Není zřejmé, kdy se děj odehrál. Použití Děj, který se odehrál v minulosti v blíže neurčené době a má dopad na přítomnost. Tom has repaired the car. Tom opravil to auto. (Je už opravené.) Není zřejmé, kdy se děj odehrál.

! Pokud je určena doba v minulosti, musíme použít minulý čas. Tom repaired the car yesterday. Tom včera opravil to auto.

FOR – po dobu SINCE – od té doby Použití 2. Děj, který začal v minulosti a dosud trvá. Musíme vyjádřit, jak dlouho trvá pomocí: FOR – po dobu SINCE – od té doby

FOR, SINCE We have lived here for 10 years. Bydlíme tu již 10 let. We have lived here since 1998. Bydlíme tu od roku 1998.

! Pokud neuvedeme jak dlouho děj trvá, použijeme přítomný čas. We live here. Bydlíme tu.

Použití 3. Zkušenost nebo zážitek, který je pro nás důležitý. Sue has already visited many countries. Zuzka už navštívila mnoho zemí.

Téma: Present Perfect, 9. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Microsoft Office PowerPoint 2007 Autorka: Bc. Hedvika Valová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz) Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.