Zkušenosti s vyhláškou o obsahu technické mapy obce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola stavu zakázky - Správce technické infrastruktury
Advertisements

Od Setkání 2012 po Setkání 2013 SETKÁNÍ GEODETŮ 6. až
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Moravská Třebová - projekt odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje (DMVS PK) + ortofoto Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Digitální technická mapa města Pelhřimov.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Jednotná technická mapa města Krnova Představení systému
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Štefánikova 52, Praha 5
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Plzeňského a Karlovarského kraje
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje (DMVS PK) Seznámení s projektem Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Jednotná digitální technická mapa studie proveditelnosti
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje aktuální stav 01/2012 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Portál územního plánování v praxi
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
Ing. Karel Vondráček, Ing. Martin Šourek Správce datového skladu DTM DMVS DTM DMVS krajů.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
PRACOVNÍ PORADA PRO POŘIZOVATELE ÚPD ÚAP 13. listopadu 2009 ÚAP Mgr. Tomáš Vaško OÚPSŘ KÚLK.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Stav uzavíraných partnerských smluv a vyhlášek obcí Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský.
JDTM ZK – Využití ve Vodovodech a kanalizacích Vsetín, a.s. Vodovody a Kanalizace Vsetín, a.s. Ing. Vít Petřvalský.
24 let DTM Plzně Techmania SC Ing. Stanislav Štangl.
Výměnný formát Digitální technické mapy Digitální mapy veřejné správy
„DTM Kraje Vysočina na startu“
Ing. Antonín Procházka; Ing. Tomáš Nováček; Ing. Pavel Matějka
Společný pohled správců technické infrastruktury na projekty DTM – ČEZ Distribuce, CETIN, innogy Konference DTM Plzeň 14. –
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Představení Technické mapy města Dobřany
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Analýza využití GIT na ORP a OPOÚ v kraji Vysočina
Digitální technická mapa
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
DTM Kraje Vysočina.
Transkript prezentace:

Zkušenosti s vyhláškou o obsahu technické mapy obce Ing. Antonín Procházka, Plzeňský kraj Konference Digitální technické mapy - Plzeň 14. a 15. března 2017

Proč vůbec vydávat vyhlášku o vedení TM? V případě, že vyhláška není vydána, jsou geodetická (DSPS) měření prováděna v libovolném režimu a rozsahu a chybí podrobná jednotná metodika na digitální zpracování, není ani systematický sběr těchto dat. (Většina dat se sice dělá v počítači, ale většinou stačí potom úroveň papírového výstupu). Vyhláška je unikátní legislativní možnost jak předepsat stavebníkům a tím vlastně všem geodetům, aby sjednotili obsah a formu všech geodetických měření a tato data dávali do sdíleného systému dat. Sjednocení obsahu (snadnější předávání dat a jejich zapracování a využití). Obce obdrží podrobný - jedinečný podklad pro dokumentaci vlastních IS (vodovody a kan. VO, ...) Data je možné využívat jako podklad pro projektování. Konference Digitální technické mapy - Plzeň 14. a 15. března 2017

S čím se setkáváme při komunikaci se starosty Proč mám zatěžovat dalším opatřením stavebníka? Bude to znamenat prodražení geodetického zaměření? Kolik obcí již má vyhlášku a kdo to má v okolí? Kolik nás to bude stát? Nejde to bez vyhlášky? Můžeme si do vyhlášky dát další prvky (nad rámec povinného obsahu)? Naše vlastní starší sítě nemáme zaměřené (VO, VodKan, Sděl.) zaměříte nám to? Konference Digitální technické mapy - Plzeň 14. a 15. března 2017

Problémy z praxe K projektům technických map nepřistoupily všechny kraje. Geodetická veřejnost je rozdělená (někteří jsou pro a někteří proti). Obec vydá vyhlášku a toto neoznámí příslušnému SÚ. Stavební zákon zmiňuje povinnosti předávání dat v §121 (pouze tam kde je vyhláška). Postupy - kontroly dodržování a vymáhání u staveb které jsou pouze na ohlášení, nebo u těch které se neohlašují. Geodetická část DSPS je požadována ve SZ pouze u některých staveb. Správci IS si vytvářely vlastní metodiky jak provádět zaměřování okolí staveb a stavby. Tím vznikaly problémy při výměně a sdílení dat. Nebyla nastavena jejich další aktualizace. Konference Digitální technické mapy - Plzeň 14. a 15. března 2017

Přehled partnerských smluv obcí k DTM Plzeňského kraje 59 zapojených obcí 342 738 obyvatel (60% obyvatel kraje) 1 932 km2 (25% území kraje) 44 obcí s vydanou vyhláškou 127 179 obyvatel (22% obyvatel kraje) 1 400 km2 (18% území kraje) Konference Digitální technické mapy - Plzeň 14. a 15. března 2017

Co může pomoci v problematice TM? Spolupráce na výměnném formátu pro TM (XML) – datový model, ontologický model. (Sjednocení dat – „normalizace“) = interoperabilita. Lepší a ještě užší kooperace mezi všemi Kraji, státními institucemi a úřady. Zmiňuji dobrou úroveň s resortem ČÚZK, např. podpora v Zeměměřickém zákoně pro TM a vyhláška o základním obsahu TM. Další příklad je spolupráce na návrhu OZV. Je též otázkou jestli si s resortem ČÚZK nezačít poskytovat při možné další spolupráci některá přesná měřená data pro zpřesnění KN, která vznikají při zaměřování TM. (ZÚ, RUIAN). Ze strany MV a MMR blíže spolupracovat na možné úpravě legislativy. Lepší spolupráce s ostatními lokálními správci - majiteli a provozovateli IS. Např. sjednotit data pro ÚAP a TM. Pomoci obcím zlepšovat přesnost a aktuálnost dat IS. (Peníze, legislativa...) Konference Digitální technické mapy - Plzeň 14. a 15. března 2017

Děkuji za pozornost Ing. Antonín Procházka antonin.prochazka@plzensky-kraj.cz Konference Digitální technické mapy - Plzeň 14. a 15. března 2017