Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Hydroxidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
KYSELINY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
VYS_32_INOVACE_488_Hodnota pH. NÁZEV ŠKOLY
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.06_VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
CHEMIE - Sloučeniny dusíku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Různé podmínky života na Zemi
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výtvarné umění v pravěku
Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Téma: Slepá mapa – státy Evropy Číslo projektu: 02
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Neživá příroda - vzduch
Aldehydy a ketony Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie VY_32_INOVACE_CH.8.A.11-20 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: Amoniak VY_32_INOVACE_CH.8.A.11_AMONIAK Název: Amoniak Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Kyseliny a zásady/Amoniak Vytvořeno: 1. 12. 2011 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

→ Amoniak NH3 2 3 + Bezbarvý velmi štiplavý plyn. Vyrábí se katalytickým slučováním dusíku a vodíku. 3 H2 + N2 → 2 NH3 V přírodě vzniká rozkladem zbytků živočichů a rostlin. → 2 3 +

Amoniak se velmi dobře rozpouští ve vodě, za vzniku vodného roztoku amoniaku. Výsledný roztok je zásaditý a nazývá se také „hydroxid amonný. NH3 + H2O NH4+ + OH- Hydroxidový anion Amonný kation Látky, které v roztocích odštěpují hydroxidový anion OH- nazýváme zásady.

Použití amoniaku: Chlazení ledových ploch na hokejových stadionech. Amoniak se využívá jako hnojivo. Meziprodukt, při výrobě kyseliny dusičné.

Metodický postup Prezentace slouží k osvojení nové látky. Uvedeme vlastnosti a bezpečnostní rizika amoniaku. Vysvětlíme vznik amoniaku a jeho použití. Popíšeme rozpouštění amoniaku ve vodě a charakterizujeme vlastnosti vodného roztoku amoniaku. Pojmenujeme anion vzniklý, při rozpouštění amoniaku a vymezíme skupinu zvanou ZÁSADY.

Použité zdroje Uvedené zdroje [cit. 2011-12-1]. Dostupné na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_T.svg> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_C.svg> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_N.svg>