Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
DOTACE MŠMT Investice 2011.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
SROP Vyplňování formuláře ISPROFIN Liberec, Helena Kubíčková Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Téma: GRANTOVÝ FOND LIBERECKÉHO KRAJE KURZ FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
por. Ing. Antonín Bastl, OIZS HZS JMK
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Informace o výzvě pro školy
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
odbor politiky bydlení
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Úvod: Pro rok 2018 vyčleněno ,- Kč
Národní rozvojový program mobility pro všechny 8
Pracovní setkání středních škol
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram 298 213 Karla Rucká a Jitka Doleželová Ministerstvo financí Březen 2016 1

Podprogram spravuje Ministerstvo financí Funguje od roku 2014. Podprogram 298 213 - Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálních škol v okolí velkých měst Podprogram spravuje Ministerstvo financí Funguje od roku 2014. Dotační titul měl fungovat pro roky 2014 – 2016. Hlavní cíl: je přispět k odstranění kritického nedostatku kapacit v oblasti základního školství zejména ve spádových oblastech, které zápolí s prudkým nárůstem počtu obyvatel. Tento jev se týká především tzv. satelitních městeček, která vznikla zejména v okolí větších měst. 2

V současné době je z podprogramu financováno 44 projektů ze dvou vyhlášených výzev, z toho 31 projektů se týká okresů Praha – východ a Praha – západ, přičemž v letech 2014-2016 jsou postupně uvolňovány prostředky ze státního rozpočtu ve výši 1,1 mld. Kč. Z uvedené částky bylo dosud uvolněno cca 500 mil. Kč. Realizací těchto investičních akcí se navýší kapacita v základních školách cca o 5 500 míst. 3

Rozložení projektů v rámci ČR Poznámka: Nejsytější odstín v mapce odpovídá okresům Praha-východ a Praha-západ. Jedná se o okresy, které se musely nejvíce potýkat s problémem nedostatku kapacit v základním školství v důsledku prudkého nárůstu počtu obyvatel. 4

Shrnutí projektů okresy Praha – východ, Praha - západ 5

Jaké projekty jsou v současné době financovány? 6

Jsou preferovány projekty, jejichž cílem je výstavba kmenových tříd a specializovaných učeben, tj. navýšení stávajících kapacit základních škol. Z programu je však také možné financovat výstavbu stravovacích a sportovních zařízení (vyjma venkovních sportovišť), ale pouze v případě, že jejich výstavba je vyvolána potřebou řešit nárůst nových kapacit. (Pokud by např. obec byla schopna zajistit výstavbu nových tříd ze svých prostředků, avšak již by jí nepostačovaly prostředky na navýšení kapacity jídelny nebo výstavbu tělocvičny, může požádat rovněž o dotaci). 7

Jaké podmínky musí potencionální příjemce dotace z podprogramu 298 213 splnit? Obec (žadatel o dotaci) musí být zřizovatel plně organizované, 9 leté ZŠ, a musí být současně vlastníkem předmětného majetku (budovy ZŠ). Zároveň musí prokázat nárůst počtu obyvatel různých věkových kategorií (demografický vývoj) a s tím související potřebu nárůstu kapacit ZŠ + udržitelnost projektu, aby se zajistilo efektivní využití veřejných prostředků. Podmínkou čerpání dotace je i finanční spoluúčast příjemce dotace, který musí uhradit minimálně 30% z celkových nákladů investiční akce. 8

Jaké podmínky musí potencionální příjemce dotace z podprogramu 298 213 splnit? Od roku 2016 (týká se pouze akcí, které budou zařazeny k financování na základě tzv. třetí výzvy), byla s ohledem na omezené zdroje státního rozpočtu, zavedena omezující podmínka, kdy výše spoluúčasti státu na financování akce nesmí přesáhnout 30 mil. Kč ročně na 1 akci. Vzhledem k omezeným možnostem státního rozpočtu v rozpočtovém období 2016 nelze do státního rozpočtu zařadit akce (projekty) na výstavbu nového školského zařízení. 9

Jaké jsou plány do budoucna? Byla vyhlášena již třetí výzva pro předkládání projektů s termínem do 15. 1. 2016 – realizace některých projektů sahá až do roku 2017 a dále. = > zvažuje prodloužit dobu trvání podprogramu o dva roky, tj. až do roku 2020. Co se týče finančního zajištění, je ve státním rozpočtu na rok 2016 na financování nových projektů zahrnuta částka ve výši cca 200 mil. Kč. 10

Vyhodnocení 3. výzvy + kritéria V současné době – vyhodnocení 3. výzvy Je hodnoceno 49 projektů 29 projektů je ze Středočeského kraje, z toho 15 projektů je z okresu Praha-východ a Praha-západ Kritéria pro hodnocení projektů: Na prvním místě – demografický vývoj + další kritéria např.: Spádovost školy, účel (věcný záměr), analýza využití stávajících kapacit, zhodnocení využití nově vybudované kapacity po dobu nejméně 10 let, nárůst obyvatel ve věku 0-6 let za 10 let, přihlíží se i k připravenosti projektu (předchozí zkušenosti), apod. 11

Proces uvolnění prostředků Výzva Předložení žádosti Investiční záměr Formuláře ISPROFIN Výpis z katastru nemovitostí Posouzení žádostí a výběr ANO NE ANO -> Rozhodnutí o Registraci akce Podklady pro Rozhodnutí o poskytnutí dotace Smlouva o dílo Stavební povolení Čestné prohlášení Rozhodnutí o poskytnutí dotace Čerpání - na základě předložených faktur Zaslání podkladů pro Závěrečné vyhodnocení akce Vydání Závěrečného vyhodnocení akce Stanovisko MŠMT (usnesení vlády č. 442/2014 12

Důležité body Finanční prostředky poskytované v rámci kapitoly VPS nejsou převoditelné z roku na rok a musí být využity ve stejném roce, ve kterém byly poskytnuty. Z dotace není možné mimo jiné hradit náklady přípravy a zabezpečení akce (zejména projektovou dokumentaci), ale pouze stavební a technologickou část . Dotaci nelze poskytnout na již dokončenou akci nebo kde není prokázáno zajištění plného financování. Dotaci nelze čerpat v případě, že účastník žádá nebo bude žádat spolufinancování z jiného programu státní podpory, státních fondů včetně prostředků Evropské unie a také v případě, že mu tato dotace byla přidělena.

Prostředky ze státního rozpočtu v Rozhodnutí jsou maximální a jsou účelově určeny na úhradu nákladů realizace akce, výše spolufinancování příjemce dotace uvedená v Rozhodnutí je stanovena jako minimální Změny, které v průběhu realizace nastaly oproti schválenému investičnímu záměru, případně změny, které mohou mít za následek změnu rozhodnutí, oznámí příjemce dotace písemně bezprostředně poskytovateli dotace ještě před dokončením akce, neboť změnu rozhodnutí o poskytnutí dotace nelze provést po uplynutí termínu realizace akce. 14

Děkuji za pozornost 15