Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 2. Konvenience zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 11.4.2018
Obsah Charakteristika Výhody Nevýhody Rozdělení
Konvenience Odvozeno od anglického slova "convenience" V AJ znamená pohodlí, výhodnost, snadnost Český výraz je polotovar Pokrm v různém stádiu zpracování Potravina v různém stádiu zpracování Setkáme se také s výrazem pohotová potravina
Výhody Zaručují dokonalý výsledek Zrychlují přípravu Podporují kreativitu Snižují potřebu práce Mohou snížit náklady na energii
Nevýhody Finančně náročnější Obsahují mnohdy různé potravinové přísady, které nejsou vždy zdraví prospěšné Obsahují větší obsah solí Vytlačují v profi kuchyních tradiční postupy a degradují kuchařské umění
Význam Usnadňují přípravu pokrmů Mají obvykle vysokou kvalitu Zabraňují vytváření odpadů Snižují náklady na skladování Splňují hygienické normy
Rozdělení Masné Bezmasé Suché v prášku Nápoje v prášku chlazené a zmrazené (př. hovězí pečeně špikovaná, rybí prsty obalované) Bezmasé chlazené (těsto linecké, listové), zmrazené (švestkové knedlíky, bramborové) Suché v prášku těsta, omáčky, přílohy, polevy, kaše, minutky, moučníky Nápoje v prášku ovocné, kávoviny, rozp. čaj, inst. kakaový nápoj
Otázky Charakterizujte konvenienci? Jaké jsou výhody konvenience? Jaké jsou nevýhody konvenience? Jaký je význam konvenience? Jak rozdělujeme konvenienci?