Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Galaxie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Galaxie."— Transkript prezentace:

1 galaxie

2 Galaxie je hvězdná soustava složená z hvězd, mlhoviny, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a temné hmoty.
Existuje důkaz, že se ve středu některých galaxií nebo dokonce většiny galaxií nacházejí černé díry. Galaxie rozdělujeme podle Hubbleovy klasifikace.

3 Hubbleova klasifikace galaxií
Vznikla v roce 1925 a zavedl ji americký astronom Edwin Hubble. Graficky je tato klasifikace znázorněna jako Hubbleova ladička (jde pouze o grafické vyjádření této klasifikace, ne o vývojová stádia galaxií).

4

5 Typy galaxií Existují 3 základní typy: eliptické, spirální a nepravidelné

6 Typy galaxií Typy označení eliptické E + 0-7 spirální S + a,b nebo c Spirální s příčkou SB + a,b nebo c nepravidelné Irr + I nebo II

7 Eliptické galaxie Spadá do Hubbleovy klasifikace galaxií
V dalekohledu vypadají jako mlhavé obláčky tvaru elips nebo kruhů. Hvězdy v eliptických galaxiích patří do skupiny starších hvězd, které již pohltily veškeré okolní mezihvězdný prach a plyn a proto v eliptických galaxiích nemohou vznikat nové hvězdy.

8 Obří eliptické galaxie patří mezi největší galaxie, které známe.
Eliptické galaxie jsou v mnohém podobné spirálním. Míra elipticity (zploštění elipsy) eliptických galaxií se obvykle vyjadřuje číslem z. Toto číslo je vyjádřeno jednoduchým vztahem.

9 Spirální galaxie Spadá do Hubbleovy klasifikace galaxií
Mohou dosáhnout velikosti od až světelných let. Jsou více zploštělé než eliptické galaxie. Je pro ně typická středová oblast kulového tvaru, z kterého vycházejí jednotlivá ramena.

10 Spirální ramena obsahují na rozdíl od eliptických galaxií mladé hvězdy.
U některých galaxií nemusí být spirální struktura ramen zřetelně čitelná. Zvláštním typem spirální galaxie jsou spirální galaxie s příčkou. Tyto galaxie mají jen dvě ramena které jsou přes střed galaxie spojena příčkou.

11

12 Nepravidelné galaxie Nespadá do Hubbleovy klasifikace galaxií.
Její vzhled je chaotický, bez náznaku spirálních ramen nebo eliptického vzhledu. Všeobecně se předpokládá, že čtvrtina z celkového počtu galaxií jsou galaxie nepravidelné.

13 Většina nepravidelných galaxií jsou původem spirální nebo eliptické, deformované působením gravitace do nepravidelného tvaru. Dělí se na 3 typy: Irr-I, Irr-II a trpasličí galaxie Trpasličí galaxie jsou označované jako dl nebo dlrrs. Tento typ se jeví jako důležitý pro porozumění celkového vývoje galaxií, protože obsahují nižší množství těžších prvků a vyšší množství plynů, tak jak to předpokládáme u nejranějších galaxií ve vesmíru.

14 Zápis do sešitu

15

16

17

18


Stáhnout ppt "Galaxie."

Podobné prezentace


Reklamy Google