Suroviny pro cukráře I. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Potrava
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře II. ročník
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny rostlinného původu
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Suroviny pro cukráře I. ročník
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Salamonova Agarová poleva
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Suroviny pro cukráře I. ročník
Transkript prezentace:

Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_16-1-01-Bílkoviny Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Součástí prezentace je Pracovní list, zaměřený na téma Bílkoviny, které jsou součástí základních živin. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu. Součásti je pracovní list.

Bílkoviny potřebuje lidský organizmus: ke stavbě a k obnově buněk k tvorbě enzymů hormonů a ochranných látek

Bílkoviny jsou to organické dusíkaté sloučeniny, jejich základní složkou jsou aminokyseliny většinu aminokyselin si lidský organizmus vytvoří sám, ale osm aminokyselin, tzv. nezbytných (esenciálních), musí přijímat z potravy.

Bílkoviny dělíme: plnohodnotné neplnohodnotné živočišného původu obsahují všechny aminokyseliny, jsou obsažené i v soji neplnohodnotné rostlinného původu

Dospělý člověk potřebuje 0,8 gramů bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti a závisí to: na věku pohlaví pracovním zařazení klimatických podmínkách těhotenství. Z 1gramu bílkovin se uvolní 17,2 J

Nedostatek bílkovin způsobuje: zpomalení tělesného růstu snížení tělesné hmotnosti člověk se dříve unaví - únavu snižuje imunitní systém ohrožení jsou lidé s jednostrannou výživou → vegetariáni, kteří přijímají jen rostlinnou stravu.

Použitá literatura Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9 Kružliak,P., Schaller, R., Forró, A., Potraviny a nápoje učebnice pro kuchaře a číšníky. IQ147,spol. s r. o., Praha ISBN 80-7032-722-7 http://www.ordinace.cz Obrázky http://office.microsoft.com