NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
VESMÍR A HVĚZDY.
Země ve vesmíru.
Registrační číslo projektu
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Hanča Nejdrová Kvarta 2009 Galaxie.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Vesmír.
Galaxie.
Informační technologie-prezentace
Vypracovala:Klára Utišilová
VESMÍR.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Identifikátor materiálu: EU – ICT2- 1/38 Název materiálu:Vesmír Autor:Monika Bezdíčková Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova Anotace:
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_358
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Gravitační síla, gravitační pole
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Vesmír Jana Střechová.
VESMÍR.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Galaxie.
Vesmír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
VY_52_INOVACE_Z Šablona. Anotace : žák získá nové informace o vesmíru Autor: Mgr. Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup :zhodnotí postavení.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Šablona VY_52_INOVACE_Z
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Co o velkém třesku víme.
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SLUNCE.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.7.3. S 04 TEMA: Vesmír ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Cíl prezentace: Žáci se seznámí se vznikem a rozlehlostí vesmíru, jeho objevováním a zkoumáním v průběhu historie, s existencí Země ve vesmírném prostoru a významem dalšího výzkumu vesmíru. Prezentace je doplněna komentářem a dalšími audiovizuálními programy.

Vesmír

Vesmír Vesmír či kosmos (z řeckého κόσμος, ozdoba, šperk ale později také vše uspořádané, řádné, vesmír) je označení pro celek (časo-)prostoru a hmotu a energii v něm. Obsahuje veškerou fyzickou hmotu a energii, planety, hvězdy, galaxie, mezigalaktický prostor a další. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi. Během historie lidstva vzniklo několik kosmologií a kosmogonií pro pozorovatelný vesmír. Nejstarší kvantitativní geocentrické modely vznikly ve starověkém Řecku. Předpokládaly, že vesmír je v prostoru konečný a existuje věčně, a obsahuje soubor soustředných sfér konečných velikostí - které odpovídají stálicím, Slunci a různým planetám - rotujících kolem kulaté, ale nehybné Země. V průběhu staletí, díky přesnějším měřením a lepším teoriím gravitace vedl vývoj k heliocentrickému modelu Sluneční soustavy Mikuláše Koperníka a k modelu vesmíru Isaaca Newtona. Další vývoj astronomie přinesl poznání, že Sluneční soustava je součástí galaxie složené z miliard hvězd, Mléčné dráhy, a že mimo Mléčnou dráhu existují v dosahu astronomických přístrojů jiné galaxie.

Johannes Kepler publikoval v roce 1627 Rudolfínské tabulky, které obsahují katalog hvězd a planet dle měření dánského astronoma Tychona Brahe.

Koperníkův model vesmíru z knihy Thomase Diggese z roku 1576, kde hvězdy už nejsou na sféře okolo Slunce, ale jsou rozloženy rovnoměrně v prostoru kolem

Vznik a stáří vesmíru Současný výklad astronomických pozorování ukazuje, že stáří vesmíru je 13,75±0,17 miliardy let a že průměr pozorovatelného vesmíru je minimálně 93 miliard světelných let čili 8,80×1026 metrů. Podle obecné teorie relativity se prostor může rozšiřovat rychlostí větší než je rychlost světla, a proto můžeme pozorovat jen malou část vesmíru v důsledku omezené rychlosti světla. Protože nemůžeme pozorovat prostor ve vzdálenosti větší než dokázalo uletět světlo Podle dnes převládajícího vědeckého modelu vesmíru, známého jako Velký třesk, se vesmír začal rozpínat v tzv. Planckově čase z extrémně horkého a hustého bodu, v němž byla soustředěna veškerá hmota a energie pozorovatelného vesmíru. Od Planckova času se vesmír rozšířil do dnešní podoby po velice krátkou dobu (méně než 10-32 sekundy). Několik nezávislých experimentálních měření tuto teorii velkého třesku podpořilo. Nedávná pozorování ukazují, že rychlost rozpínání vesmíru se zvětšuje, a to díky temné energii (energii vakua), o níž první data získal v 1933 švýcarsko-americký astronom Fritz Zwicky: většina hmoty ve vesmíru se vyskytuje ve formě, kterou nelze zjistit současnými přístroji, a proto není zahrnuta v současných modelech vesmíru, což je případ temné hmoty.

