Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)"— Transkript prezentace:

1 Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
Marek Kryška

2 Uč. s. 79 – přečíst text, ústně odpověz
1. Jak vznikla polis? 2. Jaká práva a povinnosti měli občané – vládnoucí vrstva? Najdeš v textu 3 práva a 3 povinnosti?

3 V Řecku nevznikl jednotný stát, ale asi 200 městských států.
Občané měli:

4 PRÁVA POVINNOSTI a. SLOUŽIT VE VOJSKU; b. PODŘÍDIT SE ZÁJMŮM OBCE (POLIS); c. PLATIT DANĚ. a. VLASTNIT POZEMKY A BUDOVY; PODÍL NA POLITICKÉM DĚNÍ; b. PRÁVO VOLIT A BÝT VOLEN = zastávat úřady, = podílet se na řízení městského státu. jen pro bohaté = aristokracii – šlechtu.

5 str. 80, s pomocí učebnice doplň text:
kolonie Řecká města zakládala nové osady = ………………………………. Vznikaly hlavně v …………………………… , na ……………………., na pobřeží …………………………………, i v dnešní ………………………………….. Mateřské město, které založilo kolonii = …………………………….. jižní Itálii Sicílii Černého moře Francii a Španělsku metropole

6 str. 80, s pomocí učebnice doplň schéma:
Předměty obchodu: Kolonie Řecko Levné obilí → Řemeslné výrobky ← Olej Víno.

7 Důsledky kolonizace (uč. str. 80)
1. upadá domácí zemědělství (pěstování obilí); 2. dlužní otroctví; 3. rozvíjí se řemesla; 4. velké rozdíly mezi bohatými a chudými Co znamenal obchod s koloniemi pro řemeslníky? 5. Řemeslníci chtějí podíl na vládě

8 Formy vlády: SPRÁVNĚ přečtěte text; čtěte společně
TYRANIDA EJ FORMA VDÁLY, OAČZNOAVNÁ JKAO SMAOÁDVLA NBEO JAKO VDÁLA JNOHEDO ČLVĚKOA. BLYA ZANĚŘMEA POTRI VÁDLĚ ARISTOKRACIE. PORSALDIA SE NPŘÍKALAD V ATHÉNÁCH. POROVDPOALO SE UNMĚÍ, OCHOBD I ŘESEMLO A MTSKĚSÉ SÁTTY VZTAKVÉLY. TRYAINDA VYŽEDRLA NEJÉLDE JENDO SOLETTÍ A BLYA NARAHZNEA DEMOKRACIÍ. OT ZNEAMNÁ VLOÁDU VŠECH PLNPORÁNVÝCH OBČANŮ BEZ OLEHDU NA UORZNEOST.

9 Formy vlády: TYRANIDA JE FORMA VLÁDY, OZNAČOVANÁ JAKO SAMOVLÁDA; NEBO JAKO VLÁDA JEDNOHO ČLOVĚKA. BYLA ZAMĚŘENA PROTI VLÁDĚ ARISTOKRACIE. PROSADILA SE NAPŘÍKLAD V ATHÉNÁCH. PODPOROVALO SE UMĚNÍ, OBCHOD I ŘEMESLO A MĚSTSKÉ STÁTY VZKVÉTALY. TYRANIDA VYDRŽELA NEJDÉLE JEDNO STOLETÍ A BYLA NAHRAZENA DEMOKRACIÍ. TO ZNAMENÁ VLÁDOU VŠECH PLNOPRÁVNÝCH OBČANŮ BEZ OHLEDU NA UROZENOST.


Stáhnout ppt "Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)"

Podobné prezentace


Reklamy Google