POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 10-2-09 Tržní druhy mléka Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je zaměřena na tržní druhy mléka sortimentu potravinářského zboží. Je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží.
Tržní druhy mléka PODLE PŮVODU Kravské mléko má nižší obsah cukru (4,5 - 5 % laktózy) vyšší obsah bílkovin (3,2 - 3,6 %) obsahuje asi 3,5 % - 6,5 % mléčného tuku 8,5 % - 9,0 % tukuprosté sušiny 88 % vody hlavním proteinem je sýrovina (kasien), syrovátka tvoří většinu zbytku
Tržní druhy mléka Kozí mléko bylo určeno pro výživu mláďat produkuje se v rámci malochovu koza má tendenci převádět do svého mléka jedy a choroboplodné organismy kozí mléko lze vyhodnotit jako kvalitnější, lépe stravitelné a zdravotně prospěšnější než kravské, ovšem pouze za předpokladu, že je dbáno na vysokou kvalitu krmiva
Tržní druhy mléka PODLE ZPŮSOBU TEPELNÉHO ŠETŘENÍ Odtučněné Polotučné Plnotučné Nízkotučné Selské 0,15% tuku 1,8 - 2% tuku 3,6% tuku 3,3% tuku 1% tuku
Tržní druhy mléka PODLE TRVANLIVOSTI Čerstvé trvanlivost 3 dny Čerstvé s prodlouženou trvanlivostí trvanlivost 5 dnů Trvanlivé trvanlivost 3 – 6 měsíců podle obalu
Tržní druhy mléka PODLE HOMOGENIZACE Homogenizace je postup, kterým se zmenšuje rozměr tukových kuliček. Tukové kuličky se uvolňují z mléka a vytváří na povrchu vrstvu tuku. Homogenizované Nehomogenizované
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, 168-171. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Mléko [online]. [cit. 9.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A9ko AUTOR NEUVEDEN. Kozí mléko [online]. [cit. 9.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Koz%C3%AD_ml%C3%A9ko