Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO"— Transkript prezentace:

1 EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Obsah Životopis Chronologický seznam významných děl Citáty Děj Postavy
Pracovní list Odpovědi Odkaz na citace Seznam použité literatury

3 Život 1. ledna 1888 Praha – 2. října 1946 Praha
Vlastním jménem Eduard Schmidt Český spisovatel a novinář židovského původu Zpěvák a recitátor v kabaretu U bílé labutě Jeden ze zakladatelů kabaretu Červená sedma Ředitel pražských kabaretů Červená sedma a Rokoko 1920–1942 byl redaktorem a od roku šéfredaktorem Lidových novin. Vydával satirický časopis Šibeničky.

4 Chronologický seznam významných děl
Klapzubova jedenáctka (1922) – příběh chudé rodiny, jejíž otec udělá ze svých jedenácti synů profesionální a téměř neporazitelné mužstvo. Oblíbená dětská kniha byla roku 1967 zfilmována Eduardem Hofmanem. Cirkus Humberto (1941) – Román z roku zachycuje život tří generací cirkusu Humberto do 20. let 20. století. V roce 1988 vznikl koprodukční česko- německý dvanáctidílný seriál režiséra Františka Filipa.

5 Citáty „Ať už říkají cokoli, ve skutečnosti mají žáci i učitelé školu rádi: jsou tam přestávky.“ „Láska se nedá měřit trváním. Z jednotek času rozhodují o ní ty nejkrásnější. Jediným okamžikem se prohrává nebo vítězí a jediná noc může mít pro lásku větší cenu než celý život.“ „Pán může vypadat, jako by vylezl ze stáje, ale kočí musí být nóbl.“

6

7 Cirkus Humberto – děj Mladý Vašek Karas odejde se svým otcem z české vesnice do Hamburku k cirkusu. Objevuje zde kouzelný svět manéže a učí se jejím dovednostem. Obětuje cirkusu celý svůj život. Opustí i svou lásku Růženku a vezme si dceru direktora Berwitze – Helenu a stane se tak dědicem celého podniku. Jejich syn Petr nesdílí nadšení pro cirkus a věnuje se studiu. Z krize dostane podnik nápad vytvořit varieté v Praze. Vnučka Liduška si zamiluje cirkus stejně jako kdysi Vašek a dá si umělecké jméno Humberto.

8 Cirkus Humberto – postavy
Román vyniká úctyhodným počtem postav a charakterů. Carlo Humberto – oženil se s Lousiou Bolierovou, dcerou majitelů zvěřince a založil cirkus Humberto. rodina Berwitz – Petr zadlužil podnik a přenechal jej Vaškovi. Helena se provdala za Vaška a cirkus opustila, když se jejich syn Petr dal na studia. Breburda – čísník, který své varieté pronajme cirkusu.

9 Cirkus Humberto – postavy
Jan Bureš – český vzdělanec, naučí Vaška číst a ukazuje mu humanistické zásady a nutnost vzájemnosti. Gambier – krotitel šelem Gaudeamus – baron, stará se o provoz cirkusu, vyřizuje úřední záležitosti. Václav Karas – v podstatě hlavní postava, od mládí patřilo celé jeho srdce cirkusu, obětoval mu i svou životní lásku Růženku, ke stáru se věnoval své vnučce.

10 Cirkus Humberto – postavy
Antonín Karas – otec Vaška, zedník, hraje na trubku, ke stáru dožívá v rodné vsi. Vendelín Malina – stal se duší cirkusu, byl jeho nejstarší součástí a dokázal vycítit blížící se nebezpečí. Roméo – má akrobatickou školu, jeho syn Achmed na Vaška žárlil a od cirkusu odešel. Selnicki – dirigent cirkusové souboru Wollschläger – cirkusový principál

11 Pracovní list Jakého původu je E. Bass?
Znáš jiná známá díla kromě Cirkusu Humberto? Jakou činností se zabýval? Pokus se stručně charakterizovat jednu z klíčových postav románu podle svého výběru.

12 Odpovědi E. Bass byl židovského původu.
Klapzubová jedenáctka, Lidé z maringotek Byl novinářem a ředitelem kabaretů Červená sedma a Rokoko. Václav Karas je hlavní postava. Od mládí patřilo celé jeho srdce cirkusu. Obětoval mu svou životní lásku Růženku. Ke stáru se věnoval své vnučce.

13 Odkaz na citace Citáty slavných osobností: Největší sbírka citátů, přísloví a murphyho zákonů [online] [cit ]. Dostupné z: STR. 2. ŠJů (cs:ŠJů) [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: i%C3%A9f.jpg STR. 11. ŠJů (cs:ŠJů) [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 5%A1t%C4%9B_Prosek,_cirkus_Humberto,_vchod.jpg? uselang=cs

14 Seznam použité literatury
BASS, E. Cirkus Humberto. Vyd. 29., knižní 28. V Praze: Levné knihy KMa, 2000, 2 sv. (374, 373 s.). Česká radost, sv. 38. ISBN


Stáhnout ppt "EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO"

Podobné prezentace


Reklamy Google