SOS dětské vesničky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Rodina a její funkce.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Náhradní rodinná péče 6. ročník
RODINA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA STÁTU
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova 7. ročník
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
Označení DUM Fi - DUM Autor
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Náhradní rodinná péče Náhradní rodinná péče – průvodce pro odborníky, osvojitele a pěstouny Zdeněk Matějček za kolektiv Portál, s.r.o., Praha 1999.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
127.1 Náhradní rodinná péče Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr.
Název Náhradní rodinná péče
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Vesničky SOS.
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Výchova k občanství TEMA: VZTAHY V RODINĚ ČÍSLO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Rodina, náhradní rodinná péče
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Když vlastní rodina chybí
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

SOS dětské vesničky

SOS dětské vesničky Jedna z forem náhradní rodinné péče v ČR Cílem je poskytnout dětem, o které se rodiče nechtějí nebo nedokážou postarat láskyplný domov s porozuměním

Každé dítě má pečujícího rodiče SOS matka – pěstounka poskytuje bezpečí, lásku a stabilitu Profesionální pečovatelka žije spolu s jí svěřenými dětmi, dbá na jejich zdravý rozvoj a vedou společnou domácnost

Chlapci a děvčata různého věku žijí spolu jako bratři a sestry. Pokrevní bratři a sestry jsou vždy umístěni ve stejné SOS rodině. Jednu sourozeneckou skupinu tvoří 5 – 7 dětí. Podporovány jsou i kontakty dětí s biologickou rodinou.

Historie Zakladatelem byl Rakušan Hermann Gmeiner 1. SOS dětská vesnička byla založena v roce 1949 v rakouském Imstu pro osiřelé děti z války „Dům míru“ – název 1.domu ve vesničce

Hermann Gmeiner – student medicíny ve 30letech zakládá 1 Hermann Gmeiner – student medicíny ve 30letech zakládá 1. SOS dětskou vesničku.

R. 1969 vznikla SOS dětská vesnička v Doubí u Karlových Varů R. 1973 vznikla SOS dětská vesnička v Chvalčově u Kroměříže R. 2003 zatím poslední SOS dětská vesnička v Medlánkách u Brna

SOS dětská vesnička Chvalčov u Kroměříže Doubí u Karlových Varů Medlánky u Brna

Zakladatel Sdružení přátel SOS dětských vesniček u nás prof Zakladatel Sdružení přátel SOS dětských vesniček u nás prof. Zdeněk Matějček

Služby poskytované Sdružením SOS dětských vesniček Prevence odebrání dítěte z rodiny Poskytování péče dětem v krizi Služby pro pěstounské rodiny pečující o děti mimo SOS dětské vesničky ( poradenství, odborné vzdělání, psychologickou a další odbornou pomoc)

Požadavky na pěstounku žena ve věku 25 – 45 let svobodná, rozvedená či ovdovělá, bezdětná či se staršími samostatnými dětmi v dobré fyzické i duševní kondici, morálně bezúhonná připravená žít v SOS dětské vesničce a přijmout dlouhodobý závazek vychovat alespoň jednu generaci dětí

ochotná rozšiřovat a rozvíjet svoje profesní znalosti a schopnosti připravená na mateřství flexibilní, odolná vůči stresu, schopná vytvářet pozitivní vztahy, s nadhledem a smyslem pro humor s alespoň výučním listem

Do SOS vesničky se přijímají také manželské páry s vlastními či přijatými dětmi, event. bezdětné.

Použité zdroje http://www.sos-vesnicky.cz/hledame-pestouny/ http://www.hermann-gmeiner-schule-daaden.de/hp/unsere-schule-stellt-sich-vor/warum-hermann-gmeiner-schule/ http://www.planet-wissen.de/politik_geschichte/organisationen/kinderdoerfer/portraet_hermann_gmeiner.jsp http://stavby.karlovarska.net/stavba.php?ID=200208 http://www.jedinak.cz/stranky/2004_07.html http://www.chytrazena.cz/sos-detske-vesnicky-nabizi-opustenym-detem-skutecny-domov-12889.html http://www.rodina.cz/clanek9095.htm