ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_25_Politické strany TEMA:Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_03_Z9_Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název vzdělávacího materiálu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Revoluce ve Francii
13. Růst lidské populace, demografie
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_15_DEMOKRACIE – vznik, charakteristika, formy TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 10.02. 2013

ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole DEMOKRACIE – vznik, charakteristika, formy. DUM obsahuje prezentaci, ve které jsou informace o demokracii, jejím vymezení, vývoji a formách. V prezentaci jsou úkoly a otázky, které prověřují znalosti žáka i čtenářskou gramotnost. Žák pracuje s digitálním perem a doplňuje informace do prezentace, které získal z internetu nebo které vyplynuly z prezentace. Součástí DUMu je úryvek T.G.M. – Demokracie jako názor na svět a život. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Vznik, charakteristika, formy DEMOKRACIE Vznik, charakteristika, formy

Teoretické vymezení Demokracie (z řečtiny démos – lid, kratos – síla, moc, vláda) je taková forma vlády, kdy menšina je podřízena většině a kdy je uznána rovnost občanů a respektována práva občanů. V širším smyslu demokracie zahrnuje i postoje a názory člověka ke světu, k ostatním lidem, ke společnosti.

Úkol pro studenty Vypiš charakteristické znaky demokracie: …………………….................................................. ........................................................................

Vývoj demokracie Na internetových stránkách http://cs.wikipedia.org/wiki/Demokracie si prostuduj, kde vznikla a jak se vyvíjela demokracie a odpověz na následující otázky. Využij svých znalostí z historie. Kde vznikla první demokracie, o jakou formu demokracie šlo? Na základě znalostí z historie uveď, kdy dochází k prvnímu omezování absolutní moci panovníka v Anglii. John Locke formuloval základní lidská práva. Inspirovali se jimi i tvůrci americké ústavy. Která to jsou? Proč dochází k selhání demokracie v Německu, Itálii a dalších zemích Evropy v meziválečném období? Jaké formy vlády ji nahradí? Které země se staly po 2. světové válce tzv. sovětskými satelity a proč?

Správné odpovědi První demokracie vznikla ve starověkém Řecku (v Athénách) v 5. stol. př.n.l. Mluvíme o otrokářské demokracii, kde práva měli pouze svobodní muži. K prvnímu omezování svobody panovníka dochází v Anglii, kdy je v r. 1215 vydána MAGNA CHARTA LIBERTATUM. John Locke – právo na život, na svobodu, na majetek. V Německu a v Itálii v důsledku nároků územních i finančních vítězných mocností vůči poraženým státům v 1.sv. válce a v důsledku velké hospodářské krize jsou zde nastoleny totalitní režimy. Státy tzv. Východního bloku (Československo, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Albánie, Jugoslávie …), které byly osvobozeny Rudou armádou od fašismu.

Formy demokracie Přímá demokracie – založena na přímé účasti všech občanů na záležitostech vládnutí a správy země. Má podobu referenda, iniciativy. Nepřímá demokracie (zastupitelská) – taková forma, ve které občané nevykonávají svoji moc přímo, ale prostřednictvím volených zástupců, kteří reprezentují jejich zájmy.

ÚKOL – napište ke každé formě demokracie, jaké má nedostatky. Přímá demokracie Nepřímá demokracie ………………………………… ………………………………... ……………………………………….

Přečtěte si úryvek, odpovězte na otázky Úryvek z knihy T.G.Masaryka – Světová revoluce Demokracie jako názor na svět a život V demokracii, protože je vládou všech všem, neběží již o panování, nýbrž o správu a samosprávu a o harmonisaci všech státotvorných sil ve státě. Ideálem by byla vláda a správa přímá, ale při rostoucí početnosti všech národů a států demokracie může být jen nepřímá, prováděná zvolenými představiteli občanstva, parlamentem, zvoleným všeobecným právem hlasovacím. Ten parlament a jeho vláda se nesmí stát vládcem po starém způsobu, musí si být stále a dobře vědom, že jeho autorita vychází z delegování, jehož se mu dostává voliči. Demokratické ústavy zavádějí referendum, jímž všeobecná demokracie občas, aspoň v zákonodárství, i kvantitativně přichází ku platnosti. (1)

Otázky k textu Jaké formy demokracie jsou popsány v úryvku? Co je referendum, promysli, jak funguje. Uveď alespoň 3 výhody a 3 nevýhody referenda. Je zakotveno referendum v Ústavě ČR? Jak odůvodňuje Masaryk výhodu nepřímé demokracie ?

Zdroje AUTOR NEUVEDEN. Demokracie [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Demokracie DAVID, Roman. Politologie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, s.r.o., 2005, ISBN 80-7182-162-4. DUFEK, P.; KNEBLOVÁ, E.; KUNDT, R. a kol. Společenské vědy pro střední školy - 2.díl. Brno: DIDAKTIS spol. s r.o., 2010, ISBN 978-80-7358-152-7. Archiv autorky Citace: (1) - DAVID, Roman. Politologie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, s.r.o., 2005, ISBN 80-7182-162-4, str. 173.