Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

Média a komunikace  Petr Hanskut Klášter Rosa Coeli.
Reims Cathedral Remeš, francouzsky Reims je město ležící v samotném srdci vinařského kraje Champagne, asi 150 kilometrů severovýchodně od hlavního města.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
I T A L I E MONTECASSINO LAZIO.
Šmídová, Křečková, Medková
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Katedrála v Chartres.
Gotická kultura.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BEZDĚZ.
Občanská výchova 6. ročník
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PAMÁTKY PRAHA.
Úvod Kroměříž je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě. V městě žije tisíc obyvatel. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším.
Brno.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Investice do rozvoje vzdělávání Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Testove.otazky.I.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Olomouc.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Tisková konference ku příležitosti slavnostní ho zahájení projektu , Stříbro Obnova vybraných sakrálních památek regionu Český Západ Podpořeno.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Románský sloh.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Klášter Vyšší Brod
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
SNĚŽNÉ.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Svitavské památky – Langrova vila
Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.
Mont Saint Michelle.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Románská architektura v Čechách
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
Hrad Bezdez zvuk mono.
Královské město Rakovník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Židovské město v Praze.
Kroměříž VY_32_INOVACE_13_38
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Klášter Zlatá Koruna- MICE, balíčky Školní výlety, svatby a další
Transkript prezentace:

Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter 20. ledna 2010

Chotěšovský klášter jsem navštívila v rámci Akademie třetího věku s občanským sdružením Totem.

Chotěšovský klášter byl založen v rozmezí let 1202 – 1210 blahoslaveným Hroznatou jako klášter premonstrátek. Hroznatova ovdovělá sestra Vojslava se uchyluje do kláštera jako jeho správkyně a patronka.

Klášter býval velmi bohatý, za vlády Karla IV Klášter býval velmi bohatý, za vlády Karla IV. mu patřilo 56 obcí a tři města. V průběhu let byl několikrát vydrancován, pobořen a znovu obnoven.

V období reforem za Josefa II. byl klášter r. 1782 zrušen V období reforem za Josefa II. byl klášter r. 1782 zrušen. V roce 1822 kupuje chotěšovské panství kníže Thurn-Taxis, který pronajal klášter r. 1877 řádovým sestrám Navštívení P. Marie. Salesiánky tu zřídily penzionát pro výchovu a vzdělávání dívek z bohatých rodin. Dívčí škola ukončila svoji činnost v roce 1938.

Dobové vyobrazení chotěšovského klášterního areálu.

Připomínky počátků chotěšovského kláštera.

Místnosti kláštera byly vytápěny kachlovými kamny – ta byla později zbourána a zachovalo se z nich pouze pár kachlí.

Těmito střešními taškami byly původně pokryty kopule klášterního kostela.

Jeptišky byly pohřbívány na přilehlém hřbitově.

Křížový vrch Na Křížovém vrchu (původním názvem Vrabina) mezi obcemi Chotěšov a Stod bývalo v minulosti slavné poutní místo s kostelem. V letech 1931-32 byla ke kostelu přistavena vyhlídková věž. Po letech chátrání a devastace tohoto místa byla věž v r. 2004 opravena a otevřena pro veřejnost, postupně probíhá i oprava kostela.

Velkolepá výzdoba kapitulní síně, jejíž stěny a strop pokrývají fresky s vyobrazením sakrální tematiky.

Rozlehlé klášterní chodby, ze kterých se vstupovalo do 80 cel, v nichž kdysi žilo až 60 řádových sester.

Schodiště do nově zrekonstruovaného sálu, který nyní slouží jako obřadní síň .

Obnovená nástropní freska v prostoru před obřadní síní.

Budova prelatury, kde se zachovaly středověké sklepy v původní gotické podobě.

Po odchodu řádových sester zde byl starobinec, v letech 1950 – 1973 tu pobývala armáda. Od r. 2002 je klášter majetkem obce, zahrady patří Biskupství plzeňskému. Obec se spolu s občanským sdružením „Klášter Chotěšov“ snaží o obnovu budov a organizuje zde různé akce .

Naděje na záchranu Americká nadace World Monuments Fund, věnující se ochraně světového kulturního dědictví, zařadila chotěšovský klášter mezi sto nejohroženějších památek světa. Pomůže to k záchraně této vzácné historické památky?

Konec JMe