Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Publicita v hotelnictví.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_489_Peroxid vodíku. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Využití ovoce v kuchyni
Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Alkoholické nápoje - víno
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Mezinárodní hotelnictví
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Není příloha, jako příloha
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Registrační číslo projektu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Technologie výroby šumivých vín Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 83

Technologie výroby šumivých vín

Výroba šumivých vín Šumivá vína se vyrábějí z kvalitních mladých vín. Používají se hlavně 2 výrobní metody, a to: kvašení v lahvích (původní metoda, tzv. šampaňská) kvašení v tancích – Charmantova (šarmanova) metoda. Další, méně používanou metodou je pouhé dosycování vína oxidem uhličitým (impregnace).

Výroba šumivých vín kvašených v lahvích Klasický způsob výroby vín kvašených v lahvích byl znám již koncem 17. století ve Francii. Princip spočívá v kvašení upraveného vyškoleného vína tak, aby po prokvašení cukru vznikl v lahvích tlak 0,5 MPa při 15 °C. Vykvašené víno se odkalí a chuťově upraví tzv. dozážním likérem na požadovaný typ šumivého vína.

Princip výroby sektů kvašením v lahvích Podstatou výrobní metody je druhotné kvašení vína v silnostěnných lahvích uzavřených zátkou a pojištěných agrafou. V kvasírně proběhne při teplotě kolem 15 'C hlavní kvašení (4 – 6 týdnů). Potom se lahve přemístí na dokvašení do sklepů (2 – 3 měsíce). V další fázi se kaly setřásají ve speciálních stojanech (6 – 8 týdnů), kde se lahve postupně přetáčejí do kolmé polohy a vzniklé kaly se tím usadí na zátce. Pak se hrdla lahví silně ochladí a zátka i s kaly se odstraní. Zbývá již jen doplnění obsahu dozážním likérem. Po uzavření se nechávají šumivá vína určitou dobu dozrát (běžná do jednoho roku. špičková až několik let). Postup při kvašení vína v lahvích je tento: scelování vína na požadovanou kvalitu, přidání cukru a vinných kvasinek, plnění a zátkování lahví, kvašení a setřásání kalů, degoržování (odstřelování kalů), doplnění dozážním likérem, zátkování, opatření agrafou, etiketování.

Schéma výroby sektů Zdroj obrázku: http://vladahadrava.xf.cz/napoje.html

Výroba šumivých vín kvašením v tancích Princip této výroby je shodný s klasickou výrobou vín kvašených v lahvích, ale s tím rozdílem, že víno kvasí v ocelových tancích. Prvním výrobcem zařízení pro výrobu šumivých vín kvašených v tancích byla francouzská společnost Charmat. Výrobu šumivých vín v tancích lze rozdělit na: Kvašení vína v tancích, Odkalování vína (zchlazení, filtrace do tanku s přetlakem CO2) Stáčení vína do lahví bez přístupu kyslíku.

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.