Ministerstvo financí ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Finanční možností svépomocných skupin
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
Účetní reforma v druhém roce
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Finanční a rozpočtové právo
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Financování kapitol státního rozpočtu II
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k účetní reformě veřejných financí David Bauer a Michal Svoboda Praha, Ministerstvo vnitra 5. března 2013.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Téma 13: Finanční plánování
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
DOTACE A TRANSFERY Z ÚČETNÍHO HLEDISKA A JEJICH VLIV NA HOSPODAŘENÍ
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Financování a účetnictví základních škol
Podpora krajského akčního plánování
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Veřejné Finance.
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Finanční účetnictví RADNICE
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Ministerstvo financí ČR 20. října 2016 Činnost MFČR v oblasti legislativy účetnictví ve vztahu k veřejným financím MFČR, Odbor 28 – Regulace a metodika účetnictví David Bauer Konference „Financování příspěvkových organizací podle pravidel veřejné podpory II.“ Praha, 20. října 2016 STÁTNÍ STÁTNÍ 1 1

Ministerstvo financí ČR 20. října 2016 PŘEDSTAVENÍ ČINNOSTÍ ODBORU Účetní legislativa podnikatelských subjektů a nevýdělečných organizací Účetní legislativa veřejného sektoru (VÚJ) Metodická a technická podpora účetnictví státu Přezkoumání hospodaření ÚSC – zákon č. 420/2004 Sb. Stručné představení působnosti o28 a zdůraznění přezkoumání hospodaření - zákona STÁTNÍ 2 2

Ministerstvo financí ČR 20. října 2016 ÚČETNÍ LEGISLATIVA – CÍLE Z usnesení vlády z roku 2007: Hlavní teze: "Cílem vytvoření účetnictví státu je vytvoření podmínek pro efektivní zajištění správných, úplných a včasných informací o hospodářské situaci státu a příslušných účetních jednotek.“ Příklad z textu: "Elektronizace a digitalizace účetních záznamů a jejich propojení s ostatními databázemi zajistí podmínky pro včasnost při získávání požadovaných účetních záznamů a zvýší jejich konečnou využitelnost." Relevantní informace pro uživatele jsme chtěli vždycky a od počátku projektu účetní reformy. Pravidla financování v mezích veřejné podpory obnažují nové uživatele, pro něž již je účetnictví jako zdroj potřebných dat připraveno. Až na výjimky – viz prezentace Michala Svobody. Ale i s těmi chceme něco udělat. STÁTNÍ 3 3

Ministerstvo financí ČR 20. října 2016 AKTUÁLNÍ ÚKOLY Dokončení vytvoření účetnictví státu Podpora dlouhodobého a střednědobého plánování Zajištění a zprostředkování ekonomických informací ve využitelné struktuře vyhovující konkrétní poptávce efektivní při zajištění (optimalizace administrativní zátěže) Efektivní validační, auditní a kontrolní činnosti Hlavně 3. puntík - něco jako že vidíme poptávku po specifických účetních datech nyní při plnění pravidel veřejné podpory v oblasti poskytování sociálních služeb, tak tomu budeme chtít jít vstříc. STÁTNÍ 4 4

Ministerstvo financí ČR 20. října 2016 DALŠÍ KROKY (1) Konsolidované účetní výkazy za Českou republiku významnost informací o/pro dílčí konsolidační celky Podpora reformy řízení a kontroly veřejných financí Aktivity v rovině účetní legislativy a metodiky školící a osvětová činnosti pro kontrolní pracovníky podpora kroků směrem k efektivní kontrole, včetně přezkumu hospodaření princip významnosti a 3E práce s informacemi přidaná hodnota pro účetní jednotky Konkrétnější kroky, které vyplývají z aktuálních úkolů viz předchozí slide STÁTNÍ 5 5

Ministerstvo financí ČR 20. října 2016 DALŠÍ KROKY (2) Podpora ochrany veřejných prostředků v „režimu“ veřejné podpory, plány a záměry prohloubit spolupráci s MPSV především na expertní úrovni Prostřednictvím institutu přezkoumávání hospodaření (prováděného MFČR) metodicky vypomáhat a nabídnout znalosti zřizovatelům poskytovatelů sociálních služeb, zejm. krajům získávat z praxe poskytovatelů sociálních služeb zpětnou vazbu k problémům především v účetní legislativě a metodice Puntík – formálně na úrovni NM – NM zatím nic, ale na expertní úrovni již první dobrá zkušenost – školení MiSv na MPSV (ing. Linda Maršíková) minulý týden na téma interpretace účetních dat Puntik – diplomaticky a opatrně říct, že náš pan NM rozhodnul, že se v rámci přezkumů u krajů tomu o17 bude věnovat, ale aby pomáhal a sdílel informace, ne aby kontrolovat a sankcionoval. Puntík je propojení na prezentaci MiSv, tady naváže. STÁTNÍ 6 6

Ministerstvo financí ČR 20. října 2016 Děkuji za pozornost STÁTNÍ STÁTNÍ 7 7