Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÁ ŘECKÁ TYRANIS.
Advertisements

Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Vznik státních útvarů III.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Registrační číslo projektu:
Struktura středověké společnosti
Název Archaické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Homérské a archaické období
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Evropa po třicetileté válce
STAROVĚKÉ ŘECKO.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Velká Morava.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Velká řecká kolonizace
Velká řecká kolonizace
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
Archaické období století př. n. l..
Aténský stát za Solóna 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Vznik řeckých městských států
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ATHÉNY.
Archaické období století př.n.l.
Starověké Athény Petr Machala.
Dějepis Starověk – Řecko 1 Pavel Šupka
Velká řecká kolonizace
Starověké Řecko BC Archaické období.
STAROVĚK.
Velká řecká kolonizace Dagmar Zemanová
Archaické období Dagmar Zemanová
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Antické Řecko (doba železná) Formování městských států (archaické období, 8. – 6. st. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká řecká kolonizace Název sady: Staroorientální státy.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
Antické Řecko (doba železná) uč. str Formování městských států (archaické období 8. – 6. stol.př.n.l.) osídlení v údolích mezi horami – nevznikl.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověký řím 6. ročník NG.
Antické Řecko – doba železná
MĚSTSKÉ STÁTY.
Život v pobělohorské době
Digitální učební materiál:
FAŠISMUS V ITÁLII.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
STAROVĚKÉ ŘECKO.
9.Vrcholný a pozdní středověk
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.) Marek Kryška

Uč. s. 79 – přečíst text, ústně odpověz 1. Jak vznikla polis? 2. Jaká práva a povinnosti měli občané – vládnoucí vrstva? Najdeš v textu 3 práva a 3 povinnosti?

V Řecku nevznikl jednotný stát, ale asi 200 městských států. Občané měli:

PRÁVA POVINNOSTI SLOUŽIT VE VOJSKU; VLASTNIT POZEMKY A BUDOVY; PODŘÍDIT SE ZÁJMŮM OBCE (POLIS); PLATIT DANĚ. VLASTNIT POZEMKY A BUDOVY; PODÍL NA POLITICKÉM DĚNÍ; PRÁVO VOLIT A BÝT VOLEN = zastávat úřady, = podílet se na řízení městského státu. jen pro bohaté = aristokracii – šlechtu.

str. 80, s pomocí učebnice doplň text: kolonie Řecká města zakládala nové osady = ………………………………. Vznikaly hlavně v …………………………… , na ……………………., na pobřeží …………………………………, i v dnešní ………………………………….. Mateřské město, které založilo kolonii = …………………………….. jižní Itálii Sicílii Černého moře Francii a Španělsku metropole

str. 80, s pomocí učebnice doplň schéma: Předměty obchodu: Kolonie Řecko Levné obilí → Řemeslné výrobky ← Olej Víno.

Důsledky kolonizace (uč. str. 80) 1. upadá domácí zemědělství (pěstování obilí); 2. dlužní otroctví; 3. rozvíjí se řemesla; 4. velké rozdíly mezi bohatými a chudými Co znamenal obchod s koloniemi pro řemeslníky? 5. Řemeslníci chtějí podíl na vládě

Formy vlády: SPRÁVNĚ přečtěte text; čtěte společně TYRANIDA EJ FORMA VDÁLY, OAČZNOAVNÁ JKAO SMAOÁDVLA NBEO JAKO VDÁLA JNOHEDO ČLVĚKOA. BLYA ZANĚŘMEA POTRI VÁDLĚ ARISTOKRACIE. PORSALDIA SE NPŘÍKALAD V ATHÉNÁCH. POROVDPOALO SE UNMĚÍ, OCHOBD I ŘESEMLO A MTSKĚSÉ SÁTTY VZTAKVÉLY. TRYAINDA VYŽEDRLA NEJÉLDE JENDO SOLETTÍ A BLYA NARAHZNEA DEMOKRACIÍ. OT ZNEAMNÁ VLOÁDU VŠECH PLNPORÁNVÝCH OBČANŮ BEZ OLEHDU NA UORZNEOST.

Formy vlády: TYRANIDA JE FORMA VLÁDY, OZNAČOVANÁ JAKO SAMOVLÁDA; NEBO JAKO VLÁDA JEDNOHO ČLOVĚKA. BYLA ZAMĚŘENA PROTI VLÁDĚ ARISTOKRACIE. PROSADILA SE NAPŘÍKLAD V ATHÉNÁCH. PODPOROVALO SE UMĚNÍ, OBCHOD I ŘEMESLO A MĚSTSKÉ STÁTY VZKVÉTALY. TYRANIDA VYDRŽELA NEJDÉLE JEDNO STOLETÍ A BYLA NAHRAZENA DEMOKRACIÍ. TO ZNAMENÁ VLÁDOU VŠECH PLNOPRÁVNÝCH OBČANŮ BEZ OHLEDU NA UROZENOST.