Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Advertisements

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Aktuální přehled o platných vzorech tiskopisů MFin používaných v roce 2016 za rok 2015 i pro rok 2016 ML
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob; Daň z příjmů právnických osob; Společná.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1120Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Souhrnný příklad Jméno.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
* * RO Č NÍ ZÚ Č TOVÁNÍ ZÁLOH A DA Ň OVÉHO ZVÝHODN Ě NÍ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
Ing. Veronika Dostálková MBA
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Občanské soudní řízení I.
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daň z příjmů právnických osob
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Řešení příkladů z minula
Správa sociálního zabezpečení
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
VY_32_INOVACE_06_EKO_355_Jan
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Daň z příjmů fyzických osob – příklad
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právo sociálního zabezpečení
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Roční zúčtování příjmů poplatníka Je určeno pro zaměstnance, kteří nemají povinnost podat daňové přiznání. Poplatník žádá svého zaměstnavatele o roční.
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Zpracování a zdanění mezd v roce 2008
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Srovnání zdanění 1 mil. Kč: a) Majitel SRO vykáže zisk 1 mil
Transkript prezentace:

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád)

5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci zaměstnavatelem (§ 6 odst. 1 ZDP): a) pracovněprávní vztahy, b) příjmy za práci společníků a jednatelů s. r. o., komanditistů, členů družstev, c) odměny členů statutárních a jiných orgánů právnických osob (tantiémy) – vyplácené ze zisku, d) příjmy plynoucí v souvislosti s výkonem závislé činnosti (např. náhrady mzdy pojišťovnou, přísedících u soudu, apod.)

5.1 Funkční požitky Vymezení je v § 6 odst. 10 ZDP, patří sem příjmy peněžní i nepeněžní, zdaňují se jako ostatní příjmy ze závislé činnosti: funkční platy členů vlády, poslanců, senátorů, platy vedoucích úředníků státní správy, odměny za výkon funkcí v orgánech územní samosprávy, státních orgánech, občanských a zájmových sdruženích, komorách…

5.1 Příjmem se rozumí také nepeněžní plnění, práva, věci nebo služby, které jsou poskytnuty za nižší než obvyklou cenu nebo zdarma. Uvedené příjmy (§ 6 zák. 586/1992 Sb) podléhají dani z příjmu ze závislé činnosti, způsob zdanění záleží na tom, zda poplatník má podepsáno „Prohlášení …..“.

5.2 Dílčí základ daně podle § 6 = úhrn všech zúčtovaných nebo vyplacených zdanitelných příjmů, který je zvýšený o pojistné na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, které je povinen platit zaměstnavatel.

5.3 Způsob zdanění „Super-hrubá mzda“ Zaokr. základu Způsob zdanění 1 - 5 000 na koruny dolů Srážková daň 15 % 5 001 a více na stokoruny nahoru Záloha na daň Poplatník nepodepsal „Prohlášení …“, rozhodující je pouze výše měsíčního příjmu -

5.3 Způsob zdanění (vždy pouze u 1 plátce!!!!! v měsíci) 2) Poplatník podepsal „Prohlášení …“ (vždy pouze u 1 plátce!!!!! v měsíci) uplatňuje obvykle měsíční slevy na dani nebo daňové zvýhodnění na děti Výpočet měsíční daňové zálohy: po zaokrouhlení základu na stokoruny nahoru. Zdanitelná mzda Záloha Od Kč Do Kč % xxx 15

5.4 Přehled změn v období 2008 - 2010 Rozšíření základu daně u fyzických osob (princip tzv. superhrubé mzdy) Sjednocení daňových sazeb Zvýšení slev na dani Zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované dítě

5.4 Slevy na dani – roční 2010 základní na poplatníka 24 840 Kč , invalidita 1., 2. stupeň 2 520 Kč , invalidita 3. st. 5 040 Kč, průkaz ZTP/P 16 140 Kč, sleva na studenta 4 020 Kč, na manžela(ku) – 24 840Kč, (pokud nemá příjmy nad 68 000 Kč) – tuto slevu lze uplatnit až v ročním zúčtování

5.4 Daňové zvýhodnění na vyživované dítě (11 604 Kč ročně/967 měsíčně) lze uplatnit jako: sleva na dani, daňový bonus ( max. 52 200 Kč ročně, 4350 Kč měsíčně). Podmínky pro přiznání daňového bonusu: - v kal. měsíci alespoň ½ min. mzdy, - ve zdaňovacím období alespoň 6-násobek min. mzdy.

5.5 Odčitatelné položky od základu daně – lze uplatnit až za zdaňovací období Úroky z úvěrů (stavební, hypotéční), dary (min. 1 000 Kč nebo 2 – 10 % základu daně), příspěvky na penzijní připojištění (x - 6000) max. 12 000 Kč pojistné na soukromé životní pojištění, členské příspěvky odborům, odpočet úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

5.6 Odvody daně zálohy na daň do 20. dne kalendářního měsíce následujícího po zúčtování (předčíslí 713 - srážková daň do konce měsíce následujícího po měsíci, kdy došlo k výplatě (předčíslí 7720-)

5.7 Povinnosti plátců daně vést mzdové listy pro všechny poplatníky, na základě žádosti poplatníka vystavit do 10 dnů potvrzení o údajích uvedených ve mzdovém listě, na základě žádosti poplatníka (nerezidenta) vystavit potvrzení o sražení a odvedení daně vybírané srážkou.

5.8 Lhůty na vybrání nebo vrácení daně přeplatek daně – do 3 let, přeplatek zálohy na daň – do 15. 2. následujícího roku, nedoplatek daně – do 12 měsíců od doby, kdy byla chybně sražena,vinou poplatníka do 3 let od konce zdaňovacího období, nedoplatek zálohy na daň do 31. 3. násl. roku

5.9 Roční zúčtování záloh může o ně požádat poplatník, který nemá povinnost podat daňové přiznání, o zúčtování požádá písemně nejpozději do 15. 2. následujícího roku, předloží také do 15. 2. potvrzení od předcházejících plátců, případně další doklady k uplatnění nezd. dávek.

5.10 Prokazování nezdanitelných částí základu daně Pravdivost údajů uvedených do „Prohlášení“ poplatníkem ověří mzdová účetní podle předložených dokladů: Např. daňové zvýhodnění na dítě: OP, rodný list, potvrzení zaměstnavatele druhého z manželů, potvrzení o studiu, rozhodnutí MŠMT o studiu v zahraničí

5.11 Další povinnosti plátce daně k finančnímu úřadu sestavení „Výkazu o vyúčtování daně z příjmů vybíraných srážkou“ - nejčastěji se jedná o srážky fyzickým osobám: Sestavení „Výkazu o vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků“ (do 19. 2.), kde se uvedou případné nedoplatky a přeplatky a v příloze údaje o počtu zaměstnanců podle místa výkonu práce.

5.12 Plánované změny od r. 2011 http://www.hrportal.cz/3/1/navrh-zmen-dani-z-prijmu-v-parlamentu-cid244441/?fromemail=1