Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Prvouka, Jaro Autor: Mgr. Vendula Janešová Název materiálu:
Advertisements

Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_15 Název materiáluDaně z příjmů.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_03 Název materiáluKalkulačka.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
* * RO Č NÍ ZÚ Č TOVÁNÍ ZÁLOH A DA Ň OVÉHO ZVÝHODN Ě NÍ.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Povolání, zaměstnání, práce
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Pracovně právní vztahy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti Autor: Pavla.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Období: září – prosinec 2011
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Čísla a početní operace, Násobilka.
Odměňování zaměstnanců
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, Skloňování podstatných jmen Autor:
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Daň z příjmů fyzických osob
Řešení příkladů z minula
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
VY_32_INOVACE_06_EKO_355_Jan
Daň z příjmů fyzických osob – příklad
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, dělba práce Autor: Pavla Lukešová.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Daň z příjmů fyzických osob – příklad
Roční zúčtování příjmů poplatníka Je určeno pro zaměstnance, kteří nemají povinnost podat daňové přiznání. Poplatník žádá svého zaměstnavatele o roční.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Srovnání zdanění 1 mil. Kč: a) Majitel SRO vykáže zisk 1 mil
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová Název a číslo materiálu: VY_62_INOVACE_34/II.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva. Mzda Období: září – prosinec 2011

Hrubá a čistá mzda Měsíc co měsíc dostáváme výplatní pásku. Spousta čísel a na konci toho všeho částka, která se ani zdaleka nepodobá hrubé mzdě. Podívejme se, jak z hrubé mzdy vznikne čistá…

MZDA…………PLAT Výplatní páska na nás chrlí spoustu pojmů (odpracované hodiny, odměny, hrubá mzda, dovolená, pojištění, odečitatelné částky, srážky ze mzdy a to jsme ještě nevyjmenovali vše co tam lze najít. A jak se v tom všem vyznat? Pokud budete vědět několik následujících informací jistě si vaši čistou mzdu jednoduše zkontrolujete.

HRUBÁ MZDA to je částka, od které se náš výpočet bude odvíjet. Hrubá mzda se skládá z vaší základní mzdy za daný měsíc (po odečtení dnů dovolené a nemoci) a dále např. přesčasových příplatků, prémií, odměn nebo náhrady za dovolenou. Tyto položky jsou každý měsíc jiné a proto i vaše hrubá mzda není každý měsíc stejná.

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ každý zaměstnance odvádí ze své hrubé mzdy 4,5% na zdravotní pojištění a 8% na sociální pojištění. Dohromady tedy 12,5%. Navíc z hrubé mzdy se vypočítává i sociální a zdravotní pojištění, které odvádí zaměstnavatel a z obou pojištění dohromady činí celých 35% hrubé mzdy zaměstnance.

ODEČITATELNÉ POLOŽKY jsou položky, které snižují hodnotu základu daně, díky nim je pak odváděná daň nižší. Mezi tyto položky patří například odečet na poplatníka (38 040 Kč/rok), na vyživované dítě (23 520 Kč/rok),  student (11 400 Kč/rok), na manželku v domácnosti a další. Mezi tyto položky patří dále úroky z úvěrů na bydlení, pojistné na životní pojištění a penzijní připojištění do určité výše nebo hodnota daru či  bezplatné darování krve (2000 Kč). Některé z těchto položek je možno si ve výši jedné dvanáctiny nechat odpočítávat mzdovou účetní, jiné pouze jedenkrát  za rok při ročním zúčtování. Některé dokonce pouze pokud si podáte samostatné daňové přiznání.

ZDANITELNÁ MZDA je částka, která vznikne z hrubé mzdy po odečtení sociálního a zdravotního pojištění a odečitatelných položek, které uplatňujete, a to ve výši jedné dvanáctiny. Z této částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru se vypočítává záloha na daň z příjmů dle tabulky.

ZÁLOHA NA DAŇ Z PŘÍJMU je záloha daně z příjmů, kterou za vás zaměstnavatel za daný měsíc odvede. Jelikož se vypočítává z částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru, většinou po ročním zúčtování je vám vrácen přeplatek zaplacené daně.

ČISTÁ MZDA je konečně to co si "odneseme za svou práci". Její výši zjistíme, když od hrubé mzdy odečteme zaplacené sociální a zdravotní pojištění a zálohu na daň z příjmů.

SRÁŽKY ZE MZDY bohužel ale pro někoho ani čistá mzda nemusí být to, co si skutečně odnese. Většina zaměstnavatelů poskytuje svým zaměstnancům na obědy stravenky. Většinou polovinu nákladů nese zaměstnanec a druhou zaměstnavatel. A právě "obědy" mohou být jednou z položek, která ještě čistou mzdu může snížit.

POUŽITÉ ZDROJE: Petra Navrátilová Finanční gramotnost I. vyd: computermedia, 2011. 72s. ISBN 978-80-7402-106-0