Nábor a výběr zaměstnanců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Advertisements

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
Řízení lidských zdrojů
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Získávání a výběr Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Základní škola při Biskupském gymnáziu Krupka 1 - Bohosudov
Výběrové řízení dodavatele manažerského vzdělávání pro ZENTIVA a.s.
Personální informační systém
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_221.
Výběr pracovníků Úkolem výběru pracovníků je rozpoznat, který z uchazečů bude nejlépe vyhovovat požadavkům obsazovaného pracovního místa.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
InSITE - between you and information Hynek Rais, ředitel pro poradenské služby inSITE, s.r.o. Cyklus workshopů v rámci HR živě „Jak si správně vybrat“
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 5. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_07.
Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Tazatelská síť.
Přínosy projektu „Vybudování jádra a realizace systému vzdělávání pro Středisko informací a vzdělávání v elektronickém zdravotnictví“ CZ.2.17 /
Jak na pracovní pohovor?
Získávání a výběr zaměstnanců
Personální řízení Cvičení 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Zbyněk Vavřín Anna Václavíková Monika Vozková
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Komunikace s rodiči.
Personální mamagement
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
PSYCHODIAGNOSTIKA v organizacích Ladislav koubek
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Přijímací pohovor Doporučení a rady.
ESF 3/EQUAL Rob Straver Koordinátor správy dotací Odbor práce, aktivace a dotací Úřad sociálních záležitostí a veřejného blaha Workshop A Administrativa.
Nábor a výběr zaměstnanců
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Assessment centrum.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Plánování lidských zdrojů
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
PERSONALISTIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Stránka 1, © Vema, a. s. Personální portál a hodnocení zaměstnanců Jaroslav Šmarda.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Cacio Otázky z personalistiky pro IT Manažery: Jak vybrat vhodné pracovníky.
Získávání a výběr zaměstnanců. Význam lidí ti, kteří vyrábějí ti, kteří rozhodují ti, kteří kradou.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
PSYCHODIAGNOSTIKA v organizacích Ladislav koubek
Přijímání zaměstnanců
Nábor a výběr zaměstnanců
Assessment centrum.
Plánování lidských zdrojů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Nábor a výběr zaměstnanců
Assessment centrum.
Transkript prezentace:

Nábor a výběr zaměstnanců

Dílčí cíle efektivního náboru a výběru Získat dostatečně přesné zadání pro nábor Oslovit odpovídající počet lidí cílové skupiny Doporučit několik vyhovujících kandidátů Nechat vybrat manažera cílového kandidáta

Uveďte jaké jsou výhody i nevýhody uvedených zdrojů? Zdroje pracovní síly: externí X interní aneb koupit nebo vychovat Uveďte jaké jsou výhody i nevýhody uvedených zdrojů?

Srovnání zdrojů pracovní síly Interní Externí Riziko provozní slepoty Vyšší - zaběhané postupy práce Nižší Doba zapracování Kratší Delší – seznámení s firmou Náklady na nábor Nízké Podstatně vyšší – především v oblasti inzerce Náklady na rozvoj Poměrně značné Žádné Hlavní přednost Výrazná motivace pro stávající pracovníky „Oživení“ organizace, nábor specialistů

Proces náboru pracovníků Požadavek manažera na doplnění týmu Formulace zadání: koho hledáme Kritické a doplňující požadavky Cílová skupina Techniky oslovení Doba trvání Plánované náklady Realizace náboru: Komunikace s uchazeči Volba a použití kritérií výběru Doporučení vhodných uchazečů manažerovi Výběr cílového počtu uchazečů Příprava a přijetí do pracovního poměru Zapracování – budování vztahu mezi pracovníkem a organizací

Čtyři pilíře efektivního výběru Personální anamnéza Testy Výběrové interview Strukturovaná reference Strukturovaný životopis Osobnostní dotazník Odborné testy Jazykové testy Výkonové testy Psychologické dotazníky Projektivní testy Testy chování v přirozených podmínkách Metody AC Krátký (screeningový) pohovor Výběrové interview s HR manažerem Výběrové interwiev s budoucím nadřízeným Strukturovaná reference Záruka zaměstnance

Srovnání metod výběru Perso-nální anam-néza Odbor-né testy Psycho- logické dotaz- níky Projek-tivní testy Výko-nové testy Další metody AC Testy chování v přiro- zených pod-mín-kách Výbě-rový poho-vor Projekt/ vize Refe-rence Lékař-ské vy- šetření Zku-šební doba TOP manažeři *** * ** Manažeři střední úrovně řízení Manažeři nižší úrovně řízení Obchodníci a prodejci Administrativa Specialisté podpory Specialisté produkce Výkonní pracovníci Pomocný personál

Výběrový pohovor a jeho vedení Typy otázek: Direktivní a indirektivní Otevřené a uzavřené Fáze rozhovoru 1. Navození kontaktu 2. Jádro výběrového interview 3. Závěr – uzavření Vyhodnocení Co vše jsme se dozvěděli o uchazeči? V čem je soulad a v čem nesoulad s předchozími zjištěními? Které otázky odpovídal dobře, na které problematicky? Co jsme se nedozvěděli?

Vrstvy behaviorálního interview Behaviorální rozhovor Emoce a motivace Vrstvy behaviorálního interview Oblasti behaviorálního interview Názor Postoje Příklad Kompetence Kritická místa Výstupy

sedmero efektivního náboru a výběru Nejdříve je třeba se ptát koho - na co teprve poté jak a čím Každý nábor a výběr je záležitostí P.R. Zásada 3E (efektivní, etický, ekonomický) Celý proces náboru a výběru je nepřetržitý - nekončí přijetím pracovníka Trychtýřový přístup Vybírat jako při transplantaci – nejvhodnějšího. Dokumentovat celý proces.