Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Předběžná a tepelná úprava potravin Název materiálu Základní technologické přípravy Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_2.B_T_11(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky se základními technologickými přípravami. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a následnou kontrolu znalostí pomocí kontrolních otázek.
Základní technologické přípravy Ing. Petra Pechová, 2012
Základní přípravy potravin zastudena a zasyrova příprava je náročná a vyžaduje mimořádnou pečlivost, nápaditost a přísné dodržení hygienických zásad používané potraviny jsou: mléčné výrobky obiloviny ovoce zelenina
Mléčné výrobky sýry, tvarohy, jogurty různě kombinujeme se zeleninou, ovocem, kořením, zelenými natěmi připravujeme naslano i nasladko pokrmy z mléčných výrobků se rychle kazí, proto je nutné je co nejdříve spotřebovat
Obiloviny müsli (zpracované ovesné vločky), corn flakes (lupínky) doplňujeme ořechy, sušeným ovocem, čokoládou, sladíme medem, zaléváme mlékem nebo ovocnou šťávou a necháme krátce nabobtnat
Ovoce kvalitní, čerstvé, nepoškozené plody, nejlépe i se slupkou saláty – připravujeme těsně před podáváním, nakrájené ovoce zakápneme citronovou šťávou, promícháme např. s džusem, jogurtem, smetanou a doplníme ořechy, mátou, vanilkou, sušeným ovocem apod. pěny – připravíme z prolisovaného ovoce, můžeme přidat měkký sýr (žervé) a šlehačku
Broskvový salát
Zelenina různě mechanicky upravujeme – krájíme na různé tvary, strouháme, trháme doplňujeme zálivkami
Kontrolní otázky Na jaké pokrmy použijeme sýr a tvaroh? Proč doporučujeme konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce? Jaké pokrmy připravíme ze syrového ovoce? Čím doplňujeme ovocné a čím zeleninové saláty?
Použité zdroje: ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce Technologie 1. díl. Praha: parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2.