Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 18 TÉMA: Vesmír se mění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace je určena žákům 9. tříd základních škol.
V první části je vymezen předmět zkoumání kosmologie a uveden standardní model vesmíru. Druhá část prezentace vysvětluje teorii velkého třesku, vznik hmoty a rozpínání vesmíru. Obsahuje odkaz na životopisy velkých myslitelů Alexandra Fridmana, Alberta Einsteina a Edwina Hubbleho. V závěru se žáci seznámí s Hubbleovým ultra hlubokým polem a Hubbleovou klasifikací galaxií.

3 Vesmír se mění

4 Detailní mapa mikrovlnného záření kosmického pozadí

5 Vznik a vývoj vesmíru Vznikem a vývojem vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie. Během staletí lidského poznání se pohled na vesmír a jeho vývoj neustále měnil a je tomu tak stále. Dnes nejuznávanější teorie, která je pozorováním nejpodloženější, je takzvaný standardní model. Přesto najdeme mnoho astrofyziků, kteří ho zavrhují a odmítají i velký třesk.

6 Standardní model vesmíru
Standardní model kombinuje teorii kvantové fyziky a obecné relativity a popisuje dění hmoty a gravitace za velmi extrémních podmínek. Dopodrobna zpracovaná teorie velkého třesku a vývoje vesmíru v jeho prvních třech minutách staví především na standardním modelu.

7 Velký třesk Podle teorie velkého třesku (anglicky Big Bang) vznikl vesmír z nekonečně malého bodu o velké hustotě. Tato singularita byla jak počátkem hmoty a prostoru tak i počátkem času. Vznikl první okamžik a od něho se začal odvíjet vývoj vesmíru.

8 Velký třesk probíhal zpočátku velmi rychle a měl (nebo mohl mít) podobu nesmírné exploze. V podstatě se rozepnul ve velmi malém čase na ohromný objem a to ještě daleko rychleji, než probíhá rozpínání vesmíru v dnešní době. I když slovo třesk navozuje představu zvuku, jakési rány, je v tomto případě ekvivalentem slova výbuch.

9 Vznik hmoty Původně malý vesmír se společně s prostorem rychle rozpínal. Uvnitř se nacházela velmi hustá a žhavá látka. Standardní model popisuje dost přesně, co se dělo v prvních třech minutách po vzniku vesmíru. Vzhledem k tomu, že vesmír je starý asi 13,7 miliard let, je to doba skutečně nepatrná.

10 Vystřídalo se několik fází
Vystřídalo se několik fází. V těch prvních převládalo především světlo (fotony) a jiné elementární částice. V posledních fázích už byl vesmír dost chladný (jen několik miliard stupňů Celsia) na to, aby se mohla tvořit stabilní jádra atomů.

11 Rozpínání vesmíru Teoreticky rozpracoval rozpínání vesmíru Alexandr Fridman a využil k tomu Einsteinových rovnic obecné teorie relativity. Podle těchto rovnic není možné, aby byl vesmír stacionární (aby se nerozpínal nebo nesmršťoval).

12 Rozpínání vesmíru lze pozorovat nepřímo na velmi vzdálených objektech (kvasarech) a jejich světelných spektrech.

13 Rudý posuv Známý je tzv. rudý posuv. Čím jsou galaxie vzdálenější, tím větší je jejich rudý posuv a tím rychleji se od nás vzdalují. Tato závislost je téměř lineární a je vyjádřena Hubbleovou konstantou . Edwin Hubble byl astronom, který tuto závislost pozoroval a prosazoval.

14 Hubbleovo ultra hluboké pole
Obrázek Hubbleova ultra hlubokého pole s vysokým rozlišením zobrazuje pestrý rozsah galaxií, z nichž každá se skládá z miliardy hvězd. Odpovídající oblast oblohy, jakou zabírá obrázek, je zobrazena v levém dolním rohu. Nejmenší, nejčervenější galaxie, kterých je přibližně 100, jsou ty nejvzdálenější, jaké optický dalekohled kdy zachytil a které existovaly již krátce po velkém třesku.

15

16 Hubbleova klasifikace galaxií
Dělí galaxie podle tvaru Spirální galaxie – S Spirální galaxie s příčkou – SB (z anglického barred spiral) Čočková galaxie – S0 Eliptická galaxie – E Nepravidelná galaxie – I (irregular)

17

18 Citace Vznik a vývoj vesmíru. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vesmír. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Galaxie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Kvasar. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google