POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Energetická hodnota potravin (EH)
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Ing. Sikorová Renata
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Obchod a význam obchodu
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před dotykem neživých částí
Suroviny pro cukráře I. ročník
Regenerační přípravky I.
Základní škola, Hradec Králové
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Vstupy a výstupy čítače
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_ Regulace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Důlní elektrické přístroje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Organizace práce na prodejně
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 10-2-02 Vady masa II. Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Navazuje na prezentaci „Vady masa I“. Žáci se seznámí s ostatními vadami masa.

Ostatní vady masa Cizí pachy masa Zapaření masa Plesnivění masa Hniloba masa Výskyt larev masařky v mase

Cizí pachy masa Čerstvé maso je citlivé na okolní pachy Snadno pachy pohlcuje K vadě může dojít při přepravě masa a skladování

Zapaření masa Zapaření je mikrobiální proces Důvody zapaření masa: Pokud zvíře nebylo včas zbavené vnitřností Nedostatečně vychlazené a zabalené Nezabalené bez přístupu vzduchu

Zapařené maso Maso má normální vzhled při začínajícím zapaření Odporně kysele páchne Postupem času má maso na řezu kovově červený odstín Kosti jsou zabarveny do zelena a podél kostí a cév se zapaření šíří k povrchu ZAPAŘENÉ MASO JE NEPOŽIVATELNÉ

Plesnivění masa K plesnivění masa dochází: Ve vlhkém prostředí Při výkyvech teploty Vzhled plísně: Bílé, zelené, popelavé povlaky Pach po ztuchlině MASO JE NEPOŽIVATELNÉ

Hniloba masa Hniloba je rozklad bílkovin masa Při hnilobě vznikají zplodiny, některé nepříjemně zapáchají Na povrchu se tvoří páchnoucí tenká mazlavá vrstva (osliznutí) MASO JE NEPOŽIVATELNÉ

Výskyt larev masařky v mase Masařka obecná klade na živé maso larvy (nesprávně červy) Larvy jsou bílé a velmi rychle rostou MASO JE NEPOŽIVATELNÉ, požití masa je pro člověka nebezpečné

Masařka obecná Je moucha 15 až 20 mm velká, podobná mouše domácí, ale je mnohem větší Masařka může přenášet řadu nemoci Vyvíjí se hlavně v mase, odtud pojmenování masařka Obrázek č. 1: Masařka obecná

POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, 110-111. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Masařka obecná [online]. [cit. 28.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Masa%C5%99ka_obecn%C3%A1 Obrázek č. 1: AUTOR NEUVEDEN. Masařka obecná [online]. [cit. 28.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:A_Fly_by_Matthias_Zimmermann.jpg