Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.
Advertisements

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období prosince 2014, Liberec JUDr. Olga Letáčková.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 15. října 2015 Výroční konference – Senohraby Ing. Václav Chytil.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 7.  Zakládající státy =  70. roky =  80. roky =  90. roky =  2004 =  2007 =  2013 =
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá Ředitelka odboru řízení a koordinace fondů EU Ministerstvo pro místní rozvoj.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
IROP předpokládaná podoba implementace.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
CzechInvest. Investice Finanční podpora investic % 25 % 2015.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
Centrum společných služeb
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Inovace a regionální rozvoj
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace Aktuální stav
Univerzitní město Olomouc
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Průmysl možnosti podpory
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Národní akční plán čisté mobility
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
IX. Konference Finance pro města a obce
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů 27. dubna 2017, Praha

Stav implementace 2014-2020 Zdroj: MS2014+, ŘO, stav k 31.3.2017, příspěvek Unie Průměr za DoP

Stav implementace 2014-2020 Zdroj: MS2014+, ŘO; stav k 31.3.2017

Možnosti podpory pro MSP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Rozvoj výzkumu a vývoje, podpora podnikání MSP, efektivnější nakládání energií, rozvoj ICT Integrovaný regionální operační program Udržitelná doprava, sociální podnikání, zdravotní služby a péče o zdraví, energetické úspory Operační program Praha – pól růstu Mezisektorová spolupráce, vznik a rozvoj znalostně intenzivních firem, sociální podnikání, komunitní služby a prevence, vzdělávání a péče Operační program Zaměstnanost Zvyšování zaměstnanosti podpořených osob, snižování rozdílů v postavení žen a mužů, zvyšování odbornosti a kompetencí, zvyšování adaptability či uplatnitelnosti osob, rozvoj sociální ekonomiky a zkvalitnění sociálních služeb, sociální inovace Operační program Životní prostředí Snižování množství vypouštěného znečištění, prevence vzniku odpadů, příp. zvýšení jeho využití, rekultivace skládek a odstraňování ekologických zátěží, snížení environmentálních rizik a rozvoj systémů jejich řízení, posílení biodiverzity, posilování přirozené funkce krajiny či zlepšení kvality prostředí v sídlech

Cíle Dohody o partnerství v oblasti podpory podnikání Posílit domácí podnikatelský sektor Podpora zavádění inovací na základě výsledků výzkumu Nabídka vhodných služeb pro podnikatele (inovační centra, klastry, VTP aj.) Podpora zavádění moderních technologií do výroby a služeb, zlepšení podnikatelské infrastruktury Posílení exportních schopností firem Umožnit snadnější zahájení podnikání Nabídka startovního kapitálu pro nově založené podniky Poradenství a jiná nefinanční pomoc

Vybrané indikátory pro OP PIK – podpora podnikání Indikátor pro OP PIK Cílová hodnota Závazky příjemců*) Dosažená hodnota*) Počet podniků pobírajících podporu 19100 1418 149 Počet podniků spolupracujících s výzkumnými institucemi 2950 82 4 Počet nových výzkumných pracovníků v podporovaných subjektech (FTE) 3260 126 43 Počet podniků, které dostávají podporu pro účely uvádění nových výrobků na trh 210 21 2 Počet účastí na výstavách a veletrzích v zahraničí 2000 2533 226 Počet zavedených inovací 1800 81 7 Inovační vouchery 400 27 14 Počet nových, rozšířených či modernizovaných výzkumných pracovišť podniků 380 91 1 Počet instalovaných technologií 3900 386 350 . *) data k 31.12.2016

Dosažené výsledky od vstupu do EU (2004 →) Růst HDP 2% Míra nezaměstnanosti -3% Vládní investice 34% Nově vytvořená pracovní místa 140 tis.

Příprava 2021+ (nadcházející milníky a východiska pozice ČR) Významné milníky při přípravě období po roce 2020: Kohézní fórum (červen 2017) Zveřejnění a představení Sedmé zprávy o hospodářské, sociální a územní soudržnosti, tzv. kohezní zprávy (zřejmě v termínu říjen až prosinec, 2017) Návrh budoucího finančního rámce (předpoklad vydání až v roce 2018) Návrh nařízení pro další období (předpoklad vydání až v roce 2018) Další události na úrovni EU a členských zemí (volby NL, F, D; volby EP a EK). Zpracováván návrh tezí a východisek pozice ČR k budoucímu směřování politiky soudržnosti po roce 2020. Zahájena práce na zpracování Národní koncepce realizace politiky soudržnosti po roce 2020 (= strategický dokument pro období po roce 2020; bude obsahovat hlavní priority a cíle ČR po roce 2020; optimalizaci zdrojů a návrh architektury po roce 2020). Podpora MSP je dlouhodobá vlajková loď EK, lze tedy předpokládat, že dílčí pozornost v budoucím období bude věnována i této oblasti.

Publikace Evropské fondy pro konkurenceschopnost Publikace představí malým a středním podnikům dotační možnosti z evropských fondů. Navazuje na obdobnou publikaci pro obce a NNO. Členění dle podporovaných témat a typových aktivit Termín vydání: červen 2016 Tato i další publikace budou ke stažení na www.dotaceEU.cz/publikace

Děkuji za pozornost JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů 27. dubna 2017, Praha