Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov
Autor: Ing. Miluše Uhlířová Název: VY_22_INOVACE_ANGLICKÝ JAZYK1_30. Present perfect continuous Téma: Present perfect continuous Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Tento učební materiál slouží k seznámení s předpřítomným časem průběhovým.

2 PRESENT PERFECT CONTINUOUS
(Předpřítomný čas průběhový)

3 Použití děj, který začal v minulosti, pokračuje v přítomnosti a bude pravděpodobně pokračovat dále (I have been learning English for three years.) děj, který již neprobíhá, ale nějakou dobu probíhal a nyní je vidět jeho důsledek, dáváme ale větší důraz na děj samotný než na výsledek (I'm tired because I've been working out.) používá se často s výrazy: since (od nějakého časového údobí) for (po nějaké časové údobí) užívá se hlavně se slovesy, která označují trvání děje (stand, wait, learn, run, jump, sleep….)

4 Tvoření vět Kladná věta: Záporná věta:
podmět + have/has + been + význ. sloveso + -ing We have been waiting since two o´clock. He has been cooking for one hour. Záporná věta: podmět + have/has + not + been + význ. sloveso + -ing - v záporných větách se tento čas většinou neobjevuje

5 Have/has + podmět + been + význ. sloveso + -ing
Otázka Have/has + podmět + been + význ. sloveso + -ing How long have you been waiting here? Krátké odpovědi Yes, I have. No, we haven't Yes, he has. No, she hasn't.

6 Přeložte: Na ten film se dívám už hodinu. Od sedmi sedí u počítače a hraje hry. Jak dlouho se učíš angličtinu? Proč jsi tak špinavý? Opravoval jsem auto. Cvičíš od dvou hodin? Ne, necvičím. Jak dlouho tu pracuješ? Bydlím tady dva měsíce.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov"

Podobné prezentace


Reklamy Google