Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona
Advertisements

Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová.
Nakladatelská licenční smlouva
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
Elektronický podpis.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Vedení správního řízení
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR.
Elektronické učebnice Ing. Zdeněk Pavlík. Hlavním cílem tvorby elektronických učebnic je zlepšení podmínek pro výuku technických oborů, včetně zvyšování.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Novela autorského zákona a knihovny
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Autorské právo a digitální knihovny
OMEZENÍ PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OBECNÁ VÝKLADOVÁ NORMA § 29 odst. 1 – omezení – tedy užití děl bez souhlasu a bezplatně - je možné jen § 29 odst. 1.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Výtah z autorského zákona
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Pojem DRM Technická ochrana práv duševního vlastnictví Ochrana zejména majetkových autorských práv Různé úrovně DRM chránící právo, ostatní typy DRM Kódování.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
e-PK aktuální stav služeb DDS
Autorský zákon základní pojmy
Služby elektronického dodávání dokumentů (EDD) v ČR
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Systém správy dokumentů
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Archivní knihovny.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU) Věra Jurmanová Volemanová (ÚK FF MU) HOK 2009

Širší kontext – e-prezenčka příspěvek o e-prezenčce na HOKu 2008 e-prezenčka = zpřístupňování digitálních rozmnoženin dokumentů, které má knihovna ve svém fondu, a to pouze prostřednictvím technických zařízení/počítačů umístěných v budově knihovny, bez možnosti vytvoření elektronické rozmnoženiny; tiskovou rozmnoženinu může vytvořit na základě objednávky knihovník (uživatel sám nesmí) HOK 2009

CoD – autorskoprávní aspekt Zákon č.121/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů (autorský zákon): „§ 30a Rozmnožování na papír nebo na podobný podklad (1) Do práva autorského nezasahuje a) fyzická osoba, která pro svou osobní potřebu, b) právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba, která pro svou vlastní vnitřní potřebu, c) ten, kdo na objednávku pro osobní potřebu fyzické osoby, d) ten, kdo na objednávku pro vlastní vnitřní potřebu právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby zhotoví tiskovou rozmnoženinu díla na papír nebo podobný podklad fotografickou technikou nebo jiným postupem s podobnými účinky, s výjimkou případu, kdy jde o vydaný notový záznam díla hudebního či hudebně dramatického, a v případech podle písmen c) a d) řádně a včas platí odměnu podle § 25.“ HOK 2009

Autorskoprávní aspekt – návaznost na e-prezenčku Zákon č.121/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů (autorský zákon): „§ 37 Knihovní licence (1) Do práva autorského nezasahuje knihovna, archiv, muzeum, galerie, škola, vysoká škola a jiné nevýdělečné školské a vzdělávací zařízení, c) zpřístupňuje-li dílo, včetně zhotovení jeho rozmnoženiny nezbytné pro takové zpřístupnění, které je součástí jeho sbírek a jehož užití není předmětem prodejních nebo licenčních podmínek, s výjimkou sdělování díla způsobem uvedeným v § 18 odst. 2, jednotlivcům ze strany veřejnosti prostřednictvím k tomu určených technických zařízení umístěných v jeho objektech, a to výhradně pro účely výzkumu nebo soukromého studia takových osob, a zamezí-li takovým osobám zhotovit rozmnoženinu díla; ustanovení § 30a odst. 1 písm. c) a d) tím nejsou dotčena,“ HOK 2009

Copy on demand = prostředek, jak usnadnit vytváření tiskových rozmnoženin na objednávku, a to bez ohledu na to, zda se jedná o „e-prezenčkovou“ knihu či nikoliv HOK 2009

Copy on demand Požadavek Elektronicky (nebo i „papírově“ v knihovně) Odkudkoliv Možnost požádat o kroužkovou vazbu Zohledněna dočasná nedostupnost v knihovně (nelze objednat z knihy, která není v e-prezenčce a je momentálně půjčená) HOK 2009

Copy on demand Vyřizování požadavku Do 5 pracovních dní od obdržení požadavku Po vyhotovení zaslán e-mail na oficiální univerzitní adresu Ode dne odeslání e-mailu o vyhotovení objednávky má uživatel 7 kalend. dní na vyzvednutí (popř. na zaslání zprávy s žádostí o prodloužení lhůty pro vyzvednutí) Pokud si uživatel ve stanovené lhůtě objednávku nevyzvedne (ani se neozve), bude mu nadále částka účtována již jako knihovní pokuta a bude mu pozastaveno poskytování dalších knihovních služeb Za uživatele může objednávku vyzvednout i jiná osoba, musí však o tom [uživatel] dopředu prostřednictvím své univerzitní e-mailové adresy uvědomit knihovnu; vyzvedávající osoba pak musí prokázat svou totožnost HOK 2009

Cena Záměrně vyšší 1,70 Kč / strana (pro srovnání samoobslužné kopírování: 1,50 Kč; tisk 1,40 Kč) (+ příp. cena za kroužkovou vazbu: 20 Kč do 180 listů; 25 Kč do 270 listů) HOK 2009

CoD naživo HOK 2009