Aktivní bankovní operace – úvěry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvěrové operace.
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Systém bank v ČR.
SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH PRODUKTŮ. AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Aktivní úvěrové operace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Nominální a reálná úroková sazba
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚVĚROVÉ SLUŽBY BANK 2 ÚVĚROVÉ PRODUKTY.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0209 Název vzdělávacího materiálu: Úročení vkladů a úvěrů Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Kód vzdělávacího materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bankovní a nebankovní půjčky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
Pasivní bankovní operace - platební karty
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Struktura finančního trhu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Banky a jejich funkce – Pracovní list
Kam s penězi, aby nezahálely – Pracovní list
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
Transkript prezentace:

Aktivní bankovní operace – úvěry Předmět: Ekonomika podniku Ročník: 4. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Zdenka Babiánková Aktivní bankovní operace – úvěry Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními pojmy finanční gramotnosti. Postavení banky v roli věřitele , principy úvěrových obchodů. Materiál je určen pro pochopení základních druhů úvěrů a umět je příležitostně využit v praktickém životě. Klíčová slova: Smluvní vztah, principy, pojmy, druhy a charakteristika úvěrů, úroková sazba. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti. Sada: 22 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_EPG4_16

Aktivní(úvěrové) bankovní operace Nejčastější je úvěrová činnost, banka vystupuje v aktivní roli věřitele (klient nemá na úvěr právní nárok). Smluvní vztah věřitel (banka) dlužník (klient)

Principy úvěrových obchodů 1. Návratnost úvěru - schopnost dlužníka splatit úvěr ve sjednané lhůtě, banka se sama zajistit proti případnému nesplácení 2. Výnosnost úvěru - výše úrokového výnosu z úvěrů tak, aby banka vydělala (schopnost občanů a firem zaplatit)

Pojmy úvěr - dočasné postoupení peněz dlužníkovi, který se zavazuje dluh splatit i s úroky úrok - peněžní odměna za zapůjčení peněz úroková sazba - procentní podíl úroků z půjčení může být: roční - p.a. (per annum) pololetní - p.s. (per semestrum) čtvrtletní - p.q ( per guartale) měsíční - p.m (per mensem)

Pojmy úrokové období - doba, za kterou se úroky počítají úmor (jistina) - vlastní splátka úvěru anuita - pravidelná splátka ve stejné výši (úrok i úmor) umořovací plán - způsob splácení úvěru RPSN - je roční procentní sazba nákladů Úroková sazba úvěru fixní -je pevně stanovena na určité období v % variabilní - může se měnit podle sazby banky

Způsob splácení úvěru a úroku úvěr je splatný najednou v době splatnosti, pevně sjednán termín splatnosti a celá částka je splacena najednou. Úroky jsou však splatné na konci sjednaných period (zpravidla 3, 6 nebo 12 měsíců) úvěr splatný najednou po uplynutí výpovědní lhůty- - výpovědní lhůta je dohodnuta předem úvěr splácený v pravidelných splátkách,je umořován (splácen) v pravidelných splátkách (měsíční, čtvrtletní,..) zároveň se splátkami úvěru jsou splatné i úroky. 

Charakteristika úvěrů 1. Podle splatnosti a) krátkodobé se splatností do 1 roku : kontokorentní úvěr eskontní úvěr akceptační úvěr revolvingový úvěr lombardní úvěr

Druhy úvěrů b) střednědobé a dlouhodobé úvěry se splatností delší hypotéční úvěr emisní úvěr lombardní a revolvingový spotřební půjčky občanům speciální forma úvěru -odkup pohledávek před dobou splatnosti faktoring forfaiting 2. Podle zajištění zajištěné nezajištěné

Druhy úvěrů 3. Podle účelu 4. Podle poskytované měny účelové neúčelové 4. Podle poskytované měny korunové devizové 5. Podle místa a způsobu poskytování přímé nepřímé

Druhy úvěrů 6. Podle způsobu čerpání 7. Podle účelu a subjektu jednorázové opakované - dle úvěrové linky 7. Podle účelu a subjektu úvěry pro podnikatelské účely úvěry pro občany úvěry mezibankovní úvěry jiné (např. obcím)

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled, 2011/2012. Zlín,CEED, 2011. 271 s. ISBN 978-80-87301-01-2. NOVESKÝ, I. Slabikář finanční gramotnosti. 1. vyd. COFET, a.s., 2009. 433 s. ISBN 80-254-4207-4. [online]. [cit. 2013-10 - 02]. Dostupné z: Ilustrace www.Office.Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.