ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Kojenecké období.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Vývoj člověka - postnatální
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Vývoj člověka Ontogeneze.
Komunikace s dětským pacientem
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Mladší školní období.
Kognitivní rehabilitace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Přednáška č. 3 Předškolní období
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Vývojová dysfázie.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA Mgr. Marie Mikulcová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
ETAPY LIDSKÉHO VÝVOJE. Prenatální období Od početí do porodu Prudký tělesný vývoj Interakce s vnějším světem.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Metodické materiály a pomůcky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vývoj člověka Ontogeneze.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Socializace Kejřová.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Kognitivní rehabilitace
Mladší školní věk.
Diagnostické metody.
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový materiál

Vývoj člověka I Etapy vývoje člověka

ETAPAMI NELZE PŘESNĚ URČIT ! Vývojové fáze Novorozenecké období - od narození do 1. měsíce života Období kojenecké - do konce 1. roku Období batolete - do konce 3. roku Předškolní věk - do konce 6. - 7. roku Školní zralost PŘECHODY MEZI JEDNOTLIVÝMI VÝVOJOVÝMI ETAPAMI NELZE PŘESNĚ URČIT !

Přiřaď fotografie ke správným vývojovým fázím B C E D F

Vývoj předškolního dítěte I Rozvoj jemné motoriky - hra s různými materiály (knoflíky, kamínky, plastelína), rozvoj kresby (hlavonožec) Rozvoj pohybové koordinace - schopnost plné sebeobsluhy (dítě se samo obléká, uklízí, pečuje o svou hygienu) Rozvoj zrakové a sluchové koordinace - nezbytná pro pozdější čtení a psaní Rozvoj myšlení - uzavření fáze před pojmového myšlení Z otázky „Co je to?“ přechází na otázku „Proč?“

Vývoj předškolního dítěte II Rozvoj paměti - kolem 5. roku se rozvíjí záměrná paměť, spíše mechanická, konkrétní a krátkodobá Rozvoj řeči – zkvalitňování řečových dovedností, rozšiřování slovní zásoby (v 6ti letech kolem 3 000 slov) Představy a fantazie – bohaté a barvité, časté dětské smyšlenky Sociální vývoj - rozvoj socializace (začlenění dítěte do společnosti), především rozvoj správné komunikace se svými vrstevníky osvojování sociálních rolí - formování vlastní identity

Dítě v předškolním zařízení Dítě má potřebu být neustále aktivní – poskakování, poposedávání, brebentění Dítě má dále potřebu být v kontaktu s vrstevníky, s vlastními rodiči, má potřebu zázemí a jistoty V případě dlouhodobého neuspokojování některých základních potřeb je dítě frustrováno různé formy obrany Projevy: Agrese vůči okolí nebo vůči sobě Únik – přestane komunikovat, přestane si hrát, straní se, začne se pomočovat Upozorňování na sebe – šaškování, chechtání

Nástup dítěte do školy- školní zralost Biologická – vzrůst a fyzická zdatnost Sociální – schopnost dítěte být bez rodičů ve skupině vrstevníků a přijmout autoritu dospělého Psychická – schopnost přejít od hraní k učení Kognitivní – úroveň řečové dovednosti a schopnosti ukládat poznatky do paměti v určitých souvislostech

rodičů ve skupině vrstevníků Zopakuj si Vyjmenuj jednotlivé fáze vývoje člověka U předškolního dítěte dochází k rozvoji (vyber, co je správně): rozvoj řeči, pozornosti, představ a fantazie, jemné motoriky, konfrontace s vrstevníky Jak se posuzuje školní zralost (přiřaď) Biologická schopnost dítěte být bez rodičů ve skupině vrstevníků Sociální schopnost přejít od hraní k učení Psychická úroveň řečové dovednosti Kognitivní vzrůst a fyzická zdatnost

Použité zdroje www.office.microsoft.com KREJČÍ, Milada, et al. Výchova ke zdravému životnímu stylu. Praha : Fraus, 2011. 192 s.