Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Průmyslová hnojiva Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
SVÍČKOVÉ ŘEZY TOURNEDOS Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: svíčkové řezy, tournedos,
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník - hotelnictví
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
VY_32_INOVACE_67.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
Výroba instantních prášků 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Algoritmizace - opakování
Zeleninový vývar s rýží
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
5. Test-vývoj, význam, rozdělení střelných zbraní
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_65.
Základní škola a Praktická škola Moravské Budějovice Dobrovského11
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_14_M9_Hanak
Výrobní středisko a jeho vybavení
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Dějiny civilizace 10. – 13. století
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 2. Konvenience zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 11.4.2018

Obsah Charakteristika Výhody Nevýhody Rozdělení

Konvenience Odvozeno od anglického slova "convenience" V AJ znamená pohodlí, výhodnost, snadnost Český výraz je polotovar Pokrm v různém stádiu zpracování Potravina v různém stádiu zpracování Setkáme se také s výrazem pohotová potravina

Výhody Zaručují dokonalý výsledek Zrychlují přípravu Podporují kreativitu Snižují potřebu práce Mohou snížit náklady na energii

Nevýhody Finančně náročnější Obsahují mnohdy různé potravinové přísady, které nejsou vždy zdraví prospěšné Obsahují větší obsah solí Vytlačují v profi kuchyních tradiční postupy a degradují kuchařské umění

Význam Usnadňují přípravu pokrmů Mají obvykle vysokou kvalitu Zabraňují vytváření odpadů Snižují náklady na skladování Splňují hygienické normy

Rozdělení Masné Bezmasé Suché v prášku Nápoje v prášku chlazené a zmrazené (př. hovězí pečeně špikovaná, rybí prsty obalované) Bezmasé chlazené (těsto linecké, listové), zmrazené (švestkové knedlíky, bramborové) Suché v prášku těsta, omáčky, přílohy, polevy, kaše, minutky, moučníky Nápoje v prášku ovocné, kávoviny, rozp. čaj, inst. kakaový nápoj

Otázky Charakterizujte konvenienci? Jaké jsou výhody konvenience? Jaké jsou nevýhody konvenience? Jaký je význam konvenience? Jak rozdělujeme konvenienci?