Aktuální informace z oblasti. primární prevence rizikového. chování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Aktuální informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Ústí nad Orlicí 11. června 2012 Ing. Radka.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rozpis rozpočtu a normativy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. června 2011 Monika Čermáková.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Individuálně, ale společně a jinak
Aktivity a opatření MŠMT v oblasti primární prevence
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Úřad práce České republiky
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Rozpočet přímých NIV na rok 2010
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV

KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE
Gymnasium Jižní Město Praha
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Školní poradenské pracoviště
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Vybrané cíle projektu KIPR
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Aktuální informace z oblasti. primární prevence rizikového. chování Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference k primární prevenci rizikového chování pro mateřské školy Zlín 13. prosince 2016 Ministerstvo školství, mládeže a těl Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz

Rizikové formy chování dětí a mládeže: Interpersonální agresivní chování - agrese, šikana, kyberšikana, násilí, intolerance, antisemitismus, extremismus, rasismus a xenofobie, homofobie Delikventní chování ve vztahu k hmotným statkům – vandalismus, krádeže, sprejerství Záškoláctví a neplnění školních povinností Závislostní chování - užívání všech návykových látek, netolismus, gambling Rizikové sportovní aktivity, prevence úrazů Rizikové chování v dopravě, prevence úrazů Spektrum poruch příjmu potravy Negativní působení sekt Sexuální rizikové chování Homofobie Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte

MŠMT – gestor v oblasti primární prevence RCH Koordinuje primární prevenci všech forem rizikového chování u dětí a mládeže Cíl: minimalizovat vznik a snížit míru rizikového chování u dětí a mládeže. Role MŠMT Koordinační – spolupráce všech subjektů Koncepční – stanovování základních strategií v daných oblastech, priorit a cílů Legislativní – vytváření legislativních podmínek pro oblast primární prevence Metodická a informační Finanční podpora vytváření materiálních, personálních a dalších podmínek nezbytných pro vlastní realizaci prevence ve školství (dotační řízení) Zabezpečení systému hodnocení kvality - certifikace

Legislativa v oblasti primární prevence Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) § 29 „Školy a školská zařízení jsou při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb povinny přihlížet k základním fyziologickým potřebám dětí, žáků a studentů a vytvářet podmínky pro jejich zdravý vývoj a pro předcházení vzniku sociálně patologických jevů Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních (nově 116/2011 Sb.) Činnost metodika v PPP, školního metodika prevence, výchovného poradce, školního psychologa a speciálního pedagoga Nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků

Priorita MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování v roce 2016 Bezpečné klima v českých školách Prevence šikany, kyberšikany, agresivního chování Vzdělávání pedagogických pracovníků, supervize pedagogů v oblasti bezpečného klimatu

Finanční podpora Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování na rok 2017 Dotační řízení Bezpečné klima v českých školách v roce 2017

Dotační řízení na podporu aktivit v oblasti primární prevence V roce 2016 schválena nová metodika MŠMT pro poskytování dotací ze SR na realizaci aktivit v oblasti prevence rizikového chování v období 2017 – 2020 (na základě evaluace let 2013 – 2016) MŠMT vyčleňuje ze svého rozpočtu průměrně ročně cca 20 mil. Kč na dotační program na realizaci aktivit v oblasti prevence rizikového chování Podpora programů dlouhodobé primární prevence rizikových projevů chování (všeobecná, selektivní, indikovaná PP) a projektů zaměřených na vzdělávání v oblasti primární prevence Orientace na systémové projekty – dlouhodobé projekty řešící problematiku PPRCH komplexně a systémově. Elektronizace systému a zjednodušení systému http://is-prevence.msmt.cz

Dotační řízení na podporu aktivit v oblasti primární prevence v letech 2017 - 2020 Dotace jsou poskytovány na: projekty individuální na primární prevenci všech forem rizikového chování žadateli: školy, školská zařízení, VŠ, NNO a další projekty krajské pro rok 2017 na téma bezpečné klima žadateli: kraje nebo kraji pověřené příspěvkové organizace kraje

Dotační program „Bezpečné klima v českých školách“ Dotační program vychází z principů ověřeného dotačního programu MŠMT na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování v období 2017-2020 (č. j. MSMT-11483/2016) schváleného poradou vedení dne 10. 5. 2016 Cílem dotačního programu je podpora aktivit škol a školských zařízení, které svou činností přispívají k nastolení a rozvoji bezpečného klimatu v českých školách.

