PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
ROVERING co nabízí a přináší
Politika, politické strany, politický pluralismus
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Teze, myšlenky a návrhy (Mobbing – mezinárodní spolupráce) „Obrana před mobbingem“ Bad Kreuznach, PhDr. Pavel Beňo.
Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Regionální individuální projekt PŘÍPRAVA +
Organizace spojených národů
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Soudní znalec …aneb, co je důležité…. Soudní znalec patří do kategorie expertů patří do kategorie expertů vidí detaily… vidí detaily… je perfekcionalista…
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Co je vztahová patologie?
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Občanské soudní řízení
Alkoholismus.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Přiměřenost ve veřejné správě. Obtížnost problému přiměřenost = vztah mezi prostředky a cílem zásada přiměřenosti ve veřejné správě je všeobecně uznávaná.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Psychologie II Sociální psychologie
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
DOVOLÁNÍ jako mimořádný opravný prostředek (§§ 236 – 243d)
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Občanské soudní řízení
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
 Řešení budoucích konfliktů  Autor myšlenky  Zahájení činnosti, sídlo, složení  Nesplnění poslání Vznik Společnosti národů.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
Shodnocení GAN etapy projektu GAN ETAPA PROJEKTU IT415.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Předsoudní stadium trestního řízení
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Projektové managerství – řízení projektů LS 2011/2012 Mgr. Monika Součková Cvičení FIT ČVUT.
Sociální patologie SCPT SCPA
MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
JUDr. Pavel Kotrady soudce Okresní soud ve Vsetíně
Stres a vztahy na pracovišti …
Jak se nám žije (a pracuje)?
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Zaměstnání členů rodiny
Lhůta pro pořízení územní studie
1. Současný legislativní stav
Krátké zamyšlení pro začátek … … o práci a vztazích
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
§ Soudní řízení § § § §.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Aktuální výzvy v boji proti sociálnímu vyloučení
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy, info@praceavztahy.cz Čas pro změnu … PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy, info@praceavztahy.cz

Proč je změna nutná? Důsledky psychického násilí jsou stejně devastující, jako u násilí fyzického … Pro jedince, a také pro společnost! (příklady) Jaký je však současný stav ochrany občana v této oblasti? (viz ombudsman-ka) Nové vymezení pojmu „psychický nátlak“ a „psychické násilí“ je nezbytné!… Šikana, mobbing, diskriminace, atp. jak se zdá (již) „nestačí“….

Straining? Tento pojem se objevil v rozsudku soudkyně Moniky Bertoncini (2004, prac. soud v Bergamu/It.) … V Itálii se tak stalo již několikrát, dokonce se o „strainingu“ píše také v rozhodnutí nejvyššího (kasačního) soudu v r. 2013.

Co je „straining“? Straining – z angl. „námaha“, „přetěžování“, „(vy)nucení“, donucení … Tento pojem je používán jako „alternativa“ k pojmu „mobbing“ poradenským týmem „Mobbing Prima“ v Bologni/It. (Harald Ege).

Harald Ege … … psycholog a soudní znalec …za posledních 10 let údajně asi 6000 (znaleckých) posudků pro italské, ale také rakouské a německé soudy. Zásadní otázka: Proč soudy tak málo pracují s termínem „mobbing“? Je straining subtilnějším vymezením mobbingu či (další) umělá konstrukce?

Nátlak vs. násilí (psychické) „Úkolem vedoucího je vytvářet na své podřízené tlak!“ Klíčová otázky: Jak moc? A kde leží ta hranice mezi ještě přijatelným tlakem a již nepřípustným - a zcela destruktivním - „nátlakem“? Hranice mezi tzv. eustresem a distresem!!! Návrat k myšlenkám Hanse Selye-ho?

Vztahy na pracovišti … - Vztah – i ten patologický (mobbing, atp. ) je „záležitostí“ minimálně 2 lidí !!! Role „agresor“ vs. „oběť“ sice může být dána typem osobnosti, ale pokaždé má situační kontext! (Leymann vs. Babiak & Hare) - „Situace“ u soudů? – „Prověřuje“ se jenom poškozený zaměstnanec , nikoli však vůdčí kompetence vedoucích! (P. Wickler) (Soudce jako reprezentant „moci“?)

Změna? A v čem vlůastně? Posuzovat míru „distresu!!! Kde a z jaké příčiny vzniká? Jaký je jeho dopad na jednotlivé účastníky sporu? Jaké jsou škody a koho takový distres nejvíce poškozuje? Role „lékaře“ – nyní? A v budoucnosti? Po „nástupu“ tzv. neurověd? (Měření distresu EEG.) Názor jednotlivce („soudce“) je vždy subjektivní, systém „poroty“ by byl spolehlivější. (Až „pro nás“ budou tyto problémy „důležitější“, než jsou dnes!)

Děkuji za pozornost!