Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 20 TÉMA: Geocentrický a heliocentrický model vesmíru ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace je určena žákům 9. tříd základních škol.
Je v ní vysvětlen rozdíl mezi geocentrickým a heliocentrickým modelem vesmíru a uvedeni astronomové zastávající jeden nebo druhý názor. Zmíněni jsou Klaudios Ptolemaios, Eratosthenés z Kyrény, Mikuláš Koperník, Giordano Bruno, Galileo Galilei a Johannes Kepler. Výklad je doprovázen ilustrativními obrázky.

3 Geocentrický a heliocentrický model vesmíru

4 Geocentrický model vesmíru

5 Geocentrický model vesmíru je starý mnoho tisíc let
Geocentrický model vesmíru je starý mnoho tisíc let. Existuje minimálně tak dlouho, jako lidské pozorování hvězd. Za jeho proroka je však považován alexandrijský astrolog Klaudios Ptolemaios, autor dodnes citované první komplexní moderní astrologické bible Almagest.

6 Klaudios Ptolemaios Asi 90 až asi 160 n. l.
Byl řecký astronom, geograf a matematik. Vytvořil geocentrickou soustavu, zabýval se pohyby planet a sférickou astronomií. Napsal výklad k mapě tehdy známého světa. Je autorem díla Almagest ( původní název Megalé syntaxis ), třináctidílné encyklopedie antické astronomie.

7 Almagest Almagest obsahuje tabulky Měsíce a zatmění, zabývá se hvězdami, precesí, Mléčnou dráhou, východem a západem Slunce, uvádí katalog hvězd ve 48 souhvězdích s polohami pro rok 138 n. l., obsahuje výklad pořadí sfér planet, rozebírá pohyb Merkuru, Venuše, Marsu, Jupiteru a Saturnu a vysvětluje také pohyb planet. Dále obsahuje základy teorie Měsíce a Slunce, popisuje používání a konstrukci astronomických měřících přístrojů, jako jsou například kvadrant, astroláb a armilární sféra.

8 Klaudios Ptolemaios

9 Eratosthenés z Kyrény Asi 276 až 194 př. n. l.
Byl matematik, astronom a zřejmě největší geograf antického Řecka. Působil též jako správce alexandrijské knihovny. Věnoval se také literární činnosti jako básník.

10 EratosthenÉs z Kyrény

11 Obvod Země Eratosthenés vyčíslil obvod Země kolem poledníku na asi 39 700 km. Vycházel z porovnání úhlů dopadu slunečních paprsků v pravé poledne ve městě Alexandrii a v Syeně (dnešní Asuán) a z odhadu vzdálenosti mezi těmito lokalitami. Přesná hodnota je ,2 km.

12

13 Heliocentrický model vesmíru

14 Mikuláš Koperník V této době převládal Ptolemaiův a Aristotelův geocentrický názor. Ten však neodpovídal pohybu planet. Polský astronom Mikuláš Koperník začal pochybovat o správnosti tohoto názoru. Přijal proto heliocentrický model, ve kterém planety obíhají kolem Slunce po kružnicích.

15 Mikuláš Koperník

16

17 Giordano Bruno 1548 až Tvrdil, že vesmír je nekonečný a že v něm existuje mnoho sluncí a okolo obíhá mnoho zemí, na kterých žijí bytosti podobné lidem. Za své pokrokové názory byl v Římě upálen.

18 Giordano Bruno

19 Galileo Galilei Formuluje volný pád těles, zákon setrvačnosti, princip skládání pohybů. Objevil čtyři Jupiterovy měsíce. Pozorováním Slunce a planet podává důkazy o heliocentrickém názoru.

20 Galileo Galilei

21 Johannes Kepler Na pozvání Tychona Braheho přijel do Prahy, kde prováděl četná pozorování a výpočty. Zjistil, že geocentrický, ale ani Koperníkův heliocentrický model není správný! Kde je chyba? Kepler přišel na to, že planety se pohybují po elipsách a mění se jejich oběžná rychlost podle vzdálenosti od Slunce, které leží ve společném ohnisku elips všech planet.

22 Johannes Kepler

23 Citace Celebrities: Nicholas Copernicus. Celebrities: Nicholas Copernicus [online]. [cit ]. Dostupné z: Giordano Bruno. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Paperblog: La abjuración de Galileo Galilei. Paperblog: La abjuración de Galileo Galilei [online]. [cit ]. Dostupné z: PENK, Tomáš. Astronomie: Astronomové. Astronomie [online] [cit ]. Dostupné z: Johannes Kepler. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: 21století: Naše sluneční rodina. In: 21století [online]. [cit ]. Dostupné z:

24 Citace Historické mapy: Hvězdné mapy. Historické mapy: Hvězdné mapy [online]. [cit ]. Dostupné z: print.php?selcat=0&detail=100 Ptolemy Project: Claudius Ptolemaeus. Ptolemy Project: Claudius Ptolemaeus[online]. [cit ]. Dostupné z: Klaudios Ptolemaios. Astronomie: Gate to my dreams [online]. [cit ]. Dostupné z: Erastothenes. Juliantrubin [online]. [cit ]. Dostupné z: Eratosthenes. 3villagecsd [online]. [cit ]. Dostupné z: Eratosthenés z Kyrény. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google