Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU"— Transkript prezentace:

1 Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
Předmět: Ekonomika podniku Ročník: 4. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Zdenka Babiánková Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU Anotace: Cílem prezentace je žáky seznámit se způsoby úročení vkladů na různá období. Umět si spočítat úroky z vkladů. Také pochopit jakou část úroků je nutné zaplatit za půjčení peněz. Klíčová slova: Úroková sazba, úrokové období, anuita, příklad, bankovní poplatky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti. Sada: 22 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_EPG4_17

3 Úvod Není žádnou novinkou, že banky za vklady vyplácejí
úroky a za úvěry úroky požadují. Banky a jiné instituce vybírají za to vybírají různé poplatky. Stanovení úroků úrok je částka, kterou dostaneme nebo zaplatíme úroková míra(sazba), procento jakou část z uložené nebo vypůjčené částky úrok bude činit sazba pevná - stejná po celou dobu sazba pohyblivá – právo banky sazbu změnit

4 Úrokové sazby a úrokovací období
Úrok se může počítat za různé období, známe tyto úrokové míry: roční – p.a. (per annum) pololetní – p.s. (per semestrum) čtvrtletní – p.q. (per quartale) měsíční – p.m. (per mensem)

5 Výpočet úroků z vkladů Rozeznáváme: 1. Jednoduché úrokování
Pro výpočet se využívá pro měsíc 30 pro rok 360 dní. počáteční jistina počet dní úrok = * úroková sazba * Vypočtený úrok nutno snížit o srážkovou daň z přijmu. Ta ale platí pro soukromé osoby, podnikatelé je zdaňují při podání daňového přiznání.

6 Příklad na výpočet úroků z vkladů
Dne jsme při úrokové sazbě uložili na 4% Kč. Vybrali jsme je včetně úroku. Počet dnů= (11 – 4) * 30 + (15 -6) = 219 dnů , Úrok = * 4 * ,- Kč Celková částka= Kč = Kč Z úroku odečteme srážkovou daň z přijmu 15% z 2433 Kč = 365 Kč – úrok bude činit 2068 Kč (pouze u fyzických osob)

7 2. Složené úrokování Prostředky máme uloženy delší dobu jak 1 rok a úroky si nevybereme. Stanou se součástí vkladu a také se úročí(úroky z úroků). Konečná jistina = počáteční jistina * úročitel úroková sazba Úročitel = ( )počet období 100

8 Příklad Uložili jsme při úrokové sazbě 4% p.a Kč na 3 roky. 4 Konečná jistina = * ( )³ = Kč 100 Jde-li o soukromou osobu, snížíme úrokovou sazbu ze 4% o ( 0,15 * 4)= 3,4% 3,4 Konečná jistina= * ( )³= Kč

9 Úročení při anuitních platbách
Anuitou - rozumíme pravidelnou částku, kterou ukládáme nebo splácíme. Úvěr - obvykle se splácí anuitně - pravidelnými splátkami a zahrnuje jak splátku úvěru, tak úroky. zpočátku větší podíl na splácení úroku, postupně klesá podíl splátky úvěru(úmoru) roste Výpočet je možné provést pomoci internetu, např. na stránkách nebo na stránkách bank.

10 Bankovní a jiné poplatky
S poplatky se setkáváme jak u bank, u stavebních spořitelen, podílových fondů apod. Nejčastěji banky účtují poplatky za: vedení účtu příchozí a odchozí platby zaslání výpisu vedení platební karty výběry z bankomatu výměnu valut apod.

11 Úkol-porovnání nabídek úvěrů
Zjistěte 2 různé nabídky finančních produktů úvěrů bank za těchto podmínek: (informace zjistit z internetu) účel použití úvěru poplatek za zpracování úvěru Kč výše úvěru v Kč úroková sazba % měsíční splátka Kč doba splácení měsíce měsíční poplatek za úvěrový účet splacená celková částka Kč RPSN %

12 Porovnání nabídek pomocí tabulky
banka A banka B účel použití úvěru spotřebitelský úvěr spotřebitelský úvěr poplatek za zpracování úvěru Kč výše úvěru Kč Kč Kč úroková sazba ,40% p.a ,63% p.a. měsíční splátka Kč Kč doba splácení měsíců měsíců měsíční poplatek za ved. účtu Kč splacená celková částka Kč Kč RPSN ,57% p.a ,50% p.a. Ze srovnání vychází lépe banka A, výše úvěru je přeplacena o nižší částku Kč o proti bance B.

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled, 2011/2012. Zlín,CEED, s. ISBN NOVESKÝ, I. Slabikář finanční gramotnosti. 1. vyd. COFET, a.s., s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU"

Podobné prezentace


Reklamy Google