Název vzdělávacího materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Přezkoumání správních rozhodnutí soudem. Správní soudnictví, Ústavní soud.
Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy.
Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o svobodném přístupu k informacím Porada s řediteli krajských škol a školských zařízení 11. dubna 2012.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_15_PŘESTUPKY.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Státní zastupitelství
Zahájení a průběh správního řízení
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název vzdělávacího materiálu
Práce se sloupkovými diagramy
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sloupkový diagram Tematická oblast
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
Občanské právo procesní
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Řádné opravné prostředky
Obecné výklady o důkazech
Název projektu: Moderní škola
Dělení lomených výrazů
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Trestní právo Prezentace.
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Hledáme klíč k právům dětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Občanské soudní řízení II.
Systém soudnictví Právní ochrana.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Občanské soudní řízení I.
Řádné opravné prostředky
Občanské soudní řízení I.
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Občanské právo Datum vytvoření 20. 8. 2013 Ročník 4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsah Procesní právo – občanské soudní řízení Způsob využití Prezentaci používáme jako podpůrný prostředek k zopakování si základních pojmů z oblasti práva. Snímky obsahují shrnutí výkladu, otázky a správné odpovědi na zadané otázky. Autor Mgr. Oldřiška Burešová Kód VY_32_INOVACE_19_ZBUR14 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Občanské soudní řízení Procesní právo Občanské soudní řízení

Občanské soudní řízení Procesní právo upravuje normy týkající se (...) ...občanského soudního řízení, v trestním právu také trestního soudního řízení. Občanské soudní řízení – (...) ...soudní projednávání a rozhodování věcí, vyplývajících z občanskoprávních, pracovních, rodinných, družstevních a obchodních vztahů Účastníci občanského soudního řízení jsou (...) a mají mezi sebou (...) postavení. ...navrhovatel/žalobce, odpůrce/žalovaný, vedlejší účastník... ...rovné... Tento proces u soudu upravuje tzv. občanský soudní řád

Průběh soudního řízení Návrh navrhovatele musí být soudem doručen (...) všem účastníkům. ...písemně do vlastních rukou... Žalobní petit – (...) ...určení, čeho se navrhovatel domáhá. Které druhy občanského soudního řízení může soud zahájit i bez návrhu? (...) ...dědické řízení, řízení o prohlášení za mrtvého, opatrovnické řízení, řízení o způsobilosti k právním úkonům Mají účastníci občanského soudního řízení právo nahlížet do soudního spisu? (...) ...ano, mohou si pořizovat opisy, výpisy a nově i zvukové či obrazové záznamy.

Náležitosti soudního řízení U kterého soudu může rozhodovat samosoudce? (...) ...u okresního Kolik členů musí mít soudní senát? (...) ...nejméně 3, vždy však lichý počet Kdo je soudce z lidu? (...) ...přísedící, mravně bezúhonná dospělá osoba Pomáhá při rozhodování senátu svým laickým, právní profesí nezatíženým hodnocením. V které fázi je soudní řízení vždy veřejné? ...při vyhlašování rozsudku Jaké části musí rozsudek obsahovat? (...) odůvodnění rozsudku poučení o odvolání poučení o možnostech výkonu trestu poučení o povinnosti náhrady nákladů řízení

Řádné opravné prostředky - odvolání Napadají rozhodnutí, která ještě nenabyla právní moci. Odvolání – (...) ...napadnutí – nesouhlas s rozsudkem soudu (...) stupně ...prvního Soud prvního stupně – (...) ...soud, u něhož bylo soudní řízení zahájeno. Dokdy a kam je možné se odvolat? (...) ...do 15 dnů od doručení rozhodnutí, k soudu druhého stupně. Uveď příklady postupu: (...) ...okresní krajský soud ...krajský vrchní soud

Mimořádné opravné prostředky - dovolání Napadají rozhodnutí, která již nabyla právní moci. Dovolání – (...) ...napadnutí rozsudku (...) soudu. ...odvolacího Důvodem dovolání jsou (...) ...formální pochybení odvolacího soudu. Prostřednictvím koho a do jaké doby se dovoláváme? (...) ...do 2 měsíců od doručení rozhodnutí odvolacího soudu, pouze prostřednictvím advokáta. Dovolání je vedeno k Nejvyššímu soudu ČR a jeho právní názor je závazný, nejde však o soud 3. stupně.

Mimořádné opravné prostředky – obnova řízení, žaloba pro zmatečnost Obnova řízení se může navrhnout, pokud vyjdou najevo (...), které by prospěly účastníku řízení, nejčastěji odsouzenému, jiným důvodem může být zjištění trestného činu (...) ...zásadní změny skutkové podstaty ...soudce. Dokdy je nutno podat návrh na obnovu řízení? (...) ...do 3 měsíců od zjištění nové okolnosti Kdo bude projednávat návrh o novém řízení? (...) ...opět soud 1. stupně Žaloba pro zmatečnost se týká (...) ...nápravy závažných nedostatků procesní povahy.

Povinnosti svědka Svědek je (...) dostavit se na předvolání k soudu. ...povinen Svědek je povinen mluvit (...) a nic (...) ...pravdivě ...nezamlčovat. Křivá výpověď (...) ...je trestným činem. Odmítnout vypovídat lze jen v případě (...), i zde však rozhodne soud. ...poškození sebe či osoby blízké... (novelizací od r. 2014 je velmi silně omezena) Na co má svědek nárok? (...) ...na svědečné Co je svědečné? (...) ...náhrada ušlého zisku a výdajů spojených se soudním řízením.