Model vzniku a expanze časoprostoru

Obrázek Hubbleova ultra hlubokého pole s vysokým rozlišením zobrazuje pestrý rozsah galaxií, z nichž každá se skládá z miliard hvězd. Ekvivalentní oblast oblohy, jakou zabírá obrázek, je zobrazena v levém dolním rohu. Nejmenší, nejčervenější galaxie, kterých je přibližně 100, jsou ty nejvzdálenější, jaké optický dalekohled kdy zachytil a které existovaly již krátce po velkém třesku.

Rozlehlost vesmíru a vzdálenost mezi galaxiemi Vesmír je nesmírně velký a možná má i nekonečný objem. Region viditelný ze Země (pozorovatelný vesmír) je koule o poloměru přibližně 46 miliard světelných let. Poloměr byl určen z toho, kde jsou díky rozpínání vesmíru viditelné nejvzdálenější objekty. Pro srovnání: průměr typické galaxie je přibližně jen 30 000 světelných let a typická vzdálenost mezi dvěma sousedními galaxiemi je pouze 3 milióny světelných let. Například naše Galaxie má zhruba průměr 100 000 světelných let, a galaxie v Andromedě se nachází zhruba ve vzdálenosti 2,5 milionů světelných let od Mléčné dráhy. Mléčná dráha je stříbrný pás táhnoucí se celou oblohou, jehož svit způsobuje množství hvězd. Lidově se tak označuje také naše Galaxie. Korektnější by však bylo říci, že Mléčná dráha je jen malá část Galaxie pozorovatelná ze Země. Konkrétně jsou to dvě ramena: rameno Střelce a rameno Orionu. Jako pás se jeví proto, že naše Galaxie má tvar disku a my se na něj díváme zevnitř, z místa, které je blíže k okraji než ke středu.

Mléčná dráha – boční pohled na naší galaxii

Spirálová galaxie

Test Vyjmenujte některé vědce, kteří označili naši sluneční soustavu jako heliocentrickou ( slunce je jejím středem) ? Naše sluneční soustava je součástí galaxie kterou nazýváme …... ? Jak nazýváme okamžik vzniku vesmíru ? Jaký má odhadovaný průměr naše Galaxie (světelných let) ?

Použité materiály: Vesmír. Http://cs.wikipedia.org/wiki/Vesm%C3%ADr [online]. 2008, 24.4.2012 [cit. 2012-04-24]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/ThomasDiggesmap.JPG/220px-ThomasDiggesmap.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/UniverseEvolution_WMAP_czech.jpg/600px-UniverseEvolution_WMAP_czech.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Libr0309.jpg/220px-Libr0309.jpg Vesmír. Http://patkinworld.blog.cz/1106/vesmir [online]. 18.06.2011 [cit. 2012-04-24]. Dostupné z: http://nd04.jxs.cz/870/376/17157a82e8_77029115_o2.jpg Vesmír. Http://www.pc-guru.cz/vesmir [online]. 2008 [cit. 2012-04-24]. Dostupné z: http://www.pc-guru.cz/blog/vesmir/vesmir-4.jpg Vesmír. Http://www.astro.cz/clanek/3816 [online]. 16.06.2009 [cit. 2012-04-24]. Dostupné z: http://www.astro.cz/_data/images/news/2009/06/16/2-06casiopeaa_s.jpg Vesmír. Http://www.portalprerov.cz/hvezdarna-prerov/ [online]. 2008 [cit. 2012-04-24]. Dostupné z: http://www.portalprerov.cz/hvezdarna-prerov/ Galaxie. Http://galacticfool.com/ [online]. 2005 [cit. 2012-04-24]. Dostupné z: Mléčná dráha http://www.portalymest.cz/obrazky/vesmir13.jpg    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Perseid_and_Milky_Way.jpg/731px-Perseid_and_Milky_Way.jpg [online]. 15.08.2007 [cit. 2012-04-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Perseid_and_Milky_Way.jpg