Inovace a regionální rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.
Advertisements

PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Spolupráce VŠB-TU Ostrava s podniky Seminář MSK a ARR, Podpora vědy, výzkumu a inovací, v Moravskoslezském kraji 2010 spolupráce podniků s VŠ.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Lidská společnost digitálního věku
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Ochrana duševního vlastnictví v rozvojových projektech Seminář Věra Venclíková - PPZRS.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II. Podniky podle sektorů a hospodářských odvětví.
Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Vítejte na Základech marketingu Vítejte na Základech marketingu.
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Úřad práce České republiky
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Centrum společných služeb
Přímé zahraniční investice
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Pracovní skupina PODNIKÁNÍ
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Strategická analýza vybraného podniku Orsay s.r.o.
Společenská odpovědnost ve školství
Situační analýzy prostředí – v konečném sestavení SWOT
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovační potenciál České republiky
Náměty pro činnost Národního fóra
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Makroekonomie E 7 - otázky.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Univerzitní město Olomouc
Teoretické přístupy k pojetí a významu inovací
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Strategie na různých trzích
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Aktivity agentury CZECHINVEST v regionech
Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Průmysl možnosti podpory
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Vědeckotechnologický park Jihlava
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Inovace a regionální rozvoj

Význam inovací Inovace jako významný faktor regionálního rozvoje Výrazný a stabilní ekonomický růst poválečné doby poněkud zatlačil význam inovace do pozadí Změna v polovině 70. let – zpomalení ekonomického růstu, rostoucí diferenciace poptávky, posun výroby do periferních oblastí a globální konkurence --- se projevilo tlakem na nové produkty a produkční technologie Dnes se technologický pokrok podílí 30 až 90% na ekonomickém růstu a rozvoji

Inovace „nesouvisle se objevující prosazení nových kombinací výrobních prostředků“ (Schumpeter) výrobková inovace (nové výrobky) technologická inovace otevírání nových trhů zavádění nových forem organizace a řízení

Lineární inovační model Jednotlivé fáze se liší: v použitých zdrojích v časovém zpoždění od invence k uvedení inovace na trh v technické a ekonomické nejistotě výsledku

Nelineární inovační model

Regionální prostředí a inovace

Regionální faktory důležité pro vznik výrobkových inovací Vysoce kvalifikovaná pracovní síla Technické a ekonomické univerzity a vědecko-výzkumná zařízení; inovační podnikání, spinn-off apod. Podnikatelské služby – ekonomické a technické poradenství, výzkum trhu, právní poradenství apod. Dostatečný počet potenciálních dodavatelů Dostatečně velký trh a přístup na trh Infrastruktura pro rychlou přepravu osob mezi průmyslovými centry Přístup ke kapitálu

Regionální faktory důležité pro transfer (příjem) nových technologií Hustota podniků daného nebo příbuzného oboru Existence podniků, které nové technologie prodávají, zavádějí a pečují o ně (prodejní a servisní síť) Přístup k veřejným technologickým, poradenským a transferovým zařízením Přítomnost technicky vzdělaných pracovních sil (informatici, programátoři apod.)

Klastr Porter definuje klastry jako místní koncentrace vzájemně propojených firem a institucí v konkrétním oboru. Klastry zahrnují skupinku provázaných průmyslových odvětví a dalších subjektů důležitých pro hospodářskou soutěž. Obsahují např. dodavatele specializovaných vstupů, jako jsou součásti, stroje a služby, a poskytovatele specializované infrastruktury. Klastry se často rozšiřují směrem dolů k odbytovým kanálům a společnostem v průmyslových odvětvích příbuzných z hlediska dovedností, technologií nebo společných vstupů. Mnoho klastrů také zahrnuje vládní či jiné instituce, jako např. univerzity, normotvorné agentury, výzkumné týmy či obchodní asociace, které poskytují specializovaná školení, vzdělávání, informace, výzkum a technickou podporu.

OECD definuje klastry jako sítě vzájemně závislých firem, institucí produkujících znalosti, přemosťujících institucí a zákazníků propojených do výrobního řetězce, který vytváří přidanou hodnotu. Koncept klastrů je dále než síťová spolupráce firem, jelikož postihuje veškeré formy sdílení a výměny znalostí ... a také jde dále než tradiční sektorová analýza. Klast, klastrová iniciativa, klastrová politika

Význam klastrů Klastr může: zlepšit výsledky zapojených společností zvýšit počet inovací iniciovat vznik nových firem zvýšit export přilákat investice podpořit výzkumnou základnu zainteresovaných společností podpořit rozvoj regionu

Regionální inovační systém