Projekt: OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor: Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM: Ch9 - 14 Datum ověření ve výuce: 23. 3. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Deriváty uhlovodíků Téma: Karboxylové kyseliny
Anotace Výkladová prezentace Karboxylové kyseliny – názvosloví Kyselina mravenčí a octová – vlastnosti a použití
Kyselina mravenčí a octová Karboxylové kyseliny Kyselina mravenčí a octová
Karboxylové kyseliny Velmi rozšířená skupina látek Ve své molekule obsahují karboxylovou skupinu –COOH Jsou látky příbuzné alkoholům a aldehydům
Karboxylové kyseliny Vyskytují se především v tělech rostlin, živočichů, ale i člověka Podle místa výskytu mají i své názvy Kyselina jablečná, citrónová, mléčná, vinná, máselná, mravenčí, …
Názvosloví Triviální – nejčastěji používané v praxi kyselina mravenčí kyselina máselná,… Jednodušší název tvořený podle uhlovodíku přidáním přípony –ová kyselina methanová, kyselina butanová,..
Kyselina methanová (mravenčí)
Kyselina methanová (mravenčí) Bezbarvá kapalina ostrého štiplavého zápachu Je součástí mravenčího jedu Je obsažena v kopřivách Ničí bakterie Používá se jako konzervační a dezinfekční látka
Kyselina mravenčí Mravenci používají k obraně 50% kyselinu mravenčí, kterou dokáží stříkat až na vzdálenost 50 cm Ptáci používají živé mravence k ošetření peří. Kyselina mravenčí je velmi účinná proti roztočům a vším, které napadají ptačí peří Veverky, kočky, opice se s oblibou válejí přímo v mraveništi, aby se zbavily parazitů
Kyselina mravenčí Přidává se do krmiva pro kuřata, protože ničí bakterie žijící v trávicím traktu kuřat Ty mohou způsobit salmonelózu u člověka
Kyselina ethanová (octová)
Kyselina octová Kapalná, štiplavě páchnoucí látka Působí leptavě na pokožku Používá se ke konzervaci potravin, výrobě barviv, plastů
Kyselina octová
Kyselina octová - použití V domácnosti se používá jako součást čisticích přípravků, zejména pro odstraňování vodního kamene V zemědělství je používána jako přísada ke konzervaci siláže Vzniká kvašením zředěných roztoků ethanolu 5-8% vodný roztok se nazývá ocet
Kyselina octová Potravinářský ocet se vyrábí kvašením ethanolu pomocí octového kvašení Bakterie jsou zachyceny na bukových hoblinách, které jsou „sprchovány“ ethanolem Vzniklý ocet je bezbarvý Pro potravinářské účely se přibarvuje dohněda
Karboxylové kyseliny jsou organické sloučeniny, ve kterých je vázána karboxylová skupina C = 0 - COOH OH Kyselina mravenčí (methanová) součást mravenčího jedu dezinfekční a konzervační prostředek Kyselina octová (ethanová) kapalná, štiplavě páchnoucí látka, žíravina vodný roztok - konzervace potravin, výroba barviv, plastů
Zdroje Chemie 8, J. Škoda, P. Doulík, nakladatelství Fraus Naskenované obrázky str. 103 Základy chemie 2, P. Beneš, V. Pumpr, J. Banýr, nakladatelství Fortuna Naskenované obrázky str. 51 Vzorce vytvořeny v programu SMART Notebook Obrázek mravence galerie SMART Notebook – Ant 2