Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_16-1-01-Bílkoviny Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Součástí prezentace je Pracovní list, zaměřený na téma Bílkoviny, které jsou součástí základních živin. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu. Součásti je pracovní list.
Bílkoviny potřebuje lidský organizmus: ke stavbě a k obnově buněk k tvorbě enzymů hormonů a ochranných látek
Bílkoviny jsou to organické dusíkaté sloučeniny, jejich základní složkou jsou aminokyseliny většinu aminokyselin si lidský organizmus vytvoří sám, ale osm aminokyselin, tzv. nezbytných (esenciálních), musí přijímat z potravy.
Bílkoviny dělíme: plnohodnotné neplnohodnotné živočišného původu obsahují všechny aminokyseliny, jsou obsažené i v soji neplnohodnotné rostlinného původu
Dospělý člověk potřebuje 0,8 gramů bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti a závisí to: na věku pohlaví pracovním zařazení klimatických podmínkách těhotenství. Z 1gramu bílkovin se uvolní 17,2 J
Nedostatek bílkovin způsobuje: zpomalení tělesného růstu snížení tělesné hmotnosti člověk se dříve unaví - únavu snižuje imunitní systém ohrožení jsou lidé s jednostrannou výživou → vegetariáni, kteří přijímají jen rostlinnou stravu.
Použitá literatura Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9 Kružliak,P., Schaller, R., Forró, A., Potraviny a nápoje učebnice pro kuchaře a číšníky. IQ147,spol. s r. o., Praha ISBN 80-7032-722-7 http://www.ordinace.cz Obrázky http://office.microsoft.com