FRANZ KAFKA PROMĚNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Advertisements

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Bratři Čapkové.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_726_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem B, b Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Volný čas a volnočasové aktivity Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Franz Kafka STRUČNÝ ŽIVOTOPIS * 3.červenec 1883 na Starém Městě pražském. Německá universita v Praze – germanistika, práva. V l
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Listina základních lidských práv a svobod
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
PŘEDLOŽKY Z (ZE), S (SE) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu
Získávání energie pro život
EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Čteme, i když to neumíme. Pozoruj obrázky a snaž se pomoci paní učitelce se čtením. Nakonec tě čeká pár lehoučkých úloh. Autorem materiálu a všech jeho.
PŘEDLOŽKY Z (ZE), S (SE) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
pracovní listy pro interpretaci textu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Franz Kafka.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

FRANZ KAFKA PROMĚNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsah Život Chronologický seznam významných děl Citáty Literární rozbor Děj Interpretace Pracovní list Odpovědi Seznam použité literatury Odkaz na citace

Život 3. 7. 1883 – 3. 6. 1924 Český spisovatel. Ovlivnil vývoj moderní prózy 20. století. Mluvil zejména německy, ale také česky, francouzsky a jako Žid se údajně později doučoval hebrejsky.

Život Narodil se na Starém městě v Praze. Měl pět sourozenců. Dva jeho bratři zemřeli v dětství a všechny tři sestry v koncentračních táborech. Po dokončení gymnázia pokračoval ve studiu na Karlo-Ferdinandově univerzitě. Zde navázal významné přátelství s Maxem Brodem, který jeho dílo otevřel veřejnosti stejně jako i dalším autorům (J. Hašek). Jako doktor práv byl zaměstnán až do svého penzionování v pojištovně.

Život Roku 1917 se mu zhoršilo zdraví. Tuberkulózu léčil u své sestry v obci Siřem. Zotavoval se pomalu, roku 1924 zemřel. Kafka se seznámil s několika ženami. S Milenou Jesenskou si dopisoval a nakonec se stala i první překladatelkou jeho románu do češtiny. Kafkovu tvorbu výrazně poznamenal problematický vztah s otcem.

Chronologický seznam významných děl Proces (1914–15, vydáno roku 1925) – Kniha byla zařazena mezi 100 nejvýznamnějších děl 20. století podle časopisu Le Monde. Josef K. je jednoho dne zatčen dvěma úředníky a obviněn, ale neví z čeho a nemůže se bránit. Nakonec je odsouzen a proboden do srdce.

Chronologický seznam významných děl Zámek (1922) – Hlavní hrdina K. se představuje jako zeměměřič. Přijel do vesnice pod zámkem, ve kterém má zřejmě provést svou práci, a proto se snaží získat nějaké informace, ale zpočátku marně. Seznámí se s číšnicí Frídou, která ho opustí s jiným. Když se jí pokusí hledat, dostane se na místa, kam nesmí, a proto je vyveden zpět do vesnice. Román zůstal nedokončen.

Chronologický seznam významných děl Amerika (Nezvěstný, 1927) – Amerika je název, který pro knihu vymyslel Max Brod. Jde o příběh mladého člověka, který se vydá za přítelem do Ameriky, a neustále bloudí.

Citáty „Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.“ „Člověk může všechno, jenom sám před sebou neunikne.“ „Kdo se stará jen o budoucnost, je méně předvídavý než ten, kdo se stará jen o okamžik, neboť se nestará ani o ten okamžik, ale jen o jeho trvání.“ „Dva úkoly na začátku života: Stále víc zužuj svůj kruh, a stále znovu zkoumej, zda se neukrýváš někde mimo něj.“

Literární rozbor Forma Druh Žánr Próza Epika Povídka

Proměna – děj Obchodní cestující Řehoř Samsa se probudí a zjistí, že se proměnil v obrovského brouka. Veškerou lidskou podstatu si Řehoř zachová, ale pro okolí ji ztrácí. Rozumí všemu, ale jemu nikdo. Je proto zavřen ve vlastním pokoji. Řehoře děsí, že nemůže jít do práce. Uvažuje překvapivě racionálně bez zbytečných emocí. V pokoji ho navštěvuje pouze sestra Markéta, ale i před tou se z ohleduplnosti skrývá pod postelí, aby ji neděsil. Rodina strádá bez Řehoře finančně i psychicky.

Proměna – děj Když se pokusí Řehořův pokoj vystěhovat, aby měl větší prostor, dojde ke konfliktu, při kterém matka omdlí a otec zraní Řehoře jablky, které po něm hází. Rodina se pokusí finanční problémy řešit tak, že si do bytu nastěhuje podnájemníky, ale o hmyzu, který s nimi bydlí, nic nepoví. Řehoř si chce poslechnout Markétu, která hraje na housle a vyjde z pokoje, ale podnájemníci jej spatří a Řehoř odchází do pokoje, který se stal skladištěm. Rodina navrhuje Řehoře odstranit, ale on sám umírá. Rodina se vydá na výlet a plánuje budoucnost.

Proměna – interpretace Absurdita, komika se prolíná s tragikou, paradox, bezvýchodnost – člověk nemá na výběr, nemůže ovlivnit co se s ním stane Proměnu lze chápat několika způsoby. Pocit uzamčenosti před okolním světem a nepochopení. Řehoř se svojí proměnou stává neužitečným hmyzem, který pouze překáží. Dříve živil rodinu. Kafka údajně měl problémy se svým otcem. Současně lze dílo chápat jako kritiku lidí, kteří se jako lidé nechovají a při první příležitosti ztrácí kontakt s člověkem. Člověk se před člověkem nemůže vytratit, i když se změní.

Pracovní list Napiš název alespoň jednoho románu F. Kafky. Jakým jazykem Kafka psal? Jaké civilní povolání Kafka vykonával? Jakého původu byl? Zařaď Proměnu žánrově.

Odpovědi Zámek, Amerika, Proces. Německy. Byl zaměstnancem pojišťovny. Židovského původu. Jedná se o povídku.

Seznam použité literatury KAFKA, Franz a James HYNES. Povídky: a romance in five acts : definitive text. Nakl. Artur, 2. vyd. Překlad Vladimír Kafka. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2006, 348 s. D (Artur), sv. 42. ISBN 80-869-1107-1.

Odkaz na citace Citáty slavných osobností: Největší sbírka citátů, přísloví a murphyho zákonů [online]. 2007 - 2013 [cit. 2013-11-14]. Dostupné z: http://citaty.net/autori/franz-kafka/ STR. 2. Autor [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fra nz_Kafka_1910.jpg STR. 14. Myrabella. [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaf ka_statue_Prague.jpg