Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Advertisements

Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Alžběta Trtková ČJ – SV  Projekt, který varuje zejména děti a dospívající před nástrahami internetu.  Projekt je pod záštitou Ministerstva školství,
Sociálně právní ochrana dětí (SPOD) Cílové skupiny, orgány SPOD, činnosti SPOD.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Klokánek Fondu ohrožených dětí v Dlouhé Loučce. Klokánek V České republice je v současné době 28 Klokánků, jejichž zřizovatelem je Fond ohrožených dětí.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Náhradní rodinná výchova Formy náhradní rodinné péče: - adopce ( osvojení) - pěstounská péče.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Kritické poznámky k novele Zákona o sociálně právní ochraně a dopadech v praxi MUDr.F.Schneiberg Společnost sociální pediatrie ČLS JEP Poslanecká sněmovna.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.7.B.03_potrebni_lide_ ve_spolecnosti Název: Potřební lidé ve.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Výchova k občanství TEMA: NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Dětský domov a Základní škola Liptál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
PSY 260 – Aplikovaná vývojová psychologie ROZVOD
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Děti odsouzených rodičů
Školní poradenské pracoviště
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Práva a povinnosti členů rodiny
Právo sociálního zabezpečení
Sociálně právní ochrana dětí
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Matriční úřad.
Náhradní formy rodiny.
Zpracovala: Helena Cidrychová
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Pozn.: Při komunikaci přes přichází odpověď obvykle do 2-3 dnů.
Transkript prezentace:

Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 1. ročník SKUPINOVÁ PĚSTOUNSKÁ PÉČÉ Mgr. Irena Kudláčková

Obsah: - Fond ohrožených dětí - Vesničky SOS - Středisko náhradní péče - Klokánek - Vesničky SOS - Středisko náhradní péče

Systém pěstounské péče

SOS dětské vesničky Děti z dětských domovů Sirotci Děti soudně odebrané rodičům

SOS dětské vesničky Umožňují žít společně se sourozenci Žít v rodinném prostředí Vesnička s domky V každém domku žije SOS matka společně s dětmi.

Vesnička - 12 – 15 rodinných domů (ředitel, psycholog, pedagog, logoped) - Domky stojí v běžných obcích - Děti žijí s matkou – pěstounkou - chodí do běžných MŠ a ZŠ - navštěvují běžné kroužky

Matka Každé dítě má svou matku Ženy, které se rozhodly zasvětit svůj život dětem Dávají jim běžnou péči a lásku Žena (24 – 40 let) minimálně SŠ vzdělání bez vlastních dětí

Rodina Většinou 7 – 8 dětí různého věku Žijí s náhradní matkou jako rodina Každé dítě má: Svou postel, poličku, skříň Povinnosti (nákupy, úklid...) Vracejí se sem jako dospělí

Fond ohrožených dětí - Občanské sdružení, které je k pomoci týraným, zanedbávaným, zneužívaným, opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem. - Působí v celé ČR

Činnost FOD - Pomoc týraným, sociálně ohroženým dětem - terénní sociální práce a zabezpečení rodin - Krizová linka (776 833 333) - pro matky, které tají těhotenství a porod - Vyhledávání náhradních rodin pro obtížně umístitelné děti

Činnost FOD - Klokánek - Síť azylových domů - Dům na půli cesty - Domov pro matku a dítě

Klokánek Patří do FOD - nabízí dětem místo ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče.

Činnost Klokánku - Děti se příjmají přímo, bez předchozího pobytu v diagnostickém ústavu - Děti se příjmají na žádost rodičů, nebo na žádost samotného dítěte - Soudní rozhodnutí - žádost orgánu Sociálně-právní ochrany dětí - Nepřetržitý provoz – non stop -

Případy pro Klokánek - zanedbávání - domácí násílí - neschopnost zajistit řádnou péči - týrání, zneužívání - bytové důvody - hospitalizace osamělého rodiče - dítě před svěřením do NRP

Péče - O 3 – 4 děti pečují zaměstnanci FOD – manželský pár, „teta“, nebo střídavě po týdnu 2 tety - „Teta“ je s dětmi v bytě i v noci - Děti 0 – 18 let (sourozenci se nerozdělují)

Péče - Starší děti se učí rodičovskému chování - Děti mohou telefonovat domů -rodiče je mohou kdykoliv navštěvovat - brát si je na vycházky - na víkendy domů, pokud to dítě neodmítá

Zamyšlení ...I takto se dá žít..... - Vzpomeňte na maminku a taťku - Na všechny, kteří vás mají rádi.... .....Možná dnes je ten správný den jenom tak přijít a říct: „mám tě moc ráda a moc pro mě znamenáš!!!!“

Použité zdroje: http://www.hrady.cz/?OID=5545&PARAM=2 http://www.fod.cz/klokanek.htm http://www.czs-km.cz/?p=1387 http://carpe-diem.blog.cz/0608/kanga-a-klokanek-ru http://www.klub-kanzelsberger.cz/spolecne-pomahame.php?auto=16 http://kromerizsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/hoch-si-vymyslel-ze-ho-otec-surove-bije-20120412.html http://www.generali.cz/clanky/pojisteni-denni-davky-pri-pobytu-v-nemocnici http://www.kafe.cz/sex-a-vztahy/psychologie/jsem-tehotna-co-ted-iii-druhy-trimestr-1365.aspx http://www.zemepis.com/krajecr.php http://www.nabytek-ponistova.cz/detail/detska-postel-pro-2-deti-lego-l16/ http://poradnickavztahu.blog.cz/1003/tyrani-deti http://czechfolks.com/plus/2010/02/20/miroslav-sigl-v-prvnim-roce-velkych-promen-8/ http://sip.denik.cz/lidska-dramata/renata-heinova-po-rozvodu-je-nahradni-mama20091210.html http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/111687-sos-vesnicky-se-meni-opustenym-detem-ale-stale- poskytuji-domov/