Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

pracovní listy pro interpretaci textu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "pracovní listy pro interpretaci textu"— Transkript prezentace:

1 pracovní listy pro interpretaci textu
Kafkova Proměna pracovní listy pro interpretaci textu

2 Jakou situací povídka začíná
Jakou situací povídka začíná? Jak na čtenáře takový úvod působí, jaké pocity v něm vyvolává a proč? Jak si představujete onen nestvůrný hmyz, v nějž se Řehoř proměnil? Víte, jaká představa je všeobecně nejrozšířenější? Jak se samotný Kafka stavěl k možnosti, aby byla Proměna ilustrována a hmyz dostal konkrétní podobu? Nalezněte na internetu ilustrace inspirované touto povídkou, srovnejte různé podoby proměněného Řehoře. Najděte rovněž ukázku komiksového zpracování. Co se o hlavním hrdinovi z úryvku dozvídáme? Jak Řehoř reaguje na svou proměnu? Jak se chová? Jak na vás takové jednání působí?

3 Jakými záležitostmi se hlavní hrdina zabývá v prvních chvílích po procitnutí a zjištění, že se proměnil v hmyz? Čím vzniká v tomto textu vnitřní napětí a pocit absurdnosti? Které dvě linie prózy tu spolu kontrastují? O kterých dalších postavách se v úryvku dozvídáme? Jak jsou charakterizovány, co o nich víme? Všimněte si, jak je v úryvku pojímán Řehořův zaměstnavatel. Jaký byl reálný vztah Franze Kafky k jeho práci v pojišťovně? Jak je v Kafkově díle obecně zobrazován úřad jako instituce?

4 Kdo přichází na scénu v první části úryvku
Kdo přichází na scénu v první části úryvku? Jakou otázku si Řehoř v této souvislosti klade a jak si na ni odpovídá? Co to svědčí o jeho přístupu k proměně, která se mu udála? Jak o Řehořovi mluví jeho matka? Jaké vlastnosti mu přisuzuje, jaké city k němu nejspíš chová? Proč je možné v matčině promluvě spatřovat i jistou humornou polohu? Co na jejím monologu působí komicky? Odpovídá v něčem matčina charakteristika syna Řehoře obvyklým představám o Franzi Kafkovi? Argumentujte.

5 Jak se chce Řehoř zachovat v popsané situaci, kdy je všemi vyzýván, aby vyšel z pokoje? Jak takový záměr argumentuje, jaké reakce očekává? Jak takové názory hodnotíte? Co je jádrem druhého odstavce úryvku? Jakým problémem se zde postavy zabývají? Zamyslete se nad symbolickým významem motivu ztráty schopnosti dorozumění. Jakou reálnou životní situaci může připomínat Řehořova marná snaha?

6 Jak reagují členové rodiny a prokurista na první setkání s Řehořem po proměně?
O co se pokouší Řehoř a proč? Jak musí jeho snaha vyznívat? Všimněte si reakce otce. O čem jeho chování svědčí? Pokuste se formulovat, jak se během vývoje příběhu proměňují vztahy členů rodiny k Řehořovi, a jak se k němu jednotlivé postavy chovají. Jakými emocemi procházejí? Jak bývá v Kafkových prózách obvykle vykreslena postava otce rodiny? Jak bývá často zjednodušován reálný vztah Franze Kafky k otci?

7 Všimněte si motivu jídla
Všimněte si motivu jídla. K jaké proměně došlo v Řehořově životě s ohledem na stravu? Jak je jídlo popsáno? Jakou roli hraje jídlo a proces stravování v Kafkových dílech? Nalezneme zde postavy libující si v dobrých pokrmech? Objevuje se mlsnost? K čemu slouží motiv jídla v povídce Proměna? Dokažte, že se Řehoř začíná chovat animálně, že již nejde pouze o vnější proměněnou podobu. Jak se k Řehořovi chová sestra? Všímejte si detailů v úryvku a pokuste se vztah popsat.

8 Jak se mění životní prostor hlavního hrdiny
Jak se mění životní prostor hlavního hrdiny? Jak na jeho potřeby reaguje sestra, a jak matka? Změní se Řehořův pokoj nějak v průběhu děje? Jak se Řehořova matka staví k budoucnosti s Řehořem? V čem spočívají její ohledy vůči synovi?

9 Jak se změnilo místo, na němž Řehoř žije
Jak se změnilo místo, na němž Řehoř žije? Jaké má atributy, čím je definováno? Je to pro Kafkovy prózy typické, nebo neobvyklé (srovnejte např. s půdními prostory soudu v Procesu nebo s hospodským výčepem v Zámku apod.)? Jak se proměnil sestřin přístup k Řehořovi? Je v něčem ambivalentní (rozporuplný)? Jak si takové chování vysvětlujete? Jaké emoce nyní převládají v rodině? Doložte citacemi z úryvku.

10 Jaká situace příběhu vrcholí tímto úryvkem
Jaká situace příběhu vrcholí tímto úryvkem? K čemu v rodině došlo a jak reagovali jednotliví členové rodiny? Všimněte si, jak nejednoznačně je popisován fyzický a psychický stav Řehoře Samsy. Čemu to přisuzujete? Jak Řehoř umírá? Co bylo hlavní, bezprostřední příčinou jeho smrti? Myslíte, že kdyby k incidentu nedošlo, skončil by příběh odlišně? Zamyslete se nad skutečným tématem Proměny. Jaké alegorické výklady umožňuje?

11 Jak se zachová posluhovačka, když ráno objeví Řehořovo mrtvé tělo
Jak se zachová posluhovačka, když ráno objeví Řehořovo mrtvé tělo? O čem takové jednání svědčí? Jak reagují Řehořovi rodiče, když se dozvědí zprávu o synově smrti a spatří jeho mrtvolu? Jak reaguje sestra Markétka? O čem svědčí její vizáž? Nalezneme i v dalších Kafkových textech nehumánní přístup k člověku, jeho ponížení na úroveň bezcenné věci? Jmenujte příklady. Jak končí hlavní hrdina Kafkova románu Proces? Nalezněte společné rysy s Řehořem.

12 Zdroje: KAFKA, Franz. Proměna. 1. vyd. Ilustrace Luis Scafati. Brno: B4U, 2007, 62 s. ISBN KAFKA, Franz. Povídky. Vyd. 2. Překlad Vladimír Kafka. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2006, 348 s. ISBN KAUTMAN, František. Franz Kafka. Vyd. 3., [celkově], 1. vyd. Torst, 1990, 2. vyd. Rozmluvy, Praha: Academia, 1996, 177 s., [4] s. obr. příloh. ISBN


Stáhnout ppt "pracovní listy pro interpretaci textu"

Podobné prezentace


Reklamy Google