Gumoví medvídci Haribo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Advertisements

Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Podnikatelský plán - čokoládovna Příklad zpracovaného projektu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Energeticky bohatá poživatina,
Alkoholické nápoje - víno
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba pěnových cukrovinek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vedlejší jatečné produkty
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
OVOCE a jeho plody.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba instantních prášků 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukry (sacharidy).
Výroba nápojových prášků
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Období vlády jedné strany
Výroba dezertních hmot 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Příprava perníkového těsta
Podnik s unikátním sociálním konceptem..
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Gumoví medvídci Haribo Petra Nosková Lenka Kudláčková Martina Jelínková

Počátky firmy Sfinx (Kneisl) Založeno roku 30.11.1863 v Holešově Majitel Philipp Kneisl Nejrozšířenější nečokoládové cukrovinky v ČR Výroba kandytů Jojo, Bon Pari, Hašlerky, Anticol a Toffo Kandyty = tvrdé bonbony

Počátek století 1906: - první čokoládové výrobky, karamely, bonbony proti nachlazení - počátek lentilek 1912: - vystavěn závod na oplatky - registrace ochranné známky se sfingou - k 50. výročí titul Císařsko-královská privilegovaná továrna 1935: - heslo „Vždy bezvadné zboží“ 1906: Vánoční ozdoby, tabulkové čokolády, kočičí jazýčky + hašlerky! + v cukru obalené čokoládové čočky a fazole 1912: 200 zaměstnanců

Válečné a poválečné období Za války v provozu – část pro Wehrmacht 1947: - do USA, Velké Británie, zemí Beneluxu 1948: - konfiskace a znárodnění 1949: - vytvořen národní podnik Sfinx (Jihomoravské čokoládovny Rohatec - 1953) 1963: - Největší závod nečokoládových cukrovinek Československa 1982: - linka na lité kandyty (Bon Pari) 1992: - součást Nestlé Wehrmacht – výroba a montáž součástek Konfiskace – zatajení zásob surovin po německých majitelích 1949: o rok později

Současnost První gumový medvídek r. 1922 ve městě Bonn (Haribo) Disney: „Dobrodružství gumových medvídků“ Nejoblíbenější barva? Mezinárodní den 15.7. 1922: inspirace tančícími medvědy na pouti Disney v 80. letech

Základní suroviny Želatina Glukózový sirup Cukr Dextróza Ovocné a rostlinné koncentráty

Želatina Gumový charakter výrobku Vepřová želatina Granulovaná hmota Bez obsahu tuků a sacharidů

Cukr a dextróza Sladkost výrobku Specifická granulace Společně s glukózovým sirupem - 75 % výrobku

Barva a chuť Ovocné a rostlinné koncentráty Výtažky z: černý rybíz pomeranč citron bezinky červený rybíz arónie hroznové víno řepa paprika mrkev kopřiva špenát světlice barvířská

Alternativy Některé druhy bez vepřové želatiny Škrob či agar Vhodné pro vegetariány i jiné Všechny výrobky bez obsahu lepku a laktózy

Zrod nového tvaru Nápad Ruční nákres Počítačový trojrozměrný vzorový výkres Přenesení údajů do frézy Razítka různých tvarů Formy z kukuřičného škrobu= kárátka Negativní otisk daného tvaru

Výroba ovocného gumového želé Tři hlavní suroviny: želatina cukr glukózový sirup Další suroviny a látky: Barviva Ochucovadla Leštící vosky

Základní hmota Rozpuštění želatiny při 80 °C Smíchání hlavních surovin Vaření při 130 °C

Barvící a dochucovací stanice Barvení ve 4 nádobách Barviva: řepa, světlice barvířská, špenát, kopřiva, paprika, kiwi Ochucovadla: jablečná šťáva, kyselina vinná, jablečná a citrónová

Plnění do formiček Zařízení Mogul Raznice Posuvný pás Plnící zařízení

Chladnutí a konečné úpravy Chladnutí v chladícím skladu na 24 hod Mechanické oddělení medvídků od škrobu Olejovací buben - lesk a nelepivost Směs oleje s karnaubským voskem Linka plní medvídky rovnou do pytlíků

Děkujeme za pozornost