Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Ekonomika podniku Ročník: 4. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Zdenka Babiánková Devizový trh Anotace: Cílem je seznámit žáky s devizovým trhem, kurzovním lístkem ČNB, jeho organizací a subjekty devizového trhu. Naučit se pracovat s kurzovním lístkem a pochopit způsob nákupu a prodeje. Klíčová slova: Devizový trh, kurzovní lístek, valuty, devizy, euro, směnárna, banka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 22 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_EPG4_05

3 Co je devizový trh je trh, na kterém se obchoduje s bezhotovostní formou cizích peněz peníze mají podobu zápisů na účtech v cizích měnách nebo elektronických zápisů na obrazovkách terminálů podle § 35 Zákona č. 6/1993 Sb., o ČNB vyhlašuje Česká národní banka kurz české koruny k cizím měnám ve formě kurzů devizového trhu

4 Co je devizový trh pohledávky znějící na cizí měnu
rozpětí mezi nákupem a prodejem umožňuje obchodovaní jednotlivců, podniků i bank Reálný a nominální devizový kurz nominální – ten co je zveřejněný na kurzovním lístku reálný – cena měny vyjádřená ve zboží, které lze za danou národní měnu zakoupit v zahraničí v poměru k množství zboží, které lze za tuto měnu koupit v tuzemsku.

5 Organizace a subjekty devizového trhu
mezibankovní - banka – banka - tvoří je dealeři obchodních a centrálních bank a brokeři maloobchodní - klientský (banka – klient) - podniky, pojišťovny, investiční fondy subjekty devizového trhu propojují terminály dealingových oddělení obchodních bank, investičních společností po celém světě směňují devizy.

6 Centrální banka a devizový kurz
vstupuje na devizový trh, aby prováděla intervence ve prospěch kurzu národní měny, řídí se pravidly MMF jako obchodník, který zajišťuje devizové potřeby vlády, státních úřadů a agentur podle politiky vůči pohybům reálného kurzu národní měny rozlišuje - p. fixních kurzů (nejméně) - p. volného kurzu (floating) - p. řízeného kurzu (řízený floating)

7 Kurzovní lístek ukazuje vývoj kurzů cizích měn
kurzy jsou stanoveny ČNB na základě vývoje měn na mezibankovním devizovém trhu kurzy stanoveny ČNB vždy ve 14:15 s platností na aktuální den a následně zveřejněny kurzy devizového trhu slouží pro neobchodní účely (ohodnocování závazků, pohledávek, daňová a celní řízení apod.)

8 Faktory ovlivňující kurz
vliv rozdílného vývoje cenových hladin v dané zemi a zemích dalších vliv rozdílných úrokových sazeb v dané zemi a dalších zemích vliv salda obchodní bilance vliv ekonomického růstu

9 Valutový a devizový trh
Valuty- trh, na kterém se obchoduje s bankovkami a mincemi v cizí měně. Devizy- peněžní prostředky v cizí měně a v bezhotovostní podobě (na účtech, šecích, směnkách). Kritériem je kurz měny, denně zveřejňován v médiích.

10 Valutový kurz při nákupu a prodeji
když klient nakupuje měnu – nakupuje za kurz prodej když klient prodává měnu – prodává za kurz nákup obchodování s hotovostními penězi je spojeno s relativně vysokými náklady (obchodní, manipulační a z ušlých úroků) i riziky (např. krádeže, padělky ...), proto valuty „dražší“ než devizy kurzy valut mají širší rozpětí, tzv. spread, rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem než kurzy deviz

11 Nákup a prodej valut klientem
Př. Nakupujete 1000 eur a 1000 dolarů hotově za české koruny v bance, která má v aktuální den pro tyto měny vyvěšen kurzovní lístek: Země množství kód devizy valuty nákup prodej nákup prodej _____________________________________________________________________________________________________ EMU EUR , , , ,49 USA USD , , , ,84 Za 1000 eur zaplatíte Kč a za 1000 USD Kč(prodej) Kolik Kč obdržíme od banky, když stejné množství jí prodáme? Obdržíte za 1000eur Kč a za 1000 USD Kč (nákup).

12 Zahraniční měny některé měny, např. euro jsou platné pro území
17 států Evropy Konvertibilita (směnitelnost) měny její použití v mezinárodním platebním styku není nijak omezeno, volnou měnou je možno disponovat, pokud v tom majiteli nebrání devizové předpisy jeho vlastní země. .

13 Euro euro (značka "€", ISO kód EUR) je měnou velké části evropských zemí, Eurozóny (17 zemí z 27 Evropské unie, 1 euro se dělí na 100 centů euro je druhou měnou v mezinárodních transakcích euro v platebním styku od roku 1999 a v roce byly vydány první euro bankovky a euro mince 

14 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled, 2011/2012. Zlín,CEED, s. ISBN NOVESKÝ, I. Slabikář finanční gramotnosti. 1. vyd. COFET, a.s., s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google