Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Dokument KAP MSK - obsah
Dětský domov a Základní škola Liptál
Worklife Balance ve společnosti HEINEKEN Česká republika
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rovnost žen a mužů ve městech a obcích Jana Smiggels Kavková
Úřad práce České republiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpora krajského akčního plánování
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
UK01-KA
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Právo sociálního zabezpečení
Analýza potřeb v území Ing. Martin Kolář
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Transkript prezentace:

Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení Kinder in Tagespflege Bayern e.V. (Děti v denní péči v Bavorsku) 1. místopředsedkyně

rozšíření péče o děti v principu U3 funkce denní péče struktura, rámcové podmínky 2

Momentální situace v péči o děti v Německu Žádné mezery v péči o děti ve věku 3-6 let Od 1. 8. 2013 mají všechny děti ve věku 1-3 roky právní nárok na denní péči cíl vývoje: místa v denní péči pro 35 % dětí mladších 3 let 30 % z celkového počtu 780 000 míst má vzniknout v oblasti denní péče o děti Mezery v péči o děti školního věku 3

Denní péče o děti - definice Pečovatelé denní péči nabízejí pravidelně za úplatu obvyklým způsobem péče o děti ve své domácnosti, v domácnosti rodičů nebo v pronajatých prostorách => „skupinová denní péče“  Výhody denní péče o dítě = struktury podobné rodině, časová flexibilita v péči a vysoká flexibilita v plánování poptávky ze strany obcí 4

Zákonné podklady denní péče o děti Nový právní rámec z r. 2005, zákon o rozšiřování denní péče (TAG) a zákon o péči o děti (KiföG) z r. 2009 mění každodenní péči ze soukromé a poměrně neformálně uspořádáné na veřejně regulovanou formu péče. Tím bude denní péče o děti rozšířena do formy rovnocenné formě denní péče v obvyklých zařízeních. 5

Rozšíření péče o děti Rozšíření péče o děti je podporováno federálními a státními programy. Za tímto účelem Německo rovněž využívá ESF -Evropský sociální fond. AKČNÍ PROGRAM ROZŠÍŘENÍ DENNÍ PÉČE O DĚTI Cíl: Podpora kvalitativního a kvantitativního rozšíření denní péče o děti Pilíř 1 = Vybudování struktur Pilíř 2 = Kvalifikace Pilíř 3 = Propojení Pilíř 4 = Zaměstnání s povinností sociálního pojištění 6

Skupinová denní péče Místa skupinové denní péče jako nový trend v péči o děti Dnes již v celém státě každá čtvrtá osoba nabízí péči o děti mimo svou domácnost. 7

Skupinová péče o děti Sloučení práce několika denních matek / denních otců Skupinová denní péče je forma denní péče o děti, ke které se spojilo několik poskytovatelů denní péče a pečují ve vhodných prostorách o maximálně 10 současně přítomných dětí. 8

Skupinová péče o děti – zákonná úprava Zemská legislativa (BayKiBiG) ukládá: od počtu 9 dětí musí být zapojena min. 1 osoba s pedagogickou aprobací ve smyslu § 16 odst. 2 AVBayKiBiG. Osoby poskytující denní péči potřebují povolení k výkonu péče dle § 43 odst. 1 SGB VIII. O vydání povolení rozhoduje místně příslušný úřad péče o mládež. 9

Skupinová péče - Struktury Pečující osoba Denní péče o děti Místní kontext Odborné poradenství Rodiče 10

Skupinová péče Důvody, proč se pro tuto nabídku péče rozhodují firmy: malá velikost skupin flexibilní model možnost věkově smíšených skupin doplňkové nabídky, např. volnočasové vzdělávací aktivity pro školní děti (např. hlídání o prázdninách) není nedostatek kvalifikovaných pracovníků 11

Děkuji vám za pozornost. A nyní vaše otázky! 12