Účel dotace (podporované aktivity) Práce s pedagogickými sbory, skupinové supervize v oblasti bezpečného klimatu ve školách Podpora prohlubování odborných znalostí a praktických dovedností při práci s tématem bezpečné klima ve školách, zejména podpora supervizí a kazuistických seminářů Vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti bezpečného klimatu Vzdělávání a metodická podpora pedagogických pracovníků pro práci s třídnickými hodinami ve školách

Postup při rozhodování o poskytnutí dotace Formální hodnocení - hodnocení dodržení formálních náležitostí stanovených touto Metodikou. Odborné hodnocení – hodnocení kvality a efektivity projektu Výši dotace navrženou na spolufinancování jednotlivých žádostí v oblasti prevence rizikového chování projedná porada vedení MŠMT, a to na základě návrhu dotační komise MŠMT MŠMT zveřejní do konce kalendářního roku, který předchází rozpočtovému roku, na který je dotace poskytována, na základě schválení poradou vedení MŠMT a paní ministryní výsledek dotačního řízení. Úspěšným žadatelům bude doručeno Rozhodnutí podle § 14 odst. 4 rozpočtových pravidel. Nedílnou součástí Rozhodnutí bude příloha „Konečná podoba projektu a celkového rozpočtu projektu“.

Průběh dotačního řízení do 30. září 2016 (15.října 2016) – konečný termín pro podávání žádostí o dotaci říjen 2016 – formální hodnocení úplnosti a správností žádostí o dotace listopad 2016 – odborné (věcné) hodnocení žádostí odbornými hodnotiteli listopad 2016 – jednání Dotační komise MŠMT prosinec 2016 – jednání MŠMT o udělení dotací – schválení výsledků dotačního řízení leden – únor 2017 – vystavení a odeslání rozhodnutí o poskytnutí dotace únor – březen 2017 – uvolnění finančních prostředků z účtu MŠMT do 15. února 2017 – vyúčtování dotace za minulý rok

Metodická, legislativní a informační podpora Metodický pokyn k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních Supervize pro pedagogy Vzdělávání pedagogů Vyhláška 197/2016 Sb. Systém sběru dat

Metodický pokyn k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních Platnost od září 2016 – zveřejněn na webu MŠMT Zabývá se konkrétními návody, jak předcházet, rozpoznat a řešit projevy šikany  a kyberšikany ve školách, a to jak mezi žáky, tak i mezi žákem a učitelem, případně opačně – mezi učitelem a žákem. Uvádí, jakým způsobem komunikovat s rodiči, kteří jsou zákonnými zástupci žáka v roli pachatele nebo oběti šikany. Nově zpracovává možnosti využití případové konference i další možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí. Obsahuje návod, jak podávat podněty, stížnosti a oznámení v situacích, kdy nejsou případy šikany odpovídajícím a účinným způsobem řešeny. Ochrana dětí před šikanou v předškolním vzdělávání Metodický pokyn bude provázán a podpořen vzděláváním pedagogů tak, aby věděli, jak v konkrétní situaci postupovat, s kým mohou spolupracovat a na koho se mohou obrátit.

Další podpora pedagogů v oblasti PPRCH do konce roku 2016 NIDV ve spolupráci s MŠMT budou do konce roku realizovat vzdělávání pro pedagogy zaměřené na prevenci šikany.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Děkuji za pozornost. Ing. Radka Heřmánková, oddělení prevence Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy radka.hermankova@msmt.cz