Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
eRecept – komunikace se základními registry
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Kde vzít na platy lékařů?
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Financování přímých NIV
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TIENS KANGLI.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Proxy server a Firewall
Lékové interakce, statistiky
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
13. Růst lidské populace, demografie
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Správa sociálního zabezpečení
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Seminář o stavebním spoření
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh Lékové interakce, statistiky a vyhodnocení dotazů z poradny Znám své léky Praha, 24.2.2015

Dobrý příslib pro pacienty Kombinace zlepšuje prognózu nemocných snížení mortality (RR=0,70 [0,60-0,82]) snížení hospitalizací (RR=0,65 [0,54-0,77]) Zvýšení závažné hyperkalémie z 1 na 2 %. ALE…

Vystřízlivění (na které by se možná nepřišlo) (Kanada 1994-2001) Podávání kombinace v podmínkách běžné klinické praxe však vedlo: ke zvýšení mortality z 0,3/1000 na 2/1000 ke zvýšení hospitalizací z 2,4/1000 na 11/1000

Předložení důkazů

Co s tím? oba léky současně nedoporučit současné podávání rovnou zakázat lékařům nařídit pacienty pravidelně kontrolovat iniciovat vznik novely zákona svěřit věc odborníkům, dát jim náležité prostředky a důvěru a náležitě je motivovat

Víme jak problém řešit (doporučený postup ČKS pro léčbu HF) www.kardio-cz.cz 1. 2. 3. Dále pravidelná kontrola hladin draslíku, navíc vždy při změnách dávek léků 4.

Závěr Lékové interakce přibývají, v PubMed® je ročně uveřejněno kolem 15 tisíc odborných článků s klíčovým slovem „drug-drug interaction“. Proto jsou lékové interakce nikdy nekončící příběh. ročně je v ČR nejzávažnějšími LI ohroženo několik desítek tisíc pacientů interakce zvyšují úmrtnost a nemocnost, a tím i náklady duplicity zvyšují rizika a náklady

Děkuji za pozornost.

(výrazné zvýšení expozice inhibicí) Lékové interakce (výrazné zvýšení expozice inhibicí)

(výrazné snížení expozice indukcí) Lékové interakce (výrazné snížení expozice indukcí)

Třezalka tečkovaná (příklady u lidí)

Různé extrakty rostliny (příklady u lidí) Mechanismus: indukce CYP3A4 látkami z extraktů