Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAROVĚKÉ ŘECKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAROVĚKÉ ŘECKO."— Transkript prezentace:

1 STAROVĚKÉ ŘECKO

2 ANTIKA – období dějin ve Středomoří zahrnující dobu starověkého Řecka a Říma

3 Řekové český výraz, v Řecku se používá termín Helénové
souhrnné označení pro tři starověké kmeny: Achájové, Dórové, Iónové Srovnej: název dnešního řeckého státu - Řecko, oficiálně Helénská republika (řecky Ελλάδα [elaða] nebo Ελλάς [elas]).

4 2 tis. p.n.l. minojská kultura - Kréta palác v Knossu legenda o bludišti a Minotaurovi

5 2 tis. p.n.l. mykénská kultura - Mykény

6 1 tis. p.n.l. homérské období Trója

7 800 p.n.l. vznik městských států (polis) zárodky demokracie

8 800 p.n.l. řecká kolonizace

9 samovládci (tyranové)
700 p.n.l. samovládci (tyranové) Výraz tyrannis nebo počeštěně tyranida (řecky τυράννις) označuje druh státního zřízení řecké antiky, které bylo obvyklé zejména v rozmezí let 600–200 př. n. l. Tyranida bývá chybně zaměňována s tyranií, ale termín sám znamená „vládu jednoho člověka“, zatímco „tyranie“ je krutovláda. V obou případech je hlavou takového systému tyran (řecky τύραννος – tyrannos), přičemž toto označení je dnes obecně chápáno pouze ve svém negativním významu, zatímco v dobách antického Řecka to bylo běžné označení vládce. Tyran se opíral o nespokojené vrstvy obyvatelstva a jeho cílem se stalo konečné odstranění nadvlády rodové šlechty. Tyranové se snažili udržet svou moc a podporovali hopodářský rozvoj obce. Usilovali také o dosažení jednoty v obci pořádáním náboženských slavností na počest bohů, ochránců obcí. Značné finanční prostředky věnovali na stavební rozvoj města. Toto období se nazývá raná řecká tyranida. (Wikipedia)

10 Vývoj řecké demokracie
Vláda aristokracie Řecká tyranida Demokracie

11 700 p.n.l. městský stát Sparta 2 vojenští králové + 5 volených úředníků vojenská disciplína

12 700 p.n.l. městský stát Athény v čele volení úředníci

13

14 6. stol. p.n.l. městský stát Athény demokracie: - Solón - Kleisthenes
- Perikles Jednou z největších vymožeností Athén bylo, že athénští občané se mohli volně zapojovat do správ veřejných záležitostí. Dnes tento systém vlády známe pod názvem demokracie, vláda lidu. Ale na rozdíl ode dneška nesměly volit ženy a otroci. Odlišné od dnešní doby jsou také věkové hranice. V Athénách byli považováni za občany a mohli volit pouze muži starší třiceti let. (Wikipedia)

15 Sova symbolem moudrosti
                               Sova symbolem moudrosti Od 6. století př.n.l. byla sova oficiálním symbolem Atén. Byla symbolem moudrosti a současně typickým symbolem bohyně Palas Athény, která byla ochránkyní tohoto města. Stříbrná desetidrachmová mince dole je z roku 460 př. n. l.                                

16 5. stol. p.n.l. řecko – perské války bitvy u Marathonu, Thermopyl, Salaminy

17 3. stol. p.n.l. řecké státy oslabeny Makedonie Alexandr Makedonský rozšíření řecké kultury a jazyka po celém Středomoří

18 2. stol. p.n.l. ovládnutí Řecka Římem

19 Olympská božstva Zeus – nejvyšší řecký bůh; vládce nad bohy i lidmi
Héra – Diova manželka, ochránkyně manželství, posvátnosti a neporušitelnosti manželských svazků Hádés – bůh podsvětí Poseidón – bůh moří Hestie – bohyně rodinného krbu Deméter – bohyně plodnosti země a rolnictví Athéna – bohyně moudrosti a vítězné války, ochránkyně statečnosti, práva, spravedlnosti a umění Apollón – bůh slunce a světla,lékařství,hudby,poezie,umění a čistoty,vládce múz a věštíren Artemis – bohyně měsíce, ochránkyně přírody a zvěře, vášnivá lovkyně Héfaistos – bůh ohně a kovářství, zbrojíř bohů a ochránce řemeslníků pracujících s ohněm a kovářství Arés – bůh války Afrodité – bohyně krásy a lásky Hermés – bůh obchodníků, poutníků, řečníků, atletů, vynálezců, podvodníků a zlodějů; posel bohů

20 Antické olympijské hry byly nejvýznamnější z všeřeckých her
Antické olympijské hry byly nejvýznamnější z všeřeckých her. Byly pořádány od 8. stol. př. n. l. do přelomu 4. a 5. stol. n. l. každé čtyři roky v Olympii. Konaly se v srpnu nebo září k poctě boha Dia.


Stáhnout ppt "STAROVĚKÉ ŘECKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google