TUKY Autor: Eva Hrušková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Advertisements

Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Jedlé tuky a oleje „Odbočky“.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TUKY (LIPIDY).
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Suroviny pro cukráře II. ročník
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

TUKY Autor: Eva Hrušková

Vlastnosti tuků jsou lehčí něž voda a jsou ve vodě nerozpustné žluknou a mýdelnatí snadno pohlcují různé pachy a vůně vysoká kalorická hodnota zdroj vitamínů A,D,E,K,F zásobní látka rostlin a živočichů ovlivňují chuť jídla

Dělení podle původu rostlinné – získávají se převážně lisováním ze semen rostlin (slunečnicový, řepkový, makový…) živočišné – získávají se převážně škvařením z tukových tkání (sádlo, lůj, rybí…)

Složení tuků Z chemického hlediska jsou tuky sloučeniny vyšších mastných kyselin, které jsou: nasycené – máselná, kapronová, stearová… jsou nasycené, mají jednoduché vazby, drží u sebe – tuk má pevnou konzistenci nenasycené – palmitoolejová, olejová, linoleová… nejsou nasycené, mají zdvojené, ztrojené vazby, nedrží u sebe – tuk má olejovitou, tekutou strukturu

Složení tuků – nasycené kyseliny nasycené – máselná C4 kapronová C6, kaprylová C8, kapriniová C10 stearováC17 jsou nasycené, mají jednoduché vazby, drží u sebe – tuk má pevnou konzistenci

nenasycené – Palmitoolejová C16, jedna dvojná vazba – (omega 7 mast-kyseliny) olejová C18, jedna dvojná vazby – (omega 9 mast.kyseliny) Linolenová C18 - dvě dvojné vazby Linolová C 18 - jedna dvojná vazba (omega 3 a 6 mast.kyseliny – Cronova nemoc, lupénka, zmírňují psychyatrické poruchy, důležité pro vývoj mozku - zdroj většina jádrovin, mořské řasy, vejce, rakytník

Tuky obsahují nasycené i nenasycené kyseliny Tuky obsahují nasycené i nenasycené kyseliny. Poměr mezi nimi ovlivňuje konzistenci tuků pevná konzistence – kakaové máslo, máslo ze smetany, lůj mazlavé – kokosový tuk, sádlo tekuté – oleje – olivový, řepkový, rybí

zdroje LUDVÍK BLÁHA, IVANA KOPOVÁ, FRANTIŠEK ŠREK. Suroviny pro učební obor Cukrář. Vydání čtvrté, přepracované. Informatorium, spol. s r.o. ISBN 978-80-733-000-2 Soukromé zdroje